Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe rubriek: Throwback Thursday: Hypotheek onder de twee ton

Nu onze blog meer dan een jaar bestaat leek het ons leuk om een nieuwe rubriek in te voeren. De term Throwback Thursday is redelijk bekend fenomeen op het internet, en het dekt ook wel de lading wat wij met deze rubriek willen:

Elke laatste donderdag van de maand willen we één bericht van dezelfde maand van vorig jaar uitkiezen en dan kijken hoe het er nu mee staat. Heel simpel eigenlijk.

Onder de 2 ton
Vorig jaar januari dook onze hypotheek onder de €200.000, dat was toen €6.000 minder dan waar we mee begonnen waren. Lees het bericht van vorig jaar hier. Op dat moment hadden we ook een restschuldlening over onze vorige woning van bijna €13.300. In totaal hadden we toen €213.000 aan schulden uitstaan.

En hoe staat het dan nu?
Aan het eind van deze maand, als de extra aflossing verwerkt is, zal onze hypotheekschuld €4.500 lager zijn dan vorig jaar om deze tijd. Daarnaast hebben we de restschuld volledig afgelost. Onze totale schuld is dus in 12 maanden gedaald met maar liefst €18.900. Dat is een bedrag dat we januari vorig jaar echt niet hadden kunnen bevroeden toen we heel voorzichtig begonnen met extra aflossen.

Kijken jullie wel eens terug


Reacties

 1. Ja, regelmatig. Maar dat komt omdat ik voor mijn blogs ook terugkijk naar een situatie in het verleden.
  Overigens valt een deel van de Wikipedia definitie weg achter de reclame-banner.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier kijken we elke maand terug. Aan het einde van de maand kijken we naar de saldi, wat er nog in de portemonnees zit en hoe hoog de hypotheek nog is. Wij hebben vorig jaar veel extra afgelost en dat bedrag werd nog hoger vanwege een erfenis. Het scheelt nu een paar honderd euro per maand vergeleken vorig jaar. En elke maand wordt het weer een stukje lager. Gisteren kregen we bericht dat de variabele hypotheekrente lager is geworden, dus weer een paar euro extra aflossen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg! En ja, ik kijk wel met enige regelmaat terug. Als ik op dit moment een jaar terug zou kijken, dan is er veel veranderd. Van een veel te groot huis ver bij vriend vandaan naar lekker knus samen met een stuk meer financiële speelruimte. En in januari 2016 zat ik ook nog steeds met die lekkage; dat is echt een soort trauma voor het leven, want ik zit nu nog met ferm samengeknepen billetjes als het hard regent ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk ook regelmatig terug. Leuk en handig daarbij vind ik ook die Facebook functie waarmee je een paar jaar terug kunt kijken op diezelfde dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk onderwerp. Had er nog nooit van gehoord. Maar dit is natuurlijk wel.... de manier....... om te kijken hoe het is gegaan.

  Ben net pas begonnen met bijhouden van aflossingen etc. Maar dit is een goede inspiratie.

  Dank!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 6897,93 lagere hypotheek.
  Ik wil niet meer terug naar vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In mijn excel blad kan ik 200 maanden terug kijken. In de praktijk hou ik maandelijks goed zicht op de verlaging van de rentelasten, de stijging van de waarde van de aandelen en de verlaging van de hypotheekschuld. Een paar aardige grafieken maken het af. Hst is vooral leuk om te zien dat je nu maandelijkse honderden euro's minder rente betaalt dan vier jaar geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kende de term throwback thursday niet, maar het is wel wat ik regelmatig doe: even terugkijken hoe het ook alweer was 1 of 2 jaar geleden. Als ik dan de progressie zie raak ik weer gemotiveerd om door te gaan met bezuinigen en aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk idee! Ik ken het van instagram, en dan met name van schattige babyfoto's :-)
  Prachtig resultaat van jullie in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 38.480 euro minder hypotheek door aflossing van spaargeld. Lastenvermindering: 167,25.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk item en erg goed om weer eens te voelen en beseffen van waar je vandaan komt en wat je hebt bereikt. Super. Ik kijk terug en besef als ik via Facebook weer eens een gepubliceerde blog zie. Voor ons is het al na een kleine 2 jaar al stappen van ongekende omvang wat wij nooit hadden kunnen bedenken. Vorig jaar gingen wij naar de hypotheekadviseur in deze periode en niet veel later besloten we ons huis te koop te zetten :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…