Doorgaan naar hoofdcontent

Overzicht spaarhypotheek

Deze week schreef ik al eerder over de spaarhypotheek. Daarbij ging het over het extra aflossen wat we willen doen.
Vandaag gaat het over het halfjaarlijkse overzicht van het opgebouwde saldo. In augustus schreef ik al over het overzicht van een half jaar geleden.
In de eerste helft van 2016 steeg het opgebouwde saldo met 207 per maand op een inleg van €162, waarvan ca. €155 daadwerkelijk werd ingelegd.
Op basis van het saldo van toen berekende ik dat we ongeveer een stijging van €210 per maand konden verwachten in de tweede helft van dat jaar.

Met die berekening zouden we uitkomen op een saldo van €22.722,13 op 31 december. Die berekening was best goed, aangezien het daadwerkelijke saldo €22.725,96 is, een toename van €1.263,64 in totaal ofwel €210,61 per maand.

Op basis van het nieuwe saldo kunnen we verwachten dat we ongeveer €58 per maand aan rente zullen ontvangen in de komende 6 maanden. Met de €155 uit de inleg zouden we per maand dan een toename van het saldo hebben van €213. Dat ga ik in ons hypotheek excelbestand invullen.

Deze berekening geldt natuurlijk maar totdat de aflossing op de spaarhypotheek gedaan is. Afhankelijk van wat we dan kiezen, wel of niet de looptijd inkorten, zal de maandelijkse inleg lager of hoger worden. Voor de rente die we per maand over het opgebouwde bedrag ontvangen maakt het niets uit.

Helaas kunnen wij niet via internetbankieren bekijken hoe het actuele saldo is, en daarom zijn we voor het maken van prognoses dus afhankelijk van eigen berekeningen op basis van deze halfjaar overzichten.

Kunnen jullie je saldo van de spaarhypotheek wel inzien via internetbankieren of zijn jullie, net als wij, ook afhankelijk van dit soort overzichten?

Reacties

 1. Hoi,

  Ja wij kunnen het saldo inzien via internet en nu sinds binnenkort ook in de app. Heel erg makkelijk..

  Groetjes k.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja hier ook, in 2016 ergens zag ik ineens het opgebouwde spaarsaldo staan in Mijn ING onder hypotheek. Ik kwam daar via hun forum pas achter.

  Ik kan ook met de spaartool van geldistijd elke maand de opbouw van mijn spaarsaldo bijhouden/ vergelijken. Van de laatste 4 maanden zat er 1 keer een cent verschil in.

  Kun je de extra storting niet gebruiken om de looptijd in te korten. Volgens art. 3.2 moet dat toch mogelijk zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan niet storten, alleen aflossen. Inkorten kost 500 euro, dus dat doe ik het liefst zo min mogelijk.
   Het is even afhankelijk van wat de stortingen worden of we nu al inkorten of dat we de komende jaren eerst nog wat proberen af te lossen en dan in 1x inkorten.

   Verwijderen
  2. Als je aflost mis je belastingaftrek, weegt dat op tegen inkorten, incl 500 euro?

   Verwijderen
 3. Wij kunnen het ook elke maand zien in onze ing omgeving. En zelfs per dag kan je een opgebouwd saldo zien van die maand, maar het wordt er eens per maand bijgestort.
  Erg handig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker handig, ik ben daar wel een beetje jaloers om.

   Verwijderen
  2. Om wij kunnen de opgebouwde spaarwaarde van onze twee bankspaarrekeningen inzien via internet ankeren. Erg handig!

   Verwijderen
 4. Zit je bij a.bn? Daar kan het via een omweg wel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar zit ik bij, ik ben erg benieuwd dan... Je mag het ook mailen

   Verwijderen
 5. Inloggen bij a.bn, dan via beheer- zelf direct online regelen- betaalalerts instellen. Dan zie je vervolgens in het pull-down menu het opgebouwde saldo van je kapitaalverzekering. Heb je een actueel overzicht.

  Ik volg je blog op de voet trouwens, ik heb recentelijk ook contact gehad met de bank, maar daar kon ik niet aflossen op mn spaarhypotheek. Wel inkorten, bijstorten, maar niet aflossen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, wij kunnen dus juist niet storten, maar wel inkorten en aflossen

   Verwijderen
  2. Helemaal geweldig, dankjewel voor de tip!

   Verwijderen
 6. Jouw situatie lijkt erg op de mijne, ik ga je blog met belangstelling volgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankjewel, altijd leuk nieuwe volgers. Welkom.

   Verwijderen
 7. Nee, zit bij rabo en kan het niet inzien. Hoe weet jij dat je momenteel per maand zoveel saldo opbouwt? Wij willen dit jaar onze hypotheek openbreken en aflossen. Weg is weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf berekenen. Ik weet wat ik betaal en hoeveel daar ongeveer van daadwerkelijk gestort wordt. En op basis van het saldo en de rente kun je berekenen wat met hoeveel het saldo ongeveer zou toenemen.

   Verwijderen
  2. Gebruik www.hypohype.nl. Staat een rekenmodel dat maandkosten zelf berekend. Ook hulp voor berekening van gevolg van looptijdverkorting!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…