Doorgaan naar hoofdcontent

Twijfels over spaarhypotheek

In onze doelen voor dit jaar hebben we gezegd dat we op elk hypotheekdeel het maximum willen aflossen, zo ook op de spaarhypotheek. Dat gaan we ook doen zodra we de schenking hebben die waar daarvoor willen gebruiken.
Wat we alleen verder met de spaarhypotheek gaan doen Vinden we lastig. Als we alleen aflossen gaan de maandlasten op dit deel naar benden. De bruto rente lasten dalen met bijna 23 euro en de inleg in het spaardepot zal ongeveer €30 minder worden. Uiteindelijk dus een besparing op de bruto maandlasten van ruim 50 euro.

We zouden echter ook de looptijd van de hypotheek gelijk kunnen inkorten. Dat zou bijvoorbeeld met 5 of 10 jaar kunnen. Met 10 jaar inkorten is gedurende de looptijd duurder dan eerst elk jaar aflossen, dat had ik vorig jaar al eens berekend.
Maar we zouden ook een tussenvorm kunnen kiezen, waarbij we nu de looptijd met 5 jaar verkorten. Dan gaan de rentelasten omlaag, maar de inleg omhoog. Onze maandlasten zullen dan in totaal met ongeveer 40 euro omhoog gaan.

Wat zouden jullie doen?

Reacties

 1. Ik zou in jullie situatie kiezen voor eerst inkorten en later weer aflossen om de maandlasten omlaag te krijgen. Jullie kunnen de stijging opvangen lijkt me, evntueel door minder beleggen ofzo. En later dan weer aflossen motiveert weer meer denk ik!

  Wat is de reden dat jullie twijfelen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we nu inkorten en de lasten laten oplopen, zitten we daar eigenlijk de rest van de looptijd aan vast. Dus ook als er iets onverwachts gebeurt waardoor ons inkomen terugvalt, wat natuurlijk altijd kan..

   Verwijderen
  2. Dat klopt, maar als je nu inkort en je verwacht dat je volgend jaar een bepaald bedrag kunt aflossen op dezelfde hypo, dan zit je weer op een vergelijkbaar bedrag natuurlijk.
   Als je verwacht dat je dit jaar totaal 20.000€ kan aflossen, is de kans toch heel klein dat je volgend jaar niks meer kan aflossen? Tenzij baanverlies natuurlijk... maar als je voor die zekerheid wilt gaan zou je nu als een gek voor de buffer moeten sparen tot bijv 1 jaarsalaris en niet aflossen.

   Verwijderen
 2. Ik weet niet hoe lang jullie hypotheek nog loopt?
  Wij hebben ervoor gekozen om tot maximaal bij te storten en de premie te verlagen daar krijgen we 4% rente over.
  in 2023 loopt onze periode af en heeft de hypotheek 20 jaar gelopen. dan lossen we dat af en maken er een linaire hypotheek van tevens geen boete omdat de hypotheek voldoet aan 15/20 jaar sparen... ligt ook aan de rentestand of we lossen de hypotheek in geheel af..
  maar zover zijn we nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we niets inkorten loopt hij nog 18 jaar. De 15/20 regel houden wij ook scherp in de gaten. Bijstorten mogen wij niet. Als we nu al inkorten zitten we na 15 jaar boven het vrije bedrag, dus dan moeten we voor minimaal 20 jaar gaan.

   Verwijderen
  2. Als de roddels waarheid worden hoef je straks ook geen rekening meer te houden met die termijn. Maar dat is vooralsnog niet zeker geloof ik..

   Verwijderen
  3. Dat hoeft voorlopig alleen als je verhuist. Bij alleen aflossen gelden die termijnen nog wel, zoals ik het begrepen heb..

   Verwijderen
  4. zover ik weet is sinds in januari de regels met betrekking aflossen spaarhypotheek versoepelt en zit je niet meer geheel vast aan de 15/20 jaar regels.

   Verwijderen
 3. Hoe kom je met de bandbreedte uit als je ineens 5 jr wilt inkorten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom niet gewoon een paar keer een paar jaar inkorten door een bedrag te storten wat benodigd is om de benodigde maandelijkse inleg gelijk te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. elke keer als we inkorten kost dat 500 euro afhandelingskosten. Dus inkorten doen we liever zo min mogelijk keren.

