Doorgaan naar hoofdcontent

Gelukkig van het kostwinnaarschap?


Afgelopen woensdag gingen dochter en ik (M) naar de kermis in Rotterdam. Samen met nog twee pappa's met hun kroost genoten we van eigenlijk prima weer en leuke attracties. De kinderen hadden het zeer naar hun zin en ondanks dat onze dochter veel jonger is dan de twee andere kinderen hadden ze het met hun drietjes erg leuk met elkaar.

Toen we daar zo liepen overviel met het gevoel dat het toch best wel een luxe is dat we alle drie een dag minder kunnen werken en zo meer tijd met onze kinderen kunnen doorbrengen. Dat vonden we eigenlijk allemaal.

's Avonds moest ik ook denken aan een artikel dat ik op de website van De Telegraaf gelezen had. Dat vaders gelukkig zouden worden van het kostwinnaarschap. Bij ons drieën is dat in ieder geval niet het geval. Ook al hebben twee van de drie wel het hoogste inkomen binnen het gezin, we zouden allemaal best nog wel wat minder willen werken om meer in het huishouden te doen.

De vraag is dan alleen: wat houdt ons dan tegen?

Als ik voor mezelf praat is dat toch nog wel de financiën. Nu nog een dag minder werken betekent een veel langer traject richting een hypotheekvrij huis en financiële onafhankelijkheid. Zeker zolang we het inkomen van V nog bijna volledig gebruiken voor het terugbetalen van haar zakelijke lening. Als die volledig is afgelost wordt het mogelijk een heel ander verhaal. Dan kunnen we ofwel veel meer investeren en sneller richting financiële onafhankelijkheid toe, ofwel nu minder gaan werken en

Een dag minder werken betekent voor mij een inkomensdaling van plusminus €700 netto per maand. Dat is precies het bedrag dat we nu elke maand extra aflossen en maandelijks investeren in de twee aandelenfondsen die we hebben. Dus door nu wat langer te werken kunnen we in de toekomst genieten van meer keuzevrijheid.

Hoe is bij jullie het inkomen verdeeld?Reacties

 1. Ik kan me voorstellen dat je dan wel even drie keer nadenkt, €700 is veel geld voor een dag minder werken. Bij ons is het redelijk gelijk. Ik verdien op papier misschien meer, maar moet ook reserveren en heb geen zekerheid. Vriend heeft elk jaar (tot nu toe, dat is geen zekerheid) een stevige winstuitkering. Ik heb dus door het jaar heen misschien meer, maar hij krijgt een keer in het jaar weer een flinke bak geld. Gezamenlijk doen we alles dan ook gewoon 50-50.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een dag per week minder werken heeft best een flinke financiële consequentie inderdaad. Maar mooi dat je ook nu al echt tijd voor je gezin hebt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik werk een volledige week, maar ik vind mijn werk echt leuk dus ik zie dat niet als een probleem. Mijn partner werkt halve dagen, heeft ook soms wat minder plezier in haar werk. Omdat het sparen nu lekker snel gaat blijven we dit voorlopig op deze manier doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb altijd meer verdiend dan mijn man, en die vindt het heerlijk dat hij niet voor 100% verantwoordelijk is voor het inkomen. OOk in mijn omgeving zie ik veel stellen warbij de vrouw meer verdient dan de man, en dat gaat prima. Het groete voordeel van 2 verdiener zijn is dat al je financiele eireren niet in 1 mandje liggen, maw, als 1 van de 2 werkloos wordt is dat niet meteen een grote ramp (ervan uitgaande dat je uitgavenpatroon niet helemaal de 2 salarissen omvat)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar. Bij ons is het inkomen ongeveer 2:3, alleen gebruiken we nu het salaris van V nauwelijks.

   Verwijderen
 5. Tot 1 oktober verdiende manlief ongeveer 2000 per maand netto en ik 3500. Sinds oktober ben ik als zzp er begonnen. Van oktober tot januari had ik geen inkomen. Sinds januari zit ik op een omzet van ong. 10.000 per maand, maar dit ga ik niet volhouden want in juni/juli/augustus is er geen werk in mijn branche. Mijn man werkt 4 dagen en wil best een dagje minder werken, maar dan wel om leuke dingen te doen. Het huishouden hebben we allebei een hekel aan dat we dit uitbesteden :-) Ik werk heel wisselend: soms 60 uur per week (met 40 uur declarabel), soms 5 (niet declarabel). En dat vind ik prima. Als één van ons een tijdje niet wil werken kan dat, want we kunnen van 1 salaris leven, maar beiden doen we dit niet veel, we vinden het veel te leuk en belangrijk om te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook niet zo dat wij een hekel aan werken hebben hoor. Maar de vrijheid om zelf te kunnen kiezen om minder (betaald) werk te doen vinden we wel een groot goed.

   Verwijderen
 6. Mijn man verdient netto 5x zoveel als ik.
  Ik werk 40% en hij 100%, dus een heel scheve balans ;) Mijn man zou best een dagje minder willen werken, maar financieel gezien is dat nu nog geen slimme zet. Mogelijk als de jongste ook op school zit, en de kosten kinderopvang daardoor enorm afnemen is dit wel een idee. Bijvoorbeeld de middag vrij met de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou bij ons ook enorm schelen aan kinderopvangkosten..

   Verwijderen
 7. Ik verdien met 10 uur werk per week aan 2 eigen bedrijfjes, ongeveer evenveel als mn man die 4/5 voor zn baas werkt. Wij kunnen van 1 inkomen rondkomen in principe, dus hij zou in theorie kunnen thuisblijven.
  Maar dat is enkel theorie. In de praktijk blijft hij nog een paar jaar werken voor de zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben sinds twee maanden gestopt met werken. Dit betekent dat mijn man het inkomen voor ons gezin verdient. Hoeveel tijd er is voor het gezin wisselt. In de zomerperiode hebben we in ieder geval allemaal zes weken vrij en dat is fijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…