Doorgaan naar hoofdcontent

Nog 45% wordt contant betaald

Vorig jaar hebben Nederlanders nog ongeveer 45% van de betalingen met contant geld gedaan. Het werd me eerst niet duidelijk of het om aantallen betalingen ging, of juist om het totale bedrag dat contant betaald werd. Het blijkt voor beide te gelden.
De verdeling in betalingen is als volgt:
  • 54,4% pin
  • 45% contant
  • 0,5% creditcard
Creditcardbetalingen zijn in Nederland dus nog steeds verwaarloosbaar ten opzichte van de andere twee vormen. Wij proberen aan de kassa vaak wel zo veel mogelijk met creditcard te betalen. Dat heeft ermee te maken dat we daarmee ook Euroclix sparen.

Het aantal contante betalingen daalde in 2016 van 3,19 miljard naar 2,95 miljard, een afname van 0,24 miljard. Het bedrag dat in totaal contant betaald werd ging van €40 miljard naar €38 miljard.

Het aantal pinbetalingen ging juist omhoog van 3,23 miljard naar 3,57 miljard, een toename van 0,34 miljard betalingen. Het bedrag dat in totaal met pin betaald werd ging van €93 miljard naar €97 miljard.

 Als je deze bedragen op een rijtje zet zie je toch wel wat leuke dingen...



2015
2016
Contant
aantal
3.190.000
2.950.000
totaal bedrag
 € 40.000.000,00
 € 38.000.000,00
gemiddelde betaling
              12,54
              12,88
Pin
aantal
3.230.000
3.570.000
totaal bedrag
 € 93.000.000,00
 € 97.000.000,00
gemiddelde betaling
              28,79
              27,17

Zo is de gemiddelde contante betaling iets groter geworden, zo'n 2,7% terwijl de hoogte van de gemiddelde pinbetalingen juist is afgenomen met zo'n 5,6%.
Verder zijn er in 2016 ongeveer ongeveer 1,5% meer betalingen gedaan in totaal (0,1 miljard) dan in 2015.
In totaal is er in 2016 ook €2 miljard meer uitgegeven aan de kassa dan in 2015. De gemiddelde betaling is echter nagenoeg gelijk gebleven €20,72 in 2015 versus €20,71 vorig jaar.

Wat je ook kunt constateren is dat de campagne "klein bedrag pinnen mag" maar deels werkt. De contante betalingen zijn aan de ene kant gemiddeld nog steeds veel lager dan pin betalingen, aan de andere kant daalt het gemiddelde pinbedrag wel.

Nog even een zijstapje. Het viel mij in beide artikelen op dat tieners bij de groepen horen die het vaakst contant betalen, alhoewel het pingebruik onder die groep wel snel aan het toenemen is. Ik had dat niet verwacht eigenlijk. Weet iemand daar een verklaring voor?

Hoe betalen jullie veelal? Contant of met cash?

Reacties

  1. zakgeld krijgen ze heel vaak contant die tieners. Dus kun je dat niet anders uitgeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons ook een verschuiving, maar dan meer van contant naar digitaal.
    Zou het zwarte circuit ook zijn meegenomen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. geen idee.. Dat zal wel niet.... Zal gebaseerd zijn op gegevens van winkeliers schat ik zo in..

      Verwijderen
  3. De uitdrukking is 'cash is king'. De uitdrukking 'pin is king' rijmt beter maar gevoelsmatig werkt dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik betaal al jaren niet meer contant. Alleen nog het zakgeld aan mijn kinderen eigenlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Best veel 45%, had ik niet gedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik betaal zo veel mogelijk contant. Niet al mijn uitgaven hoeven traceerbaar te zijn. De supermarkt hoeft niet eerder te weten dat ik zwanger zou zijn dan ik zelf om mij gerichte aanbiedingen te kunnen doen. Lijkt een broodje aap verhaal, maar helaas is het wel waar. Ik bestel bij voorkeur ook niet online, dat doe ik hoog uit 1x per jaar.
    Voordeel is ook dat ik precies weet of ik binnen mijn budget blijf of niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....