   Verwijderen
 5. Is aflossen goedkoper dan inkorten, loop je dan geen renteaftrek mis?
  Wanneer mag je de looptijd weer inkorten als je nu besluit 5 jr in te korten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen inkorten kan wel, maar is niet per se goedkoper. En je kan niet meer terug. Je zit dan nog 9 jaar vast aan 300 euro meer lasten per maand. Mochten we dan een inkomen missen, dan hebben we het niet breed meer...

   Verwijderen
  2. aha...gelukkig zit ik maar € 125,- bij ING

   Verwijderen
 6. Ook ik twijfel nog steeds over mijn spaarhypotheek.
  Echter hoe je het ook uitrekend het is en blijft de goedkoopste variant (ik zit in de gelukkige omstandigheid dat ik 50% belasting betaal).
  En daarnaast gaan de regels veranderen, is het niet dit jaar dan wordt het over 5 of 10 jaar.
  Zelf heb ik ze maximaal volgestort om zoveel mogelijk rente van de bank te ontvangen en los ik af op mijn aflossingsvrije variant.
  Daarnaast wordt de buffer groter.
  Ooit komt het moment dat je boetevrij mag aflossen (einde rentevaste periode) en kan je het geheel aflossen. Die buffer is ook wel lekker als er een keertje iets aan de hand is.
  Kortom ik zou niets aan de BS hypotheek doen en de rest gewoon lekker apart zetten. De overheid gaat het vast een keertje leuker maken ;).

  John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We krijgen dit jaar een schenking die groter is dan wat we boetevrij mogen aflossen op de andere hypotheekdelen. Als we dus geen boeterente willen betalen, moeten we dus ook aflossen op de spaarhypotheek, bijstorten mogen we niet namelijk.
   We kunnen hem daarna verder met rust laten natuurlijk.
   Maar gewoon op de spaarrekening laten staan mogen we niet, want dan moeten we schenkbelasting betalen.

   Verwijderen
  2. Ik heb even geen idee hoe hoog die schenkbelasting is, maar ik had een vergelijkbaar iets. In 2012 heb ik mijn huidige huis gekocht en helaas pas in 2014 mijn oude huis verkocht.
   De overwaarde mocht ik niet meer in mijn BS storten. Na lang rekenen, wikken en wegen heb ik het aflossingsvrije gedeelte (inclusief boete) in een keer afgelost.
   Natuurlijk ben je geld kwijt aan de bank (en die verdienen al meer dan genoeg; mijn mening) maar het resultaat is dat geheel van je aflossingsvrije lening af bent.
   Uiteindelijk zal, al doe je niets met de BS hypotheek, daar vanzelf vanaf komen (dit in tegenstelling tot het aflossingsvrije gedeelte).

   Als je dan terugkijkt over een paar jaar heb je in ieder geval het volgende al bereikt:
   a) een groot gedeelte afgelost.
   b) geen restschuld.
   c) lagere maandlasten.

   Maar idd de bank heeft ook winst (maar een gedeelte krijg je weer terug).

   Succes met de keuze,

   Verwijderen
  3. 30%. Maar nu lossen we af op alle hypotheekdelen, dus dat helpt voor allemaal voor a, b en c..

   Verwijderen
 7. Ik snap dat aflossen op je spaarhypotheek niet, wij moeten nog enkele jaren maar niets doen levert meer op dan aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook wij zitten met een deel bankspaarhypotheek. Bij inkorten looptijd vraagt ABN Amro € 350,- advieskosten en € 150,- afhandelingskosten. Volgens mij kan dit gratis.

  Ik ga nu bijstorten in de spaarpot, zonder dat bij ABN AMRO te melden. De maandelijkse premie wordt daardoor automatisch verlaagd. Ik ga zodanig bijstorten, dat de spaarpot in 20 jaar (ipv 30 jaar) op het eindkapitaal komt. De laatste 10 jaar zou de spaarpot ver boven het doelkapitaal komen, maar de hypotheekvoorwaarden schrijven voor dat het hypotheekdeel wordt afgelost als de spaarpot voldoende is.
  Let op, ook komende jaren ga ik jaarlijks bijstorten, zodat mijn jaarlijkse premiebetaling niet door de onderkant van de bandbreedte zakt. De maandelijkse premie door de bank uitgerekend zal snel nul worden, misschien zelfs negatief.

  Op deze manier ben ik zonder kosten binnen 20 jaar van de bankspaarhypotheek af.
  Disclaimer: dit is alleen geschikt voor wie zelf de berekening van de spaardelen kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.