zondag 19 februari 2017

Een woud van stemhulpen

Met de verkiezingen voor de Tweede Kamer op komst ontkomen we er met zijn allen niet aan: stemwijzers en kieskompassen.

Wat me dit jaar opvalt, en dat had ik bij andere verkiezingen nog niet gezien is dat er steeds meer sub-kieshulpen bijkomen. Zo las ik gisteren over een fiscale stemwijzer voor ondernemers.

Ik dacht eerder al een stemwijzer specifiek gericht op wonen gevonden te hebben, maar die kan ik nergens meer terugvinden.

Toch zijn er dit jar heel veel kieshulpen opgezet door veelal belangengroepen. Voor een overzicht kun je hier kijken.

Ondanks dat ik meestal wel een beeld heb op welke partij ik wil stemmen, vul ik vaak toch ook nog even één of meerdere kieshulpen in. Ter controle of mijn gevoel overeenkomt met wat ik bewust bij die hulpen invul. Meestal komt het wel goed overeen, maar het heeft ook wel eens flink afgeweken. Uiteindelijk heb ik toen toch gekozen wat mijn eerste gevoel al zei.

Maken jullie gebruik van kieshulpen om je stem te bepalen?

4 opmerkingen:

 1. Nee omdat het zo vaak afwijkt. Meestal weet je ook al wel aan welke vraag het heeft gelegen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee. Ik vul de stemwijzer wel in, maar het is een te beperkt instrument om echt een goede keuze te kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik gebruik die kieshulpen. Vragen over onderwerpen die ik belangrijk vind, bekijk ik na afloop nog eens en dan ook de antwoorden van de verschillende partijen en dat is dan vaak weer aanleiding om stukken van partijprogramma's te lezen. Zo helpt het mij te bepalen wat ik uiteindelijk kies.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb er nu 2 ingevuld en die noemen beide een keuze waar ik echt niet achter kan staan omdat beide partijen op bepaalde punten een standpunt innemen dat tegen mijn principes ingaat

  BeantwoordenVerwijderen