woensdag 1 maart 2017

Twee keer ponzi fraude?

Gisteren las ik een bericht dat de FIOD opnieuw beslag had gelegd op bankrekeningen en onroerend goed in een onderzoek naar mogelijke fraude. In december had er ook al een beslaglegging plaatsgevonden.

Het gaat om twee projecten in windenergie. Bij de FIOD bestaat het vermoeden dat het geld van nieuwe investeerders gebruikt wordt om de beloofde rente van eerdere investeerders te betalen. Als dat zo is, is het een klassiek voorbeeld van een pyramidespel of ponzifraude.

Ook bij recyclix lijkt nog steeds duidelijker te worden dat hier iets niet in de haak is. Het verhaal daarbij was dat je afval kunt kopen en laten opwerken tot hoogwaardiger materiaal. Daar "verdiende" je in een cyclus van 5 weken 14% op. Geld-is-tijd schreef de aanwijzingen hiervoor al wel eens op.

Intussen hadden wij er geen geld meer in zitten, de 20 euro die we ooit geïnvesteerd hadden is ook alweer uitbetaald, we hadden nog wel een account waarmee we na elke cyclus de "winst" gebruikten om extra afval bij te kopen. We hadden op dit moment precies genoeg om met elke cyclus 20 euro te verdienen, het minimum uitbetaalbedrag.

Afgelopen maandag logde ik in om te kijken hoe het ervoor stond en kreeg ik eerst een verhaal te lezen over een grote brand op een vuilstortplaats in Polen. Ik noem het een verhaal omdat vriend google er helemaal niets over kan vinden behalve op de site van Recyclix. Overigens, als je in het Pools zoekt hiernaar vind je wel wat.

In het verhaal stond ook dat ze daardoor minder productiecapaciteit hadden en dat er daarom maatregelen genomen hadden. Er werd anders omgegaan met mensen die al op winst stonden en mensen die dat nog niet staan. Maar wat die maatregelen precies inhielden, dat stond er niet bij.

Oh ja, de uitbetalingen van winsten hadden ook nog vertraging opgelopen stond er onderaan het bericht.

Voor ons is dit wel de laatste druppel en gaan we kijken of we kunnen laten uitbetalen en dan de account kunnen laten stoppen.

Wees in ieder geval gewaarschuwd.

9 opmerkingen:

 1. Tja, dat recyclix... Mensen die vroeg begonnen (zoals jullie) halen vast hun geld er nog wel uit, maar mensen die wat later geïnvesteerd hebben kunnen er ongetwijfeld naar fluiten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens dit forum zijn er mensen waarbij hun account gehalveerd is. Blijkbaar was er 14 februari een brand, maar het duurde een wek voordat Recyclix er over rapporteerde. In die tijd hadden ze wel stiekem de voorwaarden gewijzigd om het mogelijk te maken om accounts te halveren. Het lijkt op de laatste stuiptrekkingen voordat het ponzischema ni elkaar klapt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb die brand wel kunnen vinden met een Poolse google search. Maar inderdaad zijn eerste de voorwaarden aangepast en pas daarna kwam er nieuws over die brand. Heel smerig.

   Verwijderen
 3. Als je dan toch wilt investeren, pak dan ook gewoon lekker en groot indexfund (Vanquard, Blackrock, etc.). Dit soort dingen blijven toch altijd gevaarlijk, en vroeg of laat gaan er mensen op de blaren moeten zitten. Zonde en zo onnodig ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij investeren ook op de beurs, vooral in individuele aandelen. Hier een half jaar terug 20 euro in gestopt en die ook weer laten uitbetalen.
   Ik heb het namelijk nooit 100% vertrouwd, en dat gevoel lijkt nu waarheid te worden.

   Verwijderen
  2. Sorry, deze opmerking was niet zo zeer naar jullie gericht. Meer een algemeen statement. Wel blij dat jullie er zonder kleerscheuren zijn afgekomen!

   Verwijderen
 4. Sneu voor de mensen die zo geld kwijtraken. Ben blij dat ik er zelf niet in ben gestapt. Het leek me te mooi om waar te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen