woensdag 15 februari 2017

Vrije dagen kopen: Een slimme vorm van sparen?

Ik speel al een tijd je met de gedachten om extra vrije dagen bij te kopen bij mijn werkgever. In de afgelopen jaren heb ik dat niet gedaan, maar voor 2017 overweeg ik het serieus. Waarom? Omdat ik denk dat het een goede manier van (be)sparen is.

Hoe zit dat dan? Bij ons bedrijf kun je ieder jaar maximaal 13 vrije dagen bijkopen. Dat zijn de vrije dagen die wij eerst extra hadden uit een ver verleden door de ADV, die later verloond zijn in ons flexibele arbeidsvoorwaardenbudget. Nu krijg ik die dagen dus elke maand uitbetaald.

Door het dalen van onze lasten de laatste twee jaar door het vele aflossen is dit eigenlijk geld aan het worden dat we niet direct meer nodig hebben. Hoe zou dit dan een mooie spaarmogelijkheid zijn?

Als ik volgens verwachting presteer krijg ik elk jaar een loonsverhoging van 2,5%. Dat is nog onafhankelijk van een eventuele CA)-loonstijging. Steel dat die ook nog eens 1% per jaar is, dan worden mijn vrije dagen elk jaar 3,5% meer waard. Dat red ik met sparen op geen enkele spaarrekening en ook bij beleggen moet je nog maar zien of je zulke rendementen kunt halen.
Wel zit aan deze dagen een houdbaarheidstermijn. Hierdoor moet ik gekochte dagen na 5 jaar gebruikt hebben.

Een ander voordeel van dagen kopen is dat ik mijn inkomen druk. Daardoor hoeven we minder inkomstenbelasting te betalen, maar zou ook zo maar de kinderopvangtoeslag hoger kunnen uitpakken. Als ik de dagen dan niet verkoop totdat onze dochter van de kinderopvang af is, kunnen we zo, legaal, beter gebruik maken van de kinderopvangtoeslag en dus van de overheid.

En als laatste, extra vrije tijd is natuurlijk ook helemaal niet verkeerd. Dus als ik een mooi aantal vrije dagen bij elkaar heb gespaard zou ik ook eens wat langer verlof kunnen opnemen en kunnen genieten van al die vrije tijd in en om het huis.

Hebben jullie ook een regeling waardoor je vrije dagen kunt kopen of verkopen?

7 opmerkingen:

 1. Kopen wel, en verkopen ook, maar gekochte dagen kunnen niet terug verkocht worden!

  Verkopen alleen de bovenwettelijke dagen van dat jaar.

  Ik zou heel goed de details lezen van de regeling want daar zitten vaak wat addertjes onder het gras.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Manlief heeft wel eens dagen verkocht, we hadden het geld hard nodig om te kunnen verhuizen. Nu is hij juist zoveel mogelijk thuis om te klussen en neemt alle dagen en over uren op. In januari heeft hij elke keer 4 dagen gewerkt om er vervolgens 6 thuis te zijn. Daar kon ik stiekem wel aan wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dagen kopen is meestal gunstiger dan je contract naar beneden bijschroeven, omdat alle secundaire arbeidsvoorwaarden meestal aan je contract gekoppeld zitten, niet aan je daadwerkelijk gewerkte uren.
  Kinderopvangtoeslag is een getrapte regeling, dus een klein verschil kan zomaar veel geld opleveren/kosten, zie hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mijn man kun je ze uit laten betalen voor het bedrag waarvoor je ze kocht. Dus geen voordeel bij salarisstijgingen/ze zijn minder uren waard bij salaris stijging.
  Vroeger wel, maar die regeling is (uiteraard) gewijzigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb dit jaar weer 80 vrije uren bijgekocht. Ongeveer 10 werkdagen omgerekend. De kosten hiervoor gaan gedeeltelijk van mijn salaris, vakantie geld en 13e maand. Kinderopvangtoeslag is bij ons niet meer van toepassing.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nu een spaarpotje van +/- 70 dagen bij mijn werkgever. Dit staat overigens al bijna 10 jaar. Het blijft buiten de VRH... en is een leuk potje voor een keer een sabatical

  BeantwoordenVerwijderen