Doorgaan naar hoofdcontent

Twee keer ponzi fraude?

Gisteren las ik een bericht dat de FIOD opnieuw beslag had gelegd op bankrekeningen en onroerend goed in een onderzoek naar mogelijke fraude. In december had er ook al een beslaglegging plaatsgevonden.

Het gaat om twee projecten in windenergie. Bij de FIOD bestaat het vermoeden dat het geld van nieuwe investeerders gebruikt wordt om de beloofde rente van eerdere investeerders te betalen. Als dat zo is, is het een klassiek voorbeeld van een pyramidespel of ponzifraude.

Ook bij recyclix lijkt nog steeds duidelijker te worden dat hier iets niet in de haak is. Het verhaal daarbij was dat je afval kunt kopen en laten opwerken tot hoogwaardiger materiaal. Daar "verdiende" je in een cyclus van 5 weken 14% op. Geld-is-tijd schreef de aanwijzingen hiervoor al wel eens op.

Intussen hadden wij er geen geld meer in zitten, de 20 euro die we ooit geïnvesteerd hadden is ook alweer uitbetaald, we hadden nog wel een account waarmee we na elke cyclus de "winst" gebruikten om extra afval bij te kopen. We hadden op dit moment precies genoeg om met elke cyclus 20 euro te verdienen, het minimum uitbetaalbedrag.

Afgelopen maandag logde ik in om te kijken hoe het ervoor stond en kreeg ik eerst een verhaal te lezen over een grote brand op een vuilstortplaats in Polen. Ik noem het een verhaal omdat vriend google er helemaal niets over kan vinden behalve op de site van Recyclix. Overigens, als je in het Pools zoekt hiernaar vind je wel wat.

In het verhaal stond ook dat ze daardoor minder productiecapaciteit hadden en dat er daarom maatregelen genomen hadden. Er werd anders omgegaan met mensen die al op winst stonden en mensen die dat nog niet staan. Maar wat die maatregelen precies inhielden, dat stond er niet bij.

Oh ja, de uitbetalingen van winsten hadden ook nog vertraging opgelopen stond er onderaan het bericht.

Voor ons is dit wel de laatste druppel en gaan we kijken of we kunnen laten uitbetalen en dan de account kunnen laten stoppen.

Wees in ieder geval gewaarschuwd.

Reacties

 1. Tja, dat recyclix... Mensen die vroeg begonnen (zoals jullie) halen vast hun geld er nog wel uit, maar mensen die wat later geïnvesteerd hebben kunnen er ongetwijfeld naar fluiten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens dit forum zijn er mensen waarbij hun account gehalveerd is. Blijkbaar was er 14 februari een brand, maar het duurde een wek voordat Recyclix er over rapporteerde. In die tijd hadden ze wel stiekem de voorwaarden gewijzigd om het mogelijk te maken om accounts te halveren. Het lijkt op de laatste stuiptrekkingen voordat het ponzischema ni elkaar klapt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb die brand wel kunnen vinden met een Poolse google search. Maar inderdaad zijn eerste de voorwaarden aangepast en pas daarna kwam er nieuws over die brand. Heel smerig.

   Verwijderen
 3. Als je dan toch wilt investeren, pak dan ook gewoon lekker en groot indexfund (Vanquard, Blackrock, etc.). Dit soort dingen blijven toch altijd gevaarlijk, en vroeg of laat gaan er mensen op de blaren moeten zitten. Zonde en zo onnodig ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij investeren ook op de beurs, vooral in individuele aandelen. Hier een half jaar terug 20 euro in gestopt en die ook weer laten uitbetalen.
   Ik heb het namelijk nooit 100% vertrouwd, en dat gevoel lijkt nu waarheid te worden.

   Verwijderen
  2. Sorry, deze opmerking was niet zo zeer naar jullie gericht. Meer een algemeen statement. Wel blij dat jullie er zonder kleerscheuren zijn afgekomen!

   Verwijderen
 4. Sneu voor de mensen die zo geld kwijtraken. Ben blij dat ik er zelf niet in ben gestapt. Het leek me te mooi om waar te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…