Doorgaan naar hoofdcontent

De fiscus: hypocriet of niet?

Deze week kwam de fiscus op twee totaal verschillende manieren in het nieuws. Eerst ging het over de geheime afspraken die die dienst maakt met mulitnationals om winsten belastingvrij door Nederland weg te sluizen, en gisteren met de klopjacht op mensen die hun vermogen bij een Zwitserse bank gestald hebben en dat niet hebben doorgegeven.

Laat ik beginnen met voorop te stellen dat ik tegen belasting ontduiking ben. Als je in een land woont, of een bedrijf hebt, dien je je daar aan de regels te houden. Aan alle regels, dus ook aan de belastingregels.

Maar dat de Nederlandse belastingdienst met zogenaamde rulings multinationals actief helpt om belasting in andere landen te ontwijken, en daar ook niet mee gestopt is na afspraken binnen Europa daarover, vind ik kwalijk. En zal ook de reputatie van Nederland uiteindelijk ook geen goed doen.

 Op dat gebied is de fiscus toch al lekker bezig, met invallen bij Credit Suisse die gedaan zijn zonder de Zwitserse autoriteiten daarvan op de hoogte te brengen.
In dit geval gaat het, het om het achterhalen van Nederlanders die (een deel van) hun vermogen bij die bank hebben gestald en dat niet aan onze belastingdienst hebben opgegeven.

Ik vind het opmerkelijk dat je als belastingdienst, of eigenlijk als land met uitgestreken gezicht multinationals helpt met het ontwijken van belastingen in andere landen, maar alles in het werk stelt als privépersonen via andere landen hetzelfde proberen. Dat vind ik op zijn minst een dubbele moraal, maar je zou het ook hypocriet kunnen noemen....

Overigens even voor de duidelijkheid: Wij hebben geen vermogen gestald in Zwitserland ;)

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …