Doorgaan naar hoofdcontent

Belastingdienst let op de kleintjes

Dit weekend las ik een bericht over de belastingdienst op de site van de Telegraaf. In dit artikel wordt gesteld dat de fiscus zich steeds meer gaat richten op inkomsten van mensen uit "de deeleconomie".

"Spullen verkopen via Marktplaats, de auto verhuren of je huis verhuren: Nederlanders hebben het handelen via internet massaal omarmd. De Belastingdienst heeft dit ook gezien en pikt graag een graantje mee. En nee, dat maakt de fiscus niet makkelijker."
Zo begon het artikel in de krant van wakker Nederland.

Zo dien je bijvoorbeeld 70% van de inkomsten, na aftrek van de kosten, uit de verhuur van je woning via bijvoorbeeld AirBnB opgeven als inkomen. Uiteindelijk wordt dat dus, net als het eigenwoningforfait verrekend met de hypotheekrenteaftrek die je ontvangt.

De belastingdienst heeft een handige pagina met een aantal voorbeelden voor particulieren en hoe er in verschillende situaties met de aangifte moet worden omgegaan.

De verhuur van je eigen woning beschreef ik al hierboven. Maar als je een tweede woning hebt, betaal je vermogensrendementsbelasting over je tweede huis en hoef je de inkomsten dan weer verder niet op te geven.

Wanneer je je auto verhuurt ligt het eraan of je dat voor een kostendekkend tarief doet of er winst op maakt. In het eerste geval hoef je niets te op te geven, in het tweede geval moet je de winst opgeven.

Ook als je structureel via marktplaats spullen verkoopt met het oog om er winst op te maken moet je de winst opgeven.

Hoe het zit met bijvoorbeeld de inkomsten uit een blog staat niet uitgelegd, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat bijvoorbeeld de uitbetalingen van bijvoorbeeld google adsense ook opgegeven moeten worden. Nu hebben wij pas een eerste uitbetaling gekregen in januari dit jaar, dus bij de komende aangifte hoeven we hier nog niets mee te doen.

(Hoe) doen jullie aangifte van extra inkomsten?

Reacties

  1. Klopt, alle extra inkomsten moet je opgeven. Dus ook bijvoorbeeld opbrengsten van Google Adsense. Telt gewoon mee bij je inkomen.

    Ik heb weleens wat uitgezocht over je (eigen) huis verhuren en kan me herinneren dat het nog best arbitrair is wanneer je huis dan naar box 3 verhuist. Moet me er nog eens verder in verdiepen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het niet zo gek, want anders zouden mensen dat toch massaal doen om belasting te ontduiken? Alle inkomsten tellen mee.
    Vorig jaar had ik vooral blogkosten, en nauwelijks inkomsten, dus die is bij mij ook nog makkelijk. Hoe het volgend jaar gaat, dat moet ik nog even uitzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. voor degene die denken er mee weg te komen: de belastingdienst heeft een overeenkomst met marktplaats, dat marktplaats verplicht om gegevens te verstrekken over verkopen die gebruikers doen. als de belastingdienst daar om vraagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn weinig aftrekposten voor bloggen. Geen computer geen internet. Lees de Elseviers belastingalmanak Daar stond jaren terug info in. Kort maar in ieder geval info

    Met de warme belangstelling van. UWV ben ik roomser dan de Psus. Ik neem geen risico's.

    Inkomsten uit zakelijk vastgoed in box 3.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Overige voordeeltje van tweede woning. Als je hem verhuurt hoef je alleen de waarde in verhuurde staat op te geven bij de belastingdienst. Deze is afhankelijk van de huur en varieert tussen ongeveer 65 en 85% van de WOZ waarde. Tabellen kun je vinden bij de belastingdienst.nl. Mag je je hypotheek of lening er ook nog vanaf trekken. Zo kan je wel redement maken op je verhuur, maar zeer beperkt vermogensbelasting betalen. Heel fijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....