dinsdag 28 februari 2017

Belastingdienst let op de kleintjes

Dit weekend las ik een bericht over de belastingdienst op de site van de Telegraaf. In dit artikel wordt gesteld dat de fiscus zich steeds meer gaat richten op inkomsten van mensen uit "de deeleconomie".

"Spullen verkopen via Marktplaats, de auto verhuren of je huis verhuren: Nederlanders hebben het handelen via internet massaal omarmd. De Belastingdienst heeft dit ook gezien en pikt graag een graantje mee. En nee, dat maakt de fiscus niet makkelijker."
Zo begon het artikel in de krant van wakker Nederland.

Zo dien je bijvoorbeeld 70% van de inkomsten, na aftrek van de kosten, uit de verhuur van je woning via bijvoorbeeld AirBnB opgeven als inkomen. Uiteindelijk wordt dat dus, net als het eigenwoningforfait verrekend met de hypotheekrenteaftrek die je ontvangt.

De belastingdienst heeft een handige pagina met een aantal voorbeelden voor particulieren en hoe er in verschillende situaties met de aangifte moet worden omgegaan.

De verhuur van je eigen woning beschreef ik al hierboven. Maar als je een tweede woning hebt, betaal je vermogensrendementsbelasting over je tweede huis en hoef je de inkomsten dan weer verder niet op te geven.

Wanneer je je auto verhuurt ligt het eraan of je dat voor een kostendekkend tarief doet of er winst op maakt. In het eerste geval hoef je niets te op te geven, in het tweede geval moet je de winst opgeven.

Ook als je structureel via marktplaats spullen verkoopt met het oog om er winst op te maken moet je de winst opgeven.

Hoe het zit met bijvoorbeeld de inkomsten uit een blog staat niet uitgelegd, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat bijvoorbeeld de uitbetalingen van bijvoorbeeld google adsense ook opgegeven moeten worden. Nu hebben wij pas een eerste uitbetaling gekregen in januari dit jaar, dus bij de komende aangifte hoeven we hier nog niets mee te doen.

(Hoe) doen jullie aangifte van extra inkomsten?

5 opmerkingen:

 1. Klopt, alle extra inkomsten moet je opgeven. Dus ook bijvoorbeeld opbrengsten van Google Adsense. Telt gewoon mee bij je inkomen.

  Ik heb weleens wat uitgezocht over je (eigen) huis verhuren en kan me herinneren dat het nog best arbitrair is wanneer je huis dan naar box 3 verhuist. Moet me er nog eens verder in verdiepen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het niet zo gek, want anders zouden mensen dat toch massaal doen om belasting te ontduiken? Alle inkomsten tellen mee.
  Vorig jaar had ik vooral blogkosten, en nauwelijks inkomsten, dus die is bij mij ook nog makkelijk. Hoe het volgend jaar gaat, dat moet ik nog even uitzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. voor degene die denken er mee weg te komen: de belastingdienst heeft een overeenkomst met marktplaats, dat marktplaats verplicht om gegevens te verstrekken over verkopen die gebruikers doen. als de belastingdienst daar om vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn weinig aftrekposten voor bloggen. Geen computer geen internet. Lees de Elseviers belastingalmanak Daar stond jaren terug info in. Kort maar in ieder geval info

  Met de warme belangstelling van. UWV ben ik roomser dan de Psus. Ik neem geen risico's.

  Inkomsten uit zakelijk vastgoed in box 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overige voordeeltje van tweede woning. Als je hem verhuurt hoef je alleen de waarde in verhuurde staat op te geven bij de belastingdienst. Deze is afhankelijk van de huur en varieert tussen ongeveer 65 en 85% van de WOZ waarde. Tabellen kun je vinden bij de belastingdienst.nl. Mag je je hypotheek of lening er ook nog vanaf trekken. Zo kan je wel redement maken op je verhuur, maar zeer beperkt vermogensbelasting betalen. Heel fijn!

  BeantwoordenVerwijderen