Doorgaan naar hoofdcontent

Schoolkeuze

Ondanks dat onze dochter pas 2,5 jaar is zijn we toch al bezig met de keuze voor de basisschool. Op dit moment kijken we alleen (nog) naar de twee scholen bij ons in de wijk. Want, een school in de wijk betekent ook vriendjes en vriendinnetjes uit de wijk, dat maakt afspreken om te spelen buiten schooltijd ook een stuk eenvoudiger.

Bij ons in de wijk zijn dus twee basisscholen, een openbare en een Christelijke basisschool, met elk zijn, op papier, voor- en nadelen.
Ondanks dat wij zelf altijd op openbare scholen hebben gezeten, hebben wij daar niet per se een voorkeur voor. Wel vinden we het continurooster dat die school hanteert bezwarend en vooral ook onpraktisch. Als elke schooldag de school al om kwart over 1 klaar is, betekent dat dat we op de dagen dat we beiden werken verplicht zijn om naschoolse opvang af te nemen. Naast dat dat (veel) geld kost, zijn we zelf van mening dat veel naschoolse opvang voor onze dochter ook niet per se positief hoeft uit te werken. Ook krijgen de kinderen tussen de middag nauwelijks tijd om een boterham te eten, waardoor ze pas na de echte schooltijd goed kunnen eten. Dat vinden wij ook een nadeel.

Gisteren zijn we echter naar de open dag van deze school geweest en de sfeer daar sprak ons dan wel weer aan. Onze dochter mocht ook mee, in de klassen kijken en zelfs even meespelen. Ze vond het daar geweldig. Waar ze nog wat schichtig bij ons aan de hand de school binnenliep, kregen we haar aan het eind bijna niet meer mee terug naar huis.

Volgende week is de open dag van de Christelijke school, en ook daar gaan we met z'n drietjes kijken.

Hoe hebben jullie de keuze voor een basisschool gemaakt en hoe kijken jullie aan tegen continuroosters?

Reacties

 1. Continurooster kan veel rustiger zijn omdat het veel minder schakelen is voor de kinderen. En of ze nu naar de opvang gaan of thuis zijn, ze spelen in kleine groepjes. Bij de opvang worden vaak heel leuke dingen georganiseerd waar je thuis niet aan toe komt: bezoekje aan de brandweer of de politie, een 'cursus' circus. En wat ook heel praktisch is: de zwemles.
  Mijn dochter ging 3 dagen naar de bso (dat is gemiddeld) en wilde ook als ze niet hoefde zo leuk is het daar. Zelfs nu ze officieel niet meer gaat is ze er altijd zeer happig op om met haar vriendinnnetje daar af te spreken.

  Bij een lange lunchpauze hebben ze niet meer tijd om te eten, ze zijn alleen langer buiten en hebben meer tijd om te pesten. Dochter moet nog steeds binnen 20 minuten haar brood op hebben.
  Naar huis kan ook, dan heeft ze ook 20 minuten om haar brood op te eten. Want ze komen niet strak om12 uur naar buiten, dat is al 5 of 10 minuten later, dan naar huis weer 10 minuten, eten 20 minuten, weer naar school 10 minuten en ze moeten dan minimaal 5 minuten van te voren op het plein zijn want school begint wel strak om 13:00. En dan regent het een keer dan moet je ook nog je paraplu, regenpak aan etc.
  stel je krijgt er nog 1 bij dan is het helemaal gedoe want dat zijn nu net de tijdstippen van slaapjes etc.

  Ik was erg blij met de goede combi school/tso/bso die opvang bood van 7 tot 7 (er waren geen kinderen die die tijd aanwezig waren) maar die wel een gezonde warme maaltijd tussen de middag bood waardoor 's avonds je kind moe is en dan slecht eet. Ja, gewoon in nederland.
  Vanaf een jaar of 10 willen ze niet meer naar de bso, dan zijn ze gewoon thuis. Neem je beslissing dus niet alleen met je kleine meisje voor ogen maar ook met die bijna puber want die periode duurt langer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. zeker iets om over na te denken...

   Verwijderen
  2. Wauw warme maaltijd tussen de middag. Waar is dat?

