Doorgaan naar hoofdcontent

Afrekening water

Vorige week kregen wij de jaarafrekening van het water van ons drinkwaterbedrijf. Die was iets lager dan wat we de afgelopen 12 maanden vooruit betaald hadden. We hadden dan ook wat minder water verbruikt.

Ons verbruik daalde in het afgelopen jaar met 9 kuub, van 97 naar 88 kuub. Dat is een besparing van bijna 10%. Dat hebben we eerlijk gezegd niet bereikt doordat we heel bewust om zijn gegaan met ons water. Ons maandbedrag daalt met maar liefst 16 cent per maand. We betalen in 10 termijnen.

Als ik dan een reden moet bedenken waarom we dit jaar zo veel minder water hebben verbruikt, kan ik maar één oorzaak bedenken. M is veel minder gaan hardlopen dan vorig jaar. Toen liep hij soms wel 4x per week en douchte op die dagen dan vaak 2x. Voor het werk in de ochtend en na het hardlopen in de avond.
Nu het hardlopen eigenlijk sinds april al op een heel laag pitje staat scheelt dat een heleboel aan douchebeurten.

De totale kosten van ons watergebruik waren €179,89 inclusief BTW. Daarvan waren de daadwerkelijke kosten aan water €79,20 exclusief BTW. Meer dan de helft van onze rekening gaat dus op aan kosten anders dan het water zelf.

Deze overige kosten bestaan exclusief BTW uit:

 • Vastrecht: €58,19
 • Belasting op leidingwater: €29,49
Wat me weer opvalt is dat we BTW betalen over de belasting op leidingwater, een belasting op belasting dus. Ik kan de logica daar nog steeds niet van volgen. Als je een belasting instelt, maar dan gewoon een wat hoger tarief. Dat scheelt weer extra getallen op de factuur. Maar misschien heeft dit ermee te maken dat bedrijven de BTW weer als aftrekpost kunnen opvoeren bij hun aangiftes.

88 kuub met zijn dreën is gelijk aan een verbruik van 80 liter per persoon per dag (2016 was een schrikkeljaar). Dat is veel lager dan het landelijk gemiddelde. Dat ligt namelijk op 119 liter per persoon per dag. De gemiddelde Nederlander verbruikt dus anderhalf keer zoveel water als dat wij doen.

Hoe hoog is jullie waterverbruik?

Reacties

 1. wat goed zeg, en belachelijk al die bij kosten. Wat ik doe met sober water verbruik ? wij hebben afwasmachine en wasmachine, in de zoer buiten douchen met zo;n campingzakdouche, ( wat een woord he ? ) en de was met regenwater ( alleen als het mooi weer is anders pak ik binnen water ) en tja verder zou ik het niet weten , dit is al heel wat he ? , net je blogje ontdekt, ga je volgen,,,geniet ervan liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij zijn met 2 personen en gebruiken zo'n 15-20m3 per jaar. Al jaren. Gemiddeld zo'n 25 l per dag.
  We zijn weinig thuis, geen tuin, geen vaatwasser en zuinig met wassen. Door dat de douche niet heel fijn is nodigt dat ook niet uit tot lang onder de douche staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ons waterverbruik is in het huis waar we nu wonen een stuk hoger dan in ons vorige huis. We hebben twee toletten zonder spoelonderbreking. Het toilet beneden ziet er nog prima uit en is ingebouwd. Vind ik zonde om daar wat aan te veranderen. Het toilet boven is aan vervanging toe en ik wil daar een zuiniger exemplaar. Het toilet biven wordt overigens meer gebruikt dan die beneden. Maar we hebben hier erg hard water, waar over een paar jaar wat aan gedaan wordt. We wachten daar op voor we wat nieuws kopen. Nu kan het me niet zo boeien als er wat kalkaanslag op zit. Onze douche heeft een ouderwetse mengkraan en je kunt douchen met een lekker harde straal. Heerlijk :-) Dat lukte nooit bij die zuiniger type kranen. Verder doen we het best aardig. Het ligbad wordt nooit gebruikt, behalve om heel grote dingen uit te wassen die niet in de wasmachine kunnen. We hebben geen vaatwasser. Ik spoel het toilet boven vaak door met opgevangen douchewater en water uit kruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Enkele jaren geleden hadden we 16 kuub minder verbruikt en we mochten wel 30 euro bij betalen omdat de vaste kosten verhoogd waren.
  Ik zei al tegen de mevrouw je word gestraft als je minder water verbruikt, daar was ze het wel een beetje mee eens. Wij hebben onze watermeterstand ook op gestuurd en volgende maand weten we of we moeten bij betalen of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij maken ook dit jaar weer een enorme slag, vorig jaar was 48m3 dit jaar zou 24m3 me niet verbazen. Afgelopen maanden gaan we niet op sportfiets naar werk (ik met OV) en dat is net als M minder hardlopen ook bij ons minder douchen. We douchen ieder ongeveer 2 a 3 x pw en overig gewoon opfrissen met washandje. Dat levert veel besparing op naast dat wij de toilet niet bij elke plasbeurt doortrekken. In de macht doen we dat niet en dat blijkt echt enorm te besparen. Sinds we dit doen in ons appartement kom ik slechts tot een halve m3. Ik heb daar echt twijfels over de watermeter gehad en zelfs alle kranen gecheckt met meter maar dat werkt. Conclusie: wij zijn momenteel gewoon erg zuinig voor ons doen met 0,5 - 1m3 per maand. In de lente zal er meer gedoucht worden omdat er meer gesport zal worden of op fiets woonwerk verkeer door Natasja.
  Verder hebben we zuinig was en vaatwasmachine die toch echt wekelijks draaien.

  Verder zijn we bewust met kraan en douche wel of niet laten lopen. Bijv bij douchen doe ik de kraan dicht als ik me in sop.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vergelijkbaar met jullie! Wij hadden 87m2 met z'n vijven. Vorig jaar ook 99m2.
  Onze lasten gaan erdoor wel wat meer omlaag dan bij jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een belasting op belasting vreemd hoor. In Nederland is water nog spotgoedkoop eigenlijk. Water is basis, moeten ze eigenlijk niet belasten met belasting.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…