Doorgaan naar hoofdcontent

Ons huis staat weer boven water

Gisteren kregen wij de WOZ-beschikking via mijnoverheid.nl toegestuurd. Zoals ik al op meerdere plekken gelezen heb, sluiten wij in de rij aan met een behoorlijk stijging van de WOZ-waarde.

Bij ons is de WOZ-waarde met €12.000 gestegen van €191.000 vorig jaar tot €203.000 nu. Dat is een stijging van ruim 6%. Hiermee is de WOZ-waarde weer op hetzelfde niveau als toen we het huis in 2013 kochten. Intussen hebben we wel een hypotheek die €10.000 lager is dan toen we het huis kochten, we zijn er wat dat betreft wel op vooruit gegaan.

De WOZ-waarde van ons huis heeft de afgelopen vier jaar wel een flinke schommeling doorgemaakt:

jaar
WOZ-waarde
Percentage
2013
 €203.000,00
100%
2014
 €194.000,00
96%
2015
 €180.000,00
89%
2016
 €191.000,00
94%
2017
 €203.000,00
100%

De Onroerend Zaak Belasting (OZB) stijgt voor ons een stuk minder sterk dan de WOZ-waarde. Onze gemeente heeft het OZB-tarier namelijk verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Het tarief is namelijk gedaald van 0,1264% naar 0,1207%.  Hierdoor komt de stijging van de OZB uit op slechts €3,60 op jaarbasis.

De overige gemeentelijk lastene stijgen dit jaar niet vergeleken met vorig jaar. De afvalstoffenheffing en de rioolrechten voor zowel een huiseigenaar als een bewoner blijft gelijk en bedragen samen €398, de OZB bedraagt €245,02.

Wij betalen de gemeentelijke heffingen in 10 maanden, van februari t/m november. Per maand zijn we dit jaar dus 36 cent meer kwijt dan in 2016.

Onze netto waarde stijgt hierdoor ook met €12.000. Dat betekent dat onze netto waarde in 2016 niet met €25.700 is gestegen maar met €37.700 en dat we op 1 januari ruim €38.000 waard waren.

Hoe zijn de gemeentelijke lasten bij jullie gestegen?


Reacties

 1. Hier nog geen nieuwe woz waarde can ons huis ontvangen. We gaan wel meer belasting betalen. Ik las iets over de afvalstoffenheffing en dat er hier precariobelasting komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik blogde hier gisteren al over. Bij ons een stijging van bijna 10%. En dat terwijl de stijging in 2015 (want peildatum per 1 januari 2016) in onze regio echt niet zo hoog was. Ik denk erover bezwaar aan te tekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik twijfel nog. Bij ons in de regio was de stijging ook geen 6%. Aan de andere kant, stel dat de stijging gehalveerd wordt, dan besparen we €7,25 op jaar basis. Dat is ook niet echt de moeite...

   Verwijderen
  2. Je bespaart meer, want je forfaitaire bijtelling gaat dan ook omlaag.

   Verwijderen
 3. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij ons zal zijn! Ik verwacht ook wel een flinke stijging, gezien de nieuwe huizenprijzen in onze wijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet niet of bij ons de gemeentebelasting is gestegen. Bij ons is er een 50% verlaging in de gemeentebelasting maar dat komt omdat we nu van een eengezinswoning naar een appartement zijn gegaan. Wel lekker. Dus vorig jaar was het 109 euro voor 10 maanden (feb-nov) en nu 50,40 euro. Het appartement had vorig jaar een WOZ van 126.000 en is nu vastgesteld op 133.000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. bij hebben ons huis vorig jaar februari gekocht voor 225.000 (met nog wat kosten erbij een hypotheek voor 232000 oid. de taxatie was hoger, het was gedwongen verkoop dus in ons voordeel. de bank moest akkoord gaan met ons bod ;) ons huis staat nu stiekem onder water als ik enkel kijk naar de woz waarde. die heeft de gemeente bepaald aan de hand van de verkoopprijs vorig jaar lijkt wel... 225.000... daarvoor 235.000 prima... ;) scheelt ons weer wat lasten... en verkopen willen we nu toch niet en de taxatie was veel hoger (240/250k) dus ik maak me nergens zorgen over. we hebben een annuiteiten hypotheek dus lossen sowieso af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het wordt de hoogste tijd voor een andere vissenkom;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hogere ozb is jammer, maar het is natuurlijk wel gewoon goed nieuws. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier de WOZ-waarde €2000 lager dan in 2015. Toen was het o.i.te hoog, maar we hadden niet de moeite genomen om bezwaar aan te tekenen. Nu is de waarde denk ik meer marktconform.
  Prima dus.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…