Doorgaan naar hoofdcontent

Een collectieve zorgverzekering voor de hele stad

Rotterdam wil een collectieve zorgverzekering voor de hele stad. Nu is er al een soort Rotterdampolis voor de minima. Die kost €160 in de maand, bevat een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en een tandartsverzekering. Verder is het eigen risico van deze verzekering slechts €50.

Ik vind echter een polis van €160 in de maand best fors, zeker als je een minimuminkomen hebt en je maar weinig zorg nodig hebt. Wel kan ik me voorstellen dat dit geschikt is voor mensen die juist veel zorg nodig hebben. Die hoeven nauwelijk eigen risico te betalen en hoeven ook geen eigen bijdragen meer te betalen. Het is bijna een soort ziekenfonds voor alleen Rotterdammers, alleen een stukje duurder.

Schijnbaar zijn er wel nog zo'n 100.000 mensen geïnteresseerd in een polis.

Ik zie dus niet echt de voordelen van zo'n polis. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Reacties

 1. Een brus van mij met ziekte heeft ook een collectieve polis, in een andere stad. Geen idee wat dat kost, maar dat het een goed vangnet is dat er voor zorgt dat mensen die langdurig ziek zijn minder of geen drempels hebben om noodzakelijke zorg te vragen, vind ik erg belangrijk. Tandartsenzorg en fysio zijn hier hele goede voorbeelden van. Die worden anders vanwege de onmiddellijke kosten gemakkelijk overgeslagen. Budgetpolissen zij niet geschikt voor mensen die niet gezond zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In mijn woonplaats is voor minima, en mensen die een beroep willen doen op bijzondere bijstand of WMO of andere gemeentelijke voorzieningen, de collectieve verzekering verplicht...kost inderdaad 160 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hebben we een budgetpolis met hoog eigen risico. Wij hebben samen 1 laag inkomen en krijgen de begroting anders niet sluitend. We zijn best zorgmijders. Maar vorig jaar hadden we heel veel (deels opgespaarde, uitgestelde)zorgkosten. Mijn eigen risico van 875 euro was meteen op. Het was gelukkig dat we dat konden betalen van de korting van ongeveer 240 euro per jaar die we de voorgaande jaren overhielden.
  Ik vind een zorgpolis van 160 wel heel erg veel.Budget polis met hoogste eigen risico is rond de 80 euro. Een enkele keer gebruik gemaakt van de tandarts: voorgesteld een wortelkanaal behandeling, maar gekozen voor trekken. Vanwege de financiën. Het is niet anders. Ik wil niet met schulden onze oude dag ingaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 160 is misschien vrij fors, maar gegeven het feit dat je eigen risico maar 50 euro is, zou je ook kunnen zeggen dat je kosten eigenlijk net iets meer zijn dan 140 euro in de maand. En dan inclusief fysio en tandarts is redelijk netjes hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…