woensdag 26 april 2017

Te veel risico-opslag?

Gisteren was er weer genoeg hypotheeknieuws te lezen op de diverse nieuwssites. Ik schreef gisteren bijvoorbeeld al over het niet kunnen meenemen van je lang vastgezette hypotheekrente.

Diezelfde dag verschenen er ook berichten over de risico-opslag op de hypotheekrente. De consumentenbond had uitgezocht dat bij een groot aantal hypotheekverstrekkers de risico-opslag niet automatisch verlaagd wordt als de verhouding van openstaande schuld en waarde van het huis ervoor zorgen dat je in een lagere risicoklasse valt.

Ook blijkt het zo te zijn dat een aantal hypotheekverstrekkers altijd vragen om een nieuwe taxatie, in plaats van bijvoorbeeld genoegen te nemen met de WOZ-waarde of uit te gaan van de woningwaarde op het moment dat het huis gekocht was. Dat brengt extra kosten met zich mee en zorgt ervoor dat mensen minder snel om een lagere risico-opslag vallen.

Overigens hoor ik niemand zeggen dat het andersom ook zou moeten. Dat als je huis veel minder waard wordt dat je dan in een hogere risico-klasse terecht kan komen.

Wij hebben overigens geen enkele risico-opslag omdat we een hypotheek met NHG hebben. Dus voor wat betreft de hypotheekrente heeft al dat aflossen voor ons geen zin...

Zijn jullie door aflossen in een andere risico-klasse terecht gekomen?

4 opmerkingen:

 1. Interessant! Bij onze Obvion hypotheek gaat het automatisch, die pakken de getaxeerde waarde ten tijde van de aankoop en als je onder een bepaald percentage van dat bedrag komt gaat er weer een stukje risico opslag af. Als je denkt dat je huis (veel) meer waard is geworden, kun je het opnieuw laten taxeren en dan rekenen ze met dat nieuwe bedrag. Ik wist niet dat het bij andere hypotheekverstrekkers zoveel moeilijker ging!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aangezien de NHG rente bij ca. de helft (!) van de hypotheekverstrekkers niet de laagste is is je opmerking dat er geen risico opslag is bij een NHG hypotheek dus niet altijd juist. Extra aflossen levert dus bij een NHG hypotheek bijna nooit een lagere rente op. (Er zijn 3 hypotheekverstrekkers die 2 NHG risico categorieën, boven en onder 90% LTV)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat kan, ik ken niet de tarieven van alle verstrekkers. Bij ons kun je inderdaad 0,05% tov NHG minder betalen als je onder de 55% zit. ik vind dat niet significant

   Verwijderen
 3. 'Dus voor wat betreft... heeft het voor ons geen enkele zin'. Ik ben blij dat jullie doorgaan. Nu de economie aantrekt, zijn er al velen gestopt met aflossen.
  Bezit is belangrijker dan schulden.

  BeantwoordenVerwijderen