Doorgaan naar hoofdcontent

Ons huis staat weer boven water

Gisteren kregen wij de WOZ-beschikking via mijnoverheid.nl toegestuurd. Zoals ik al op meerdere plekken gelezen heb, sluiten wij in de rij aan met een behoorlijk stijging van de WOZ-waarde.

Bij ons is de WOZ-waarde met €12.000 gestegen van €191.000 vorig jaar tot €203.000 nu. Dat is een stijging van ruim 6%. Hiermee is de WOZ-waarde weer op hetzelfde niveau als toen we het huis in 2013 kochten. Intussen hebben we wel een hypotheek die €10.000 lager is dan toen we het huis kochten, we zijn er wat dat betreft wel op vooruit gegaan.

De WOZ-waarde van ons huis heeft de afgelopen vier jaar wel een flinke schommeling doorgemaakt:

jaar
WOZ-waarde
Percentage
2013
 €203.000,00
100%
2014
 €194.000,00
96%
2015
 €180.000,00
89%
2016
 €191.000,00
94%
2017
 €203.000,00
100%

De Onroerend Zaak Belasting (OZB) stijgt voor ons een stuk minder sterk dan de WOZ-waarde. Onze gemeente heeft het OZB-tarier namelijk verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Het tarief is namelijk gedaald van 0,1264% naar 0,1207%.  Hierdoor komt de stijging van de OZB uit op slechts €3,60 op jaarbasis.

De overige gemeentelijk lastene stijgen dit jaar niet vergeleken met vorig jaar. De afvalstoffenheffing en de rioolrechten voor zowel een huiseigenaar als een bewoner blijft gelijk en bedragen samen €398, de OZB bedraagt €245,02.

Wij betalen de gemeentelijke heffingen in 10 maanden, van februari t/m november. Per maand zijn we dit jaar dus 36 cent meer kwijt dan in 2016.

Onze netto waarde stijgt hierdoor ook met €12.000. Dat betekent dat onze netto waarde in 2016 niet met €25.700 is gestegen maar met €37.700 en dat we op 1 januari ruim €38.000 waard waren.

Hoe zijn de gemeentelijke lasten bij jullie gestegen?


Reacties

 1. Hier nog geen nieuwe woz waarde can ons huis ontvangen. We gaan wel meer belasting betalen. Ik las iets over de afvalstoffenheffing en dat er hier precariobelasting komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik blogde hier gisteren al over. Bij ons een stijging van bijna 10%. En dat terwijl de stijging in 2015 (want peildatum per 1 januari 2016) in onze regio echt niet zo hoog was. Ik denk erover bezwaar aan te tekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik twijfel nog. Bij ons in de regio was de stijging ook geen 6%. Aan de andere kant, stel dat de stijging gehalveerd wordt, dan besparen we €7,25 op jaar basis. Dat is ook niet echt de moeite...

   Verwijderen
  2. Je bespaart meer, want je forfaitaire bijtelling gaat dan ook omlaag.

   Verwijderen
 3. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij ons zal zijn! Ik verwacht ook wel een flinke stijging, gezien de nieuwe huizenprijzen in onze wijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet niet of bij ons de gemeentebelasting is gestegen. Bij ons is er een 50% verlaging in de gemeentebelasting maar dat komt omdat we nu van een eengezinswoning naar een appartement zijn gegaan. Wel lekker. Dus vorig jaar was het 109 euro voor 10 maanden (feb-nov) en nu 50,40 euro. Het appartement had vorig jaar een WOZ van 126.000 en is nu vastgesteld op 133.000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. bij hebben ons huis vorig jaar februari gekocht voor 225.000 (met nog wat kosten erbij een hypotheek voor 232000 oid. de taxatie was hoger, het was gedwongen verkoop dus in ons voordeel. de bank moest akkoord gaan met ons bod ;) ons huis staat nu stiekem onder water als ik enkel kijk naar de woz waarde. die heeft de gemeente bepaald aan de hand van de verkoopprijs vorig jaar lijkt wel... 225.000... daarvoor 235.000 prima... ;) scheelt ons weer wat lasten... en verkopen willen we nu toch niet en de taxatie was veel hoger (240/250k) dus ik maak me nergens zorgen over. we hebben een annuiteiten hypotheek dus lossen sowieso af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het wordt de hoogste tijd voor een andere vissenkom;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hogere ozb is jammer, maar het is natuurlijk wel gewoon goed nieuws. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier de WOZ-waarde €2000 lager dan in 2015. Toen was het o.i.te hoog, maar we hadden niet de moeite genomen om bezwaar aan te tekenen. Nu is de waarde denk ik meer marktconform.
  Prima dus.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…