woensdag 22 februari 2017

Huren van huishoudelijke apparaten: Een dief van je eigen portemonnee

Gisteren las ik op nu.nl een stuk over de kosten van het huren van huishoudelijke apparaten, en dan met name witgoed. Dat is gemiddeld 5x zo duur als het zelf kopen van deze apparatuur, bij een levensduur van 10 jaar, wat gemiddeld schijnt te zijn voor dit soort apparaten.

 Dat blijkt ten minste uit onderzoek van de Consumentenbond. Die onderzocht 8 verhuurders van deze apparatuur. De volgende gemiddelde huurkosten voor 10 jaar werden in dat onderzoek vastgesteld:
 • Wasmachines 5x tot 7x de aanschafprijs
 • Wasdrogers 3x tot 7x de aanschafprijs
 • Vaatwasser 5x tot 6x aanschafprijs
 • Koel-vriescombinatie 7x de aanschafprijs
Dat betekent dus dat je, in het gunstigste geval, als huurder na iets meer dan 3 jaar huren al meer betaalt dan wanneer je het apparaat zelf gekocht zou hebben en in veel gevallen zelfs na 2 jaar.

Tot ik dit artikel las wist ik niet eens dat je witgoed ook kon huren, maar dit ziet eruit als een zeer lucratieve bezigheid.

Ik kan begrijpen dat wanneer je even krap bij kas zit en bijvoorbeeld je wasmachine het begeeft, het huren ervan een aantrekkelijke optie lijkt. Maar als je jezelf even de tijd geeft om uit te rekenen wat je echt kwijt bent aan zo'n huurconstructie, dan krab je jezelf waarschijnlijk wel 3x achter de oren. Als ben je ervan verzekerd dat je zelf geen onderhoudskosten hebt aan het apparaat, dat is voor de verhuurder.

Stel een wasmachine kost €500. En je kunt dat geld niet in 1x missen. Je ziet dat je ook de wasmachine kunt huren voor €20,83 per maand. Na twee jaar heb je dan inderdaad de gehele wasmachine zelf betaald en heb je nog steeds geen eigen wasmachine.
Wat doe je dan? Weer huren, alsnog een wasmachine kopen? Wat je ook kiest, je bent dan altijd meer geld kwijt dan wanneer je direct zelf een andere wasmachine had gekocht.

Tip: Marktplaats
Maar je had geen geld voor een nieuwe wasmachine. Koop dan voor een paar tientjes een tweedehands op marktplaats. Voor 50-75 euro heb je een prima tweedehands wasmachine die gebruikelijk nog wel een paar jaar mee kan. En dat voor de prijs van 3 tot 4 maanden huren.
Na die 3 of vier maanden heb je weer even veel geld en een eigen wasmachine en kun je die bijna 21 euro elke maand opzij zetten om de volgende keer wel genoeg geld te hebben om een nieuwe te kunnen kopen.

Overigens is dit wel een zeer lucratieve bedrijfsvoering voor de verhuurders, misschien moeten we dat er eens bij gaan doen zo buiten werktijd.

Hebben jullie wel eens huishoudelijke apparatuur gehuurd voor een langere periode?

5 opmerkingen:

 1. Veel minvermogenden en tijdelijk wonenden huren witgoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me herinneren dat dit item ook eens voorbij kwam in een dubbeltje op z,n kant. Deze mensen hadden ook veel witgoed gehuurd, werd toen ook voor hun uitgerekend dat ze eerst beter konden sparen en dan een apparaat kopen. Deze mensen hadden toen wel genoeg inkomen maar geen goed overzicht op de besteding ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een aantal jaar een wasmachine gehuurd samen met een aantal anderen. We hadden elk een kleine studio (dus eigenlijk geen plek voor een wasmachine), en in de kelder was ruimte zat. Omdat het verloop van huurders vrij groot was, was een wasmachine kopen heel onhandig. Want wat doe je als iemand verhuist? Geef je een deel van de aankoopwaarde terug en laat je dat dan door de nieuwe huurder weer betalen? En wat als de wasmachine stuk gaat en er moet een reparateur (of nieuwe wasmachine) komen?

  Kortom, huren was ideaal. 21 euro per maand, 7 personen, 3 euro per persoon per maand voor een fantastische Miele. Ging het ding kapot dan kwam er binnen 24 uur een monteur die het ding repareerde.

  Privé zou ik er trouwens nooit aan beginnen, precies om de redenen die je hierboven noemt. Dan liever tijdelijk een tweedehands van marktplaats en ondertussen sparen voor een nieuwe!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het ook nooit doen maar er wordt wel iets over het hoofd gezien. Wat als de gekochte machine na de garantie termijn kapot gaat? Hier zit een risico opslag voor de verhuurder in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk, wat een klant betaalt is niet direct winst voor de verhuurders. Maar voor de huurder is het altijd verlies

   Verwijderen