Doorgaan naar hoofdcontent

Vrije dagen kopen: Een slimme vorm van sparen?

Ik speel al een tijd je met de gedachten om extra vrije dagen bij te kopen bij mijn werkgever. In de afgelopen jaren heb ik dat niet gedaan, maar voor 2017 overweeg ik het serieus. Waarom? Omdat ik denk dat het een goede manier van (be)sparen is.

Hoe zit dat dan? Bij ons bedrijf kun je ieder jaar maximaal 13 vrije dagen bijkopen. Dat zijn de vrije dagen die wij eerst extra hadden uit een ver verleden door de ADV, die later verloond zijn in ons flexibele arbeidsvoorwaardenbudget. Nu krijg ik die dagen dus elke maand uitbetaald.

Door het dalen van onze lasten de laatste twee jaar door het vele aflossen is dit eigenlijk geld aan het worden dat we niet direct meer nodig hebben. Hoe zou dit dan een mooie spaarmogelijkheid zijn?

Als ik volgens verwachting presteer krijg ik elk jaar een loonsverhoging van 2,5%. Dat is nog onafhankelijk van een eventuele CA)-loonstijging. Steel dat die ook nog eens 1% per jaar is, dan worden mijn vrije dagen elk jaar 3,5% meer waard. Dat red ik met sparen op geen enkele spaarrekening en ook bij beleggen moet je nog maar zien of je zulke rendementen kunt halen.
Wel zit aan deze dagen een houdbaarheidstermijn. Hierdoor moet ik gekochte dagen na 5 jaar gebruikt hebben.

Een ander voordeel van dagen kopen is dat ik mijn inkomen druk. Daardoor hoeven we minder inkomstenbelasting te betalen, maar zou ook zo maar de kinderopvangtoeslag hoger kunnen uitpakken. Als ik de dagen dan niet verkoop totdat onze dochter van de kinderopvang af is, kunnen we zo, legaal, beter gebruik maken van de kinderopvangtoeslag en dus van de overheid.

En als laatste, extra vrije tijd is natuurlijk ook helemaal niet verkeerd. Dus als ik een mooi aantal vrije dagen bij elkaar heb gespaard zou ik ook eens wat langer verlof kunnen opnemen en kunnen genieten van al die vrije tijd in en om het huis.

Hebben jullie ook een regeling waardoor je vrije dagen kunt kopen of verkopen?

Reacties

  1. Kopen wel, en verkopen ook, maar gekochte dagen kunnen niet terug verkocht worden!

    Verkopen alleen de bovenwettelijke dagen van dat jaar.

    Ik zou heel goed de details lezen van de regeling want daar zitten vaak wat addertjes onder het gras.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Manlief heeft wel eens dagen verkocht, we hadden het geld hard nodig om te kunnen verhuizen. Nu is hij juist zoveel mogelijk thuis om te klussen en neemt alle dagen en over uren op. In januari heeft hij elke keer 4 dagen gewerkt om er vervolgens 6 thuis te zijn. Daar kon ik stiekem wel aan wennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dagen kopen is meestal gunstiger dan je contract naar beneden bijschroeven, omdat alle secundaire arbeidsvoorwaarden meestal aan je contract gekoppeld zitten, niet aan je daadwerkelijk gewerkte uren.
    Kinderopvangtoeslag is een getrapte regeling, dus een klein verschil kan zomaar veel geld opleveren/kosten, zie hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij mijn man kun je ze uit laten betalen voor het bedrag waarvoor je ze kocht. Dus geen voordeel bij salarisstijgingen/ze zijn minder uren waard bij salaris stijging.
    Vroeger wel, maar die regeling is (uiteraard) gewijzigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb dit jaar weer 80 vrije uren bijgekocht. Ongeveer 10 werkdagen omgerekend. De kosten hiervoor gaan gedeeltelijk van mijn salaris, vakantie geld en 13e maand. Kinderopvangtoeslag is bij ons niet meer van toepassing.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb nu een spaarpotje van +/- 70 dagen bij mijn werkgever. Dit staat overigens al bijna 10 jaar. Het blijft buiten de VRH... en is een leuk potje voor een keer een sabatical

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....