Doorgaan naar hoofdcontent

Post over de spaarhypotheek

Gisteren ontvingen we post van de bank. We verwachtten eigenlijk geen post, behalve een bevestiging van de extra aflossing die we hebben gepland per 1 mei. Maar die post komt meestal pas nadat de extra aflossing is afgeschreven.

Het bleek nog post te zijn over de spaarhypotheek. Dat is rijkelijk laat, aangezien we begin februari de extra aflossing regelden en de aflossing per 1 maart gedaan is.
En ik moet zeggen, tot nu toe de meest duidelijke post over de spaarhypotheek die we ooit hebben mogen ontvangen.
Het bevestigde nog een keer dat onze maandelijkse inleg €133 is, maar het gaf ook een overzicht van de kosten die aan de spaarhypotheek zijn verbonden.

Zo wordt er door de verzekeringsmaatschappij die de spaarpolis beheert €5,67 per maand ingehouden en €2,19 voor de overlijdensrisicoverzekering. In totaal dus €7,86 aan kosten. Dat komt aardig overeen met de de 8 euro die ik altijd reken in mijn hypotheeksheet in excel. Tot het eind van de looptijd €1.281,42.

Onze spaarhypotheek loopt tot en met 1 januari 2036. In de brief is ook netjes aangegeven hoeveel we nog in de polis gaan storten tot het einde van de looptijd, bij de huidige rente zonder extra aflossingen (storten mogen we niet). Dat is €30.058,00. Onze openstaande hypotheek is op dit deel €79.800,00 en we hebben nu €23.500 in het spaardepot zitten. We ontvangen dus tot het einde van de looptijd nog €€26.242,00 aan rente. Dat is net iets minder dan het bedrag dat we nog moeten inleggen.

Ook geeft deze brief een overzicht van hoe de komende 10 jaar het spaarsaldo aan het eind van het kalenderjaar zal zijn als we niets meer veranderen aan de hypotheek. Dat is mooi vergelijkingsmateriaal voor als we de daadwerkelijke standen krijgen.


Reacties

  1. Wauw, zou graag willen dat ik ook een overzicht zou kunnen krijgen van de hypotheekverstrekker (rabo) voor mijn spaarzekerhypotheek, helaas nog steeds niet gelukt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit hebben we nu alleen gekregen omdat we een aflossing hebben gedaan. Een dergelijk overzicht hebben we nog nooit eerder gehad.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…