Doorgaan naar hoofdcontent

Scheefwonen: altijd een slecht idee

Vier op de 10 hurende huishoudens woont scheef, aldus een column in het AD afgelopen weekend. Dat heeft niet alleen betrekking op het "klassieke" scheefwonen waar de politiek het over heeft; mensen met een hoger inkomen die in een sociale huurwoning wonen, maar ook precies andersom; mensen met een lager inkomen die in een eigenlijk te dure woning wonen. Beide is niet goed schrijft de schrijfster.

De verdeling van de twee soorten scheefwoners is ook gelijk. 2 op de 10 wonen te duur en 2 op de 10 wonen te goedkoop. Vorige week donderdag verscheen een stuk van twee medewerkers van het CBS over de gevolgen van scheefwonen, beide vormen dus, op de economie.
Daaruit blijkt dat de tweede vorm, waarbij mensen in een te duur huis wonen, steeds vaker voorkomt. En dat die de samenleving ook geld kost: er is sinds 2006 1 miljard extra aan huurtoeslag uitgekeerd om deze groep te ondersteunen.
Dat is overigens geen waardeoordeel dat hun schuld is. Ik denk dat door het gebrek aan beschikbare betaalbare huurwoningen veel mensen geen kans krijgen om een woning te vinden die past bij hun inkomen en uit ellende dus een te dure woning gaan huren.

Dat begin mijns inziens bij het gebrek aan huurwoningen in de vrije markt. Doordat die er te weinig zijn, is er weinig aanbod en veel vraag waardoor de huren erg hoog zijn geworden. Daardoor blijven mensen die nu in een sociale huurwoning wonen en wat meer inkomen hebben gekregen zitten in hun sociale huurwoning, simpelweg omdat ze er te veel op achteruit gaan als ze verhuizen. En voor een koopwoning komen ze vaak ook niet in aanmerking.

Maar doordat deze mensen niet verhuizen, komen er ook geen nieuwe plekken vrij in de sociale huursector voor mensen met een lager inkomen. Die zijn dus gedwongen om een veel duurdere woning in de vrije huursector te betrekken, met een hoop extra huursubsidie tot gevolg.

Volgens mij is er maar één manier om deze cirkel te doorbreken. Er dienen veel meer huurwoningen in de vrije sector te komen. Daardoor zullen vraag en aanbod beter in evenwicht zijn en de prijzen wat lager komen te liggen. Daardoor wordt het aantrekkelijker voor mensen om uit hun sociale huurwoning te verhuizen naar een woning in de vrije sector en is er plek in een sociale huurwoning voor mensen met een lager inkomen. Je kunt op deze manier beide manier van scheefwonen beperken.


Reacties

 1. Er is nog een vorm van scheefwonen: waarom moet ik in mijn 1tje met mijn dubbel modale inkomen een huis met 5 slaapkamers huren? Ik heb 1 slaapkamer beneden, de boven verdieping kom ik alleen voor de badkamer. Maar nee, ik mag niet kleiner wonen want dat is te goedkoop. Kopen wil ik niet want ik verhuis regelmatig voor mijn werk. Elke 2 jaar een huis verkopen en kopen is helemaal niet handig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik met je eens. Wat dat betreft is er ook geen maatwerk

   Verwijderen
 2. De maximale huur waarover je huursubsidie kan krijgen is € 710,-. Waar je in de een-na-laatste alinea zegt "een veel duurdere woning in de vrije sector met een hoop extra huursubsidie tot gevolg", geldt dit alleen voor huren tot € 710,- en die zul je in de vrije sector niet vaak aantreffen.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh goed om te weten. Ik had dat niet in het artikel gelezen wat ik las..

   Verwijderen
 3. Vrije sector is bijna altijd duurder dan sociale huurwoningen.
  Bovendien snap ik ook wel dat mensen niet per se graag willem verhuizen. Als je lekker woont wil je gewoon blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat snap ik ook. Maar dan zou er bijvoorbeeld wel een huur geïnd kunnen worden die gelijk is aan de vrije sector en dat er een ander huis sociaal verhuurd wordt.

   Verwijderen
 4. Scheefwonen heeft ook zo z'n voordelen. De mix die je in stand houdt door het scheefwonen biedt afwisseling in straten en wijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…