Doorgaan naar hoofdcontent

Huren van huishoudelijke apparaten: Een dief van je eigen portemonnee

Gisteren las ik op nu.nl een stuk over de kosten van het huren van huishoudelijke apparaten, en dan met name witgoed. Dat is gemiddeld 5x zo duur als het zelf kopen van deze apparatuur, bij een levensduur van 10 jaar, wat gemiddeld schijnt te zijn voor dit soort apparaten.

 Dat blijkt ten minste uit onderzoek van de Consumentenbond. Die onderzocht 8 verhuurders van deze apparatuur. De volgende gemiddelde huurkosten voor 10 jaar werden in dat onderzoek vastgesteld:
  • Wasmachines 5x tot 7x de aanschafprijs
  • Wasdrogers 3x tot 7x de aanschafprijs
  • Vaatwasser 5x tot 6x aanschafprijs
  • Koel-vriescombinatie 7x de aanschafprijs
Dat betekent dus dat je, in het gunstigste geval, als huurder na iets meer dan 3 jaar huren al meer betaalt dan wanneer je het apparaat zelf gekocht zou hebben en in veel gevallen zelfs na 2 jaar.

Tot ik dit artikel las wist ik niet eens dat je witgoed ook kon huren, maar dit ziet eruit als een zeer lucratieve bezigheid.

Ik kan begrijpen dat wanneer je even krap bij kas zit en bijvoorbeeld je wasmachine het begeeft, het huren ervan een aantrekkelijke optie lijkt. Maar als je jezelf even de tijd geeft om uit te rekenen wat je echt kwijt bent aan zo'n huurconstructie, dan krab je jezelf waarschijnlijk wel 3x achter de oren. Als ben je ervan verzekerd dat je zelf geen onderhoudskosten hebt aan het apparaat, dat is voor de verhuurder.

Stel een wasmachine kost €500. En je kunt dat geld niet in 1x missen. Je ziet dat je ook de wasmachine kunt huren voor €20,83 per maand. Na twee jaar heb je dan inderdaad de gehele wasmachine zelf betaald en heb je nog steeds geen eigen wasmachine.
Wat doe je dan? Weer huren, alsnog een wasmachine kopen? Wat je ook kiest, je bent dan altijd meer geld kwijt dan wanneer je direct zelf een andere wasmachine had gekocht.

Tip: Marktplaats
Maar je had geen geld voor een nieuwe wasmachine. Koop dan voor een paar tientjes een tweedehands op marktplaats. Voor 50-75 euro heb je een prima tweedehands wasmachine die gebruikelijk nog wel een paar jaar mee kan. En dat voor de prijs van 3 tot 4 maanden huren.
Na die 3 of vier maanden heb je weer even veel geld en een eigen wasmachine en kun je die bijna 21 euro elke maand opzij zetten om de volgende keer wel genoeg geld te hebben om een nieuwe te kunnen kopen.

Overigens is dit wel een zeer lucratieve bedrijfsvoering voor de verhuurders, misschien moeten we dat er eens bij gaan doen zo buiten werktijd.

Hebben jullie wel eens huishoudelijke apparatuur gehuurd voor een langere periode?

Reacties

  1. Veel minvermogenden en tijdelijk wonenden huren witgoed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me herinneren dat dit item ook eens voorbij kwam in een dubbeltje op z,n kant. Deze mensen hadden ook veel witgoed gehuurd, werd toen ook voor hun uitgerekend dat ze eerst beter konden sparen en dan een apparaat kopen. Deze mensen hadden toen wel genoeg inkomen maar geen goed overzicht op de besteding ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een aantal jaar een wasmachine gehuurd samen met een aantal anderen. We hadden elk een kleine studio (dus eigenlijk geen plek voor een wasmachine), en in de kelder was ruimte zat. Omdat het verloop van huurders vrij groot was, was een wasmachine kopen heel onhandig. Want wat doe je als iemand verhuist? Geef je een deel van de aankoopwaarde terug en laat je dat dan door de nieuwe huurder weer betalen? En wat als de wasmachine stuk gaat en er moet een reparateur (of nieuwe wasmachine) komen?

    Kortom, huren was ideaal. 21 euro per maand, 7 personen, 3 euro per persoon per maand voor een fantastische Miele. Ging het ding kapot dan kwam er binnen 24 uur een monteur die het ding repareerde.

    Privé zou ik er trouwens nooit aan beginnen, precies om de redenen die je hierboven noemt. Dan liever tijdelijk een tweedehands van marktplaats en ondertussen sparen voor een nieuwe!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou het ook nooit doen maar er wordt wel iets over het hoofd gezien. Wat als de gekochte machine na de garantie termijn kapot gaat? Hier zit een risico opslag voor de verhuurder in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk, wat een klant betaalt is niet direct winst voor de verhuurders. Maar voor de huurder is het altijd verlies

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....