Doorgaan naar hoofdcontent

De fiscus: hypocriet of niet?

Deze week kwam de fiscus op twee totaal verschillende manieren in het nieuws. Eerst ging het over de geheime afspraken die die dienst maakt met mulitnationals om winsten belastingvrij door Nederland weg te sluizen, en gisteren met de klopjacht op mensen die hun vermogen bij een Zwitserse bank gestald hebben en dat niet hebben doorgegeven.

Laat ik beginnen met voorop te stellen dat ik tegen belasting ontduiking ben. Als je in een land woont, of een bedrijf hebt, dien je je daar aan de regels te houden. Aan alle regels, dus ook aan de belastingregels.

Maar dat de Nederlandse belastingdienst met zogenaamde rulings multinationals actief helpt om belasting in andere landen te ontwijken, en daar ook niet mee gestopt is na afspraken binnen Europa daarover, vind ik kwalijk. En zal ook de reputatie van Nederland uiteindelijk ook geen goed doen.

 Op dat gebied is de fiscus toch al lekker bezig, met invallen bij Credit Suisse die gedaan zijn zonder de Zwitserse autoriteiten daarvan op de hoogte te brengen.
In dit geval gaat het, het om het achterhalen van Nederlanders die (een deel van) hun vermogen bij die bank hebben gestald en dat niet aan onze belastingdienst hebben opgegeven.

Ik vind het opmerkelijk dat je als belastingdienst, of eigenlijk als land met uitgestreken gezicht multinationals helpt met het ontwijken van belastingen in andere landen, maar alles in het werk stelt als privépersonen via andere landen hetzelfde proberen. Dat vind ik op zijn minst een dubbele moraal, maar je zou het ook hypocriet kunnen noemen....

Overigens even voor de duidelijkheid: Wij hebben geen vermogen gestald in Zwitserland ;)

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…