Doorgaan naar hoofdcontent

Rentenieren in het buitenland: Zou jij het doen?

Gisteravond las ik het artikel op de website van de Telegraaf en vandaag staat het ook uitgebreid in de papieren krant: Rentenieren in het buitenland, waar moet je op letten en welke landen hebben gunstige (belasting)regelgeving?

Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die overwinteren in warmere oorden. Benidorm is Spanje is daar zo ongeveer het schoolvoorbeeld van.
Maar er zijn ook veel mensen die na hun pensioen helemaal uit Nederland vertrekken en het hele jaar genieten van het mooie(re) weer in het buitenland.
En welk land je dan kiest om je te vestigen maakt best heel veel uit schrijft de Telegraaf...

In het artikel worden 4 landen als voorbeeld gegeven. Frankrijk, Hongarije, Portugal en Spanje. Ieder heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Als je kijkt naar belastingregels zie je een groot verschil tussen deze landen.

Algemeen
Als je in het buitenland gaat wonen zijn er ook zaken die financieel minder gunsti kunnen uitpakken. Als je bijvoorbeeld ver voor je officiële pensioenleeftijd naar het buitenland vertrekt stopt op een gegeven moment je opbouw van je AOW. Dat betekent dat je minder AOW krijgt op het moment dat je die leeftijd bereikt. Het is wel slim om daar rekening mee te houden in de sommetjes of rentenieren in het buitenland haalbaar is. De AOW-opbouw stopt nadat je een jaar uit Nederland vertrokken bent.

Frankrijk
Frankrijk is geen land om te rentenieren aldus het artikel. Wanneer je een lager tot middeninkomen hebt kan het wel interessant zijn. Echtparen hebben een belastinvrije voet van €27.000 bruto inkomen per jaar.
Heb je echter een groot vermogen dan is het land een stuk minder interessant. Inkomsten uit huren, rente en dividend worden progressief belast, dus hoe meer je daar je inkomen uit haalt, hoe zwaarder het belast wordt. Over deze inkomensvormen moet je ook nog eens sociale premies betalen. Koersstijgingen van aandelen worden belast en als je meer dan €1,3 miljoen aan vermogen hebt betaal je ook nog eens vermogensbelasting.

Portugal
 De eerste 10 jaar dat je in Portugal woont worden je vermogen en inkomsten niet belast. De enige uitzondering hierop zijn de Nederlandse pensioeninkomsten. In een pas afgesloten belastingverdrag tussen Portugal en Nederland is namelijk afgesproken dat Nederland over die inkomsten Nederland belasting mag heffen. Wie veel vermogen heeft en een klein pensioen, of wie al ver voordat zijn/haar pensioen ingaat in Portugal neerstrijkt is Portugal wel een heel aantrekkelijk land om te rentenieren.

Spanje
In Spanje wordt geen belasting geheven over kleine pensioeninkomsten (tot €12.000 bruto). Het verschilt echter wel per regio wat de belastingdruk is. Belastingheffing is in Spanje namelijk een regionaal geregeld. Of alle belastingvrijstellingen voor Nederlanders nog lang stand houden is de vraag, Nederland probeert al jaren een nieuw belastingverdrag af te sluiten waarbij Nederland belasting zou mogen heffen over de pensioeninkomsten van Nederlanders.

Hongarije
Hongarije lijkt bij uitstek het meest goedkope land om te rentenieren. De kosten voor levensonderhoud zijn sowieso al stukken lager dan in vele andere landen in Europa. Verder heft Hongarije geen belasting over pensioeninkomsten en is Nederland voor zover bekend ook niet in onderhandeling met Hongarije over een belastingverdrag.
Verder heft Hongarije 15% belasting over daadwerkelijk behaald rendement op vermogen.

Ik denk niet dat wij ooit de stap zullen nemen om in het buitenland te gaan rentenieren, maar je weet het nooit. Zouden jullie die stap (durven) zetten?

Reacties

 1. Toch zou ik niet snel voor Hongarije kiezen, ook al ziet het er op papier het aantrekkelijkst uit. (Van deze 4)
  Ik ben er niet mee bezig in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als wij al zouden emigreren zou dat om andere dan financiele redenen zijn. Eerder om de drukte te ontvluchten. Wij zouden dan voor een engelstalig land kiezen zodat we sneller kunnen integreren in de lokale gemeenschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Denk dat we onze familie en vrienden teveel zouden missen. Wel leuk voor een paar keer een maanden per jaar wellicht

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij houden het zeker in gedachten. Voor ons zou in dit rijtje Frankrijk afvallen vanwege de genoemde nadelen en de hoge kosten van levensonderhoud. Het is wel het enige land waarin ik me qua taal zou redden. Voor de andere landen zou ik de taal vanaf begin moeten leren. Spaans is het makkelijkst en Hongaars is echt een moeilijke taal. Wij zijn eens in Hongarije op vakantie geweest en ik vond het een heel mooi land waar ik me ook nog thuis voel. Het deed me denken aan Hans en Grietje op een of andere manier. Het aanbod in supermarkten, zeker qua groente en fruit me erg tegen. Sowieso de kwaliteit van voeding. Ik denk dat Spanje voor ons de grootste kans maakt. Zijn we ook op vakantie geweest en dat was een goede ervaring qua contacten met de bevolking. Bij ons is nog niks zeker, maar uitsluiten doen we niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zorg dat je ook weet hoe het loopt als jezelf of partner overlijdt in het buitenland. Hoe de gang van zaken dan is, wil je in Nederland of dat land begraven, en hoe moet je dat aanpakken, en hoe het met testament anders gaat in ander land.
  Ik heb onlangs voor iemand in Spanje uitgezocht hoe het na het overlijden geregeld moest worden(acuut, en de meneer had er geen energie voor) was nogal wat werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien toch landje hoppen, Portugal en daarna naar Frankrijk lijkt me wel wat. Ik wil het zeker overwegen voor later. Maar niet te ver van NL of altijd weer ff terug naar NL.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee absoluut niet. Ik heb 2 jaar in Duitsland gewoond en 26 jaar in de VS. Ik ben blij dat ik terug in Nederland ben. Plakband pensioen en al. Wat enorm AOW gat. Maar dat geeft niet. Ik heb gelukkig pensioen opbouw

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…