   Verwijderen
  3. www.hollandkinderopvang.nl
   Werkelijk een geweldige opvang. Dochter is ook wel eens bij de peuters gebleven omdat ze te moe was na een halve dag school. Zij belden school en daarna mij. En dat komt vaker voor. Ze zijn ook wel eens 's nachts gebleven omdat ouders vast zaten in Utrecht bij treinstoringen.

   Verwijderen
 2. Onze ervaringen heeft Twan uitstekend verwoord : -)
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij kozen eerst op sfeer, en later op basis van logistieke problemen voor de buurtschool. Die laatste pakte uiteindelijk het beste uit.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben geen continue rooster maar bijna alle kinderen gaan elke dag naar de overblijf. 25 min eten met eigen juf en daarna buitenspelen onder toezicht van overblijfouders (vrijwilligers tegen vrijwilligersvergoeding). Voor overblijf betaal
  Je 150€ voor het hele jaar, dus 15€ per maand. Daarvoor ga ik niet stressen tussen de middag.
  School is om 15u afgelopen maar op woensdag om 12.30u.
  Wij hebben 2 dagen bso voor onze kinderen en wat ik fijn vindt is dat op die locatie ook het Kdv zit. Dus 1 locatie om de kinderen te halen.
  Er worden wel leuke activiteiten georganiseerd, zeker in de vakantie. Maar geen zwemles ofzo. (Heb ik ook nog nooit gehoord)

  Misschien nog goed om na te vragen als je ergens bent:
  - wat is het beleid met straffen? (En past dat bij jullie)
  - zijn er margedagen voor kleuters en op welke dag vallen ze (voor ons een grote kostenpost omdat ze op mijn werkdag zijn)

  Trouwens, bij ons in de wijk zitten bijna alle kinderen op andere scholen. Bijna niemand zit op de school in de wijk. Dus de theorie van vriendjes in je wijk gaat niet op hier.
  Misschien even navragen bij ouders uit je buurt waar hun kinderen op school zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op je gevoel afgaan is het allerbelangrijkste. Een school staat met de directeur en leerkracht. Niet kijken naar kindjes uit de omgeving welke school die gaan, want jouw kind kan zich daar misschien helemaal niet thuis voelen.
  Onze zoon ging naar een andere school dan alle andere kinderen van de creche. Alleen zoon en wij hadden geen klik met die betreffende school. En hij voelde zich fijn op de open dag op de school waar wij uiteindelijk voor hebben gekozen. Hoewel deze school mijn man zijn keus niet was, maar de andere school kwam niet fijn over bij ons alle drie niet. Alleen... hadden wij nu dochter als eerste gekregen en die nu naar school moest hadden we misschien wel voor de andere school gekozen, want nieuwe kleuterjuf en directeur. Onze eigen directeur ben ik niet zo tevreden over namelijk en die was er toentertijd nog niet. Maar logistiek bekeken houd je ze allebeide op dezelfde school.
  Wat betreft continurooster, ik vind het heerlijk. Geen gevlieg op vrije dagen en op de tijd letten continu. De kleuters mogen een half uur over hun lunch doen omdat ze standaard al 2x naar buiten/speellokaal gaan. Vanaf groep 3 "moeten"ze het in een kwartier doen en een kwartier spelen. En thuis heb je ook niet heel veel tijd extra, moet alles ook in een uur incl van en naar school weer. Ze zijn bij ons om twee uur uit. Qua opvang is het voor ons niet veel goedkoper, maar ook niet duurder dan de creche. De kinderen gaan twee middagen naar de BSO en als ze er zijn vinden ze het leuk. Ze gaan niet in de vakantie's want dan kunnen we het op een andere manier regelen en ze zouden hier dan ook naar een andere locatie moeten, want niet aanwezig en gaan ze ook niet doen voor 2 kindjes.
  Lang verhaal, maar het staat gewoon met het gevoel zo'n school kiezen. In elk geval veel succes gewenst om tot een beslissing te komen.
  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben gekozen voor een school zonder continu rooster. Ja het is soms rennen en vliegen. Maar wat vinden de kinderen het fijn dat ze hun ei even kwijt kunnen, is er iets leuks gebeurd kunnen ze dat ventileren is er iets minder leuks gebeurd ook dan. Met mooi weer neem ik zeer regelmatig een broodje mee en lunchen we in een park vlak bij school. De overblijf vind ik geen optie dat kost hier ruim 5 Euro per keer per kind!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou zeker ook vragen wat het beleid is qua omvang van de klassen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…