Doorgaan naar hoofdcontent

Vier dagen geen betalingsverkeer is toch niet meer van deze tijd?

In de afgelopen week kreeg ik diverse mailtjes van onze bank dat als we iets betaald wilden hebben, we de opdracht voor gisteren 15:00 uur gegeven zouden moeten hebben. Dit kwam omdat daarna het Europese betalingsverkeersysteem stil ging tot en met 2e Paasdag.
Ik snap hier echt helemaal niets van. In een tijd waarin de economie zo ongeveer 24/7 en 65 dagen per jaar is, worden er tussen banken vier dagen lang geen overschrijvingen gedaan.

Op de site van de Volkskrant staat een artikel over de achtergrond hiervan. Het blijkt dat dit betalingssysteem helemaal niet zo geautomatiseerd is als je in deze tijd zou verwachten. De overschrijvingen worden nog door medewerkers van de ECB gecontroleerd. En die hebben in dit geval een lang weekend. Dat is ook de reden waarom er in elk weekend geen overschrijvingen tussen banken plaatsvindt.

Dat er op Goede Vrijdag geen betalingsverkeer mogelijk is, terwijl dat in Nederland geen officiële feestdag is, komt omdat deze dag dat in Duitsland wel is. En de ECB staat in Duitsland.

Overigens staat in het artikel dat de ECB aan een nieuw systeem werkt waarbij wel altijd direct geld kan worden overgeboekt tussen rekeningen van verschillende banken. Dat zou in november gereed moeten zijn.
Daarnaast werken ook de Nederlandse banken aan een nieuw systeem waarbij overboekingen direct gebeuren. Dat zou in 2019 operationeel moeten zijn.

Mijn (M) werkgever heeft wel goed rekening gehouden met deze overboekingsvrije periode. Normaal krijg ik altijd salaris op de 15e van de maand gestort. En als de 15e in het weekend valt op de vrijdag ervoor. Gisteren kreeg ik echter al netjes mijn salaris gestort.

De automatische overboekingen naar de diverse spaarrekeningen die ik altijd op de 15e gelijk doe, in het kader van pay yourself first, heb ik gisteren in de lunchpauze handmatig gedaan. Anders zouden ze in het weekend gebeuren en mis ik op die manier 4 dagen rente. En ondanks dat de rente bijna niets is, vind ik dat toch zonde...


Hebben jullie nog rekening gehouden met deze overboekingsvrije periode?

Reacties

  1. Nee! Dit wist ik dus niet. Gelukkig heb ik geen betalingen die gedaan moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei, geldt dit ook van je eigen spaarrekening naar je eigen betaalrekening? Dan zou ik nu al te laat zijn en zit ik tot dinsdag zonder geld. Niet heel handig... En ik ben het met je eens: totaal niet van deze tijd! Maar dat vind ik eigenlijk al van die weekendsluiting elke keer. Technisch gezien is dat volgens mij helemaal niet noodzakelijk namelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het bij dezelfde bank is, dan is het geen probleem. Als je een spaarrekening hebt bij een andere bank, dan duurt het tot dinsdag voordat het geld bijgeboekt is.

      Verwijderen
  3. Vraagje: werk je zelf deze 4 dagen wel?
    Want het klinkt een beetje alsof je het raar vindt dat andere mensen deze dagen vrij zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie vraag.Vandaag heb ik gewoon gewerkt, maar de andere drie ben ik vrij. Maar dat betekent niet dat de service die mijn bedrijf levert, die drie dagen stil staat. Er komt letterlijk het hele weekend nog water uit de kraan.
      Ik vind het niet raar dat mensen vrij zijn, maar meer dat er in deze bijna volledig geautomatiseerde wereld nog mensen aan te pas moeten komen..

      Verwijderen
    2. Duidelijk antwoord hoor. Zelf werk ik parttime in een winkel die tegenwoordig alle dagen van het jaar open is, en toen we gisterenavond eerder sloten (wettelijk verplicht) kwamen er nog klanten aan die daar heel boos om werden.
      Ook veel mensen verbaasden zich er hardop over dat het zo druk was in de winkel, en dat er blijkbaar nogal veel mensen vrij waren die dag. Uh ja, u toch ook? denk je dan.
      Het is inderdaad wel vreemd dat er nog steeds tussenkomst van mensen nodig is om die overschrijvingen tussen banken uit te voeren, lijkt mij dat dat toch volledig automatisch moet kunnen, en dan een menselijke controle uitvoeren op bijvoorbeeld grote bedragen bij transacties.
      Vandaag en morgen werk ik met mijn dochter in ons bedrijfje, maandag weer in loondienst werken, zo'n "lang" weekend is zo voorbij.

      Verwijderen
  4. Leuk geschreven stukje. Ik schreef ook een stukje, komt later online,

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....