Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe rubriek: Throwback Thursday: Hypotheek onder de twee ton

Nu onze blog meer dan een jaar bestaat leek het ons leuk om een nieuwe rubriek in te voeren. De term Throwback Thursday is redelijk bekend fenomeen op het internet, en het dekt ook wel de lading wat wij met deze rubriek willen:

Elke laatste donderdag van de maand willen we één bericht van dezelfde maand van vorig jaar uitkiezen en dan kijken hoe het er nu mee staat. Heel simpel eigenlijk.

Onder de 2 ton
Vorig jaar januari dook onze hypotheek onder de €200.000, dat was toen €6.000 minder dan waar we mee begonnen waren. Lees het bericht van vorig jaar hier. Op dat moment hadden we ook een restschuldlening over onze vorige woning van bijna €13.300. In totaal hadden we toen €213.000 aan schulden uitstaan.

En hoe staat het dan nu?
Aan het eind van deze maand, als de extra aflossing verwerkt is, zal onze hypotheekschuld €4.500 lager zijn dan vorig jaar om deze tijd. Daarnaast hebben we de restschuld volledig afgelost. Onze totale schuld is dus in 12 maanden gedaald met maar liefst €18.900. Dat is een bedrag dat we januari vorig jaar echt niet hadden kunnen bevroeden toen we heel voorzichtig begonnen met extra aflossen.

Kijken jullie wel eens terug


Reacties

 1. Ja, regelmatig. Maar dat komt omdat ik voor mijn blogs ook terugkijk naar een situatie in het verleden.
  Overigens valt een deel van de Wikipedia definitie weg achter de reclame-banner.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier kijken we elke maand terug. Aan het einde van de maand kijken we naar de saldi, wat er nog in de portemonnees zit en hoe hoog de hypotheek nog is. Wij hebben vorig jaar veel extra afgelost en dat bedrag werd nog hoger vanwege een erfenis. Het scheelt nu een paar honderd euro per maand vergeleken vorig jaar. En elke maand wordt het weer een stukje lager. Gisteren kregen we bericht dat de variabele hypotheekrente lager is geworden, dus weer een paar euro extra aflossen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg! En ja, ik kijk wel met enige regelmaat terug. Als ik op dit moment een jaar terug zou kijken, dan is er veel veranderd. Van een veel te groot huis ver bij vriend vandaan naar lekker knus samen met een stuk meer financiële speelruimte. En in januari 2016 zat ik ook nog steeds met die lekkage; dat is echt een soort trauma voor het leven, want ik zit nu nog met ferm samengeknepen billetjes als het hard regent ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk ook regelmatig terug. Leuk en handig daarbij vind ik ook die Facebook functie waarmee je een paar jaar terug kunt kijken op diezelfde dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk onderwerp. Had er nog nooit van gehoord. Maar dit is natuurlijk wel.... de manier....... om te kijken hoe het is gegaan.

  Ben net pas begonnen met bijhouden van aflossingen etc. Maar dit is een goede inspiratie.

  Dank!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 6897,93 lagere hypotheek.
  Ik wil niet meer terug naar vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In mijn excel blad kan ik 200 maanden terug kijken. In de praktijk hou ik maandelijks goed zicht op de verlaging van de rentelasten, de stijging van de waarde van de aandelen en de verlaging van de hypotheekschuld. Een paar aardige grafieken maken het af. Hst is vooral leuk om te zien dat je nu maandelijkse honderden euro's minder rente betaalt dan vier jaar geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kende de term throwback thursday niet, maar het is wel wat ik regelmatig doe: even terugkijken hoe het ook alweer was 1 of 2 jaar geleden. Als ik dan de progressie zie raak ik weer gemotiveerd om door te gaan met bezuinigen en aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk idee! Ik ken het van instagram, en dan met name van schattige babyfoto's :-)
  Prachtig resultaat van jullie in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 38.480 euro minder hypotheek door aflossing van spaargeld. Lastenvermindering: 167,25.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk item en erg goed om weer eens te voelen en beseffen van waar je vandaan komt en wat je hebt bereikt. Super. Ik kijk terug en besef als ik via Facebook weer eens een gepubliceerde blog zie. Voor ons is het al na een kleine 2 jaar al stappen van ongekende omvang wat wij nooit hadden kunnen bedenken. Vorig jaar gingen wij naar de hypotheekadviseur in deze periode en niet veel later besloten we ons huis te koop te zetten :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.