Doorgaan naar hoofdcontent

Goochelen met werkloosheidscijfers

Vanmorgen schreef geldnerd ook al over het liegen met statistieken. Dat lijkt de laatste tijd, verkiezingstijd, weer tot kunst verheven te worden. Voor een mooi voorbeeld daarvan raad ik daarom aan om ook zijn blog te lezen.

Het zette mij ook aan het denken over  wat ik de laatste tijd aan jubelcijfers heb gelezen over werkgelegenheid, of beter gezegd, werkloosheid.

Volgens de definitie in Nederland ben je werkloos als:
Werkloosheid. Iemand die bij het UWV Werkbedrijf staat ingeschreven, niet ouder is dan 65 jaar en jonger dan 16 jaar, geen arbeidsverhouding heeft en die wenst en in staat is om arbeid te verrichten in loondienst voor meer dan 12 uur per week.

Als je het woord "werkloos" letterlijk neemt ben je werkloos als je geen werk hebt. Wat de oorzaak daarvan is, doet er dan eigenlijk niet toe. Zo niet in Nederland. Je moet er heel wat voor doen om jezelf werkloos te mogen noemen:
 1. Je moet bij het UWV ingeschreven staan
 2. Je moet jonger dan 65 zijn (waarom niet jonger dan de AOW-leeftijd eigenlijk)
 3. Dan wel weer ouder dan 16 jaar
 4. Je mag geen werk hebben
 5. Je moet wel in staat zijn om te werken
 6. En je moet meer dan 12 uur per week willen werken.
Ja, zo kan ik het ook om de groep werklozen in ieder geval op papier zo klein mogelijk te houden.

En dan lees je een jubelbericht over de gedaalde werkloosheidscijfers in 2016. En nog één. Wat gaat het weer goed in Nederland.
Wat kunnen de oorzaken zijn waardoor de werkgelegenheid gedaald is? Natuurlijk kan het gewoon zijn dat er meer mensen een baan hebben gevonden dan dat er mensen zijn die hun baan verloren hebben, dat zou het mooie verhaal zijn.

Maar om maar wat te noemen, in 2016 zijn er 200.000 mensen 65 geworden. Alle mensen die verder aan alle voorwaarden van de definitie voldoen, zijn op papier opeens niet meer werkloos. Er zijn in 2016 zelfs iets meer mensen 16 jaar oud geworden, maar in hoeverre daar überhaupt mensen van aan de rest van de eisen voor papieren werkloosheid voldoen weet ik niet. Met veel mensen die dan nog op school zitten verwacht ik dart het er niet bijster veel zijn.

Maar als ik dan lees dat toch een behoorlijke groep 55-plussers (50.000 mensen) de moed helemaal hebben opgegeven en niet meer zoeken (lees: uitgeschreven bij het UWV zijn), dat helpt al goed om dalende werkloosheidscijfers te verklaren.
Zeker als je in het eerder genoemde nu.nl artikel leest dat het aantal langdurig werklozen met 43.000 is afgenomen. Dat zijn er minder dan de 50.000 die gestopt zijn met zoeken. Er zijn dus 7.000 nieuwe mensen werkloos geworden.

Je kunt er dus alle kanten mee op met deze werkloosheidsdefinitie. Het is dan volgens mij ook beter om naar de werkgelegenheid te kijken. En wat zien we dan? Nog even niets. Ik kon nog geen werkgelegenheidscijfers vinden over geheel 2016.

Reacties

 1. Tot 1-1-2016 mocht je stoppen met solliciteren als je 64 was. Ik ben dit jaar 64 geworden en solliciteer nog vrolijk door. Steeds minder bedrijven nemen de moeite om een afwijzing te sturen. Ik vind het belachelijk dat ik die bedrijven lastig moet vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De wijze waarop de Nederlandse werkloosheidscijfers tot stand komen wijkt bovendien af van de manier waarop andere EU-landen dit berekenen. Ook iets om rekening mee te houden als Nederland het 'beter doet dan andere landen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar zolang de cijfers steeds precies op dezelfde manier worden berekend (met dezelfde voorwaarden dus) zegt het wel degelijk iets als ze dalen. Er zijn nu dus minder mensen die bij het UWV ingeschreven zijn die voor tenminste 12 uur werk zoeken dan een jaar geleden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…