Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe werden selfmade miljonairs financieel onafhankelijk?

In Amerika is een onderzoek geweest onder selfmade miljonairs om te kijken of ze dezelfde dingen doen en laten, of de zelfde eigenschappen bezitten. Ik heb niet kunnen achterhalen van wanneer dat onderzoek was, alleen een pdf, met 7 gemeenschappelijke punten. Ik heb die punten bekeken en wil ze graag met jullie delen. Velen zullen punten herkennen, zeker lezers die zelf sober leven en proberen financieel onafhankelijk te worden

Leef ruim onder je inkomsten
De gemiddelde selfmade miljonair begon met bijna niets en hebben door hard te werken, maar vooral door sober te leven (vaak snel) veel vermogen opgebouwd. Ook investeerden ze het geld dat ze overhielden op een manier die veel rendement opleverde.

Gebruik je tijd, energie en geld zo dat ze rijkdom creëren
Deze miljonairs leefden (en leven) weliswaar zuinig, maar ze gaven wel geld uit in bijvoorbeeld opleidingen waardoor ze daarna meer geld konden verdienen. In Nederland noemen we dat investeren in jezelf.
En opvallend, de gemiddelde miljonair spendeerde per maand 2x zoveel tijd aan het maken van een financiële planning dan de gemiddelde Amerikaan.

Kies voor financiële onafhankelijkheid i.p.v. hoge sociale status
Die mooie dure auto (op afbetaling), dat huis met die tophypotheek, dat zijn dus zaken waar die miljonairs weinig mee hadden, ook niet toen ze nog geen miljonair waren. Over het algemeen rijden die miljonairs in de goedkopere, soms tweedehands, auto's en wonen ze ook niet in kastelen van huizen. Ze zijn die buren in een gemiddelde woonwijk waarvan je nooit zou raden dat miljonair zijn.

Accepteer geen hulp van je ouders zodra je uit huis bent
De meeste van de ondervraagden hebben nooit steun van hun ouders gekregen. Ze zijn ook bijna allemaal eerste generatie miljonairs. Ze hadden dus ook geen keuze. De gedachte is dat als je geen steun van je ouders krijgt, je beter je best doet om financieel onafhankelijk te worden.
Ik snap de gedachtegang, maar dat hoeft niet altijd op te gaan. Ik kan me wel voorstellen dat het een beter gevoel geeft als je het helemaal op eigen kracht gehaald hebt. Dat werkt met alles zo.

Leer je kinderen om financieel zelfvoorzienend te zijn
Dit is de analogie met: "Give a man a fish and you'll feed him for a day, teach a man to fish and you'll feed him fo a lifetime". Geef je kinderen dus de eigenschappen mee zodat ze zelf ook op eigen kracht financieel onafhankelijk kunnen worden.

Herken kansen in de markt
Zoek de kansen waar geld te verdienen valt en ga ervoor.

Kies het juiste beroep
De meeste selfmade miljonairs in Amerika zijn ondernemers. En blijven dat ook doen als ze financieel onafhankelijk zijn. Slechts 20% van de rijken gaat echt rentenieren.
Dat is een leuke tip, maar zegt het niet meer over eigenschappen die nodig zijn om er uiteindelijk te komen? Het zou betekenen dat je op jonge leeftijd al een plan hebt om financieel onafhankelijk te worden, terwijl ik denk dat het besef bij velen pas later komt.

Wat mij opvalt is dat het aflossen of niet aangaan van schulden helemaal niet genoemd wordt. Terwijl in veel boeken/blogs over financiële onafhankelijkheid dat toch zo ongeveer als stap 1 wordt aangeraden. Zouden schulden geen issue zijn voor deze rijken of zouden ze nooit schulden zijn aangegaan?

Hebben jullie nog andere tips om (snel) financieel onafhankelijk te worden.

Reacties

 1. Tussen de VS en Nederland zijn wel verschillen in hoe om te gaan met een faillissement. Het is hier in Nederland een stigma en in de VS heel normaal en achtervolgt het je dus niet zo.
  En als je in de VS een huis koopt en je kunt de hypotheek niet meer betalen, kun je de sleutel afgeven bij de bank. Huis is dan van de bank en de schuld ben je kwijt. Ook dat werkt hier in Nederland heel anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt helemaal. Maar de punten die hier werden aangegeven hebben daar niet heel veel mee te maken. Een tip als leef van veel minder dan je inkomen werkt in Nederland net zo goed als in Amerika..

   Verwijderen
  2. Natuurlijk, maar die punten spelen volgens mij wel een grote rol.
   Wij leven ook onder ons inkomen. Als de gulden er nog was, schoten we een heel eind op om miljonair te zijn ;-)

   Verwijderen
  3. haha ja de ene miljonair is de andere niet. Ooh ja de gulden tijdperk ...

   Verwijderen
 2. Als ik de gouden tip had, zou ik het zelf wel doen ;)
  Ik denk dat er geen 'snelle' manier bestaat eerlijk gezegd. Tenzij je een succesvol bedrijf snel hebt kunnen opbouwen.
  Hard werken en minder uitgeven dan er binnenkomt is wel de gouden draad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind bovenste regels goed genoeg, heb boek rich dad poor dad gelezen en komt op het zelfde neer. Leer te sparen voor je uitgeeft en als je een schuld aangaat zorg dat eerst dat je die zsm aflost ipv vanalles nog te willen hebben en behouden.

  Onze hypotheek die wij nu hebben met de laagste rente is de goedkoopste schuld die wij hebben kunnen krijgen en waar we ook gemotiveerd zijn om zsm af te lossen, dan zijn we eindelijk eens op een punt dat we daarna geld zouden kunnen maken. Met geld maak je geld. Hoe dat is aan jou maar het begint bij je mentaliteit, niet bij het hebben van geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het boek Millionaire next door gelezen en vond het leuk om de onderbouwing in cijfers bij het onderzoek te zien.
  Goeie tips in het rijtje, heb je de belangrijkste wel te pakken denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk onderwerp vind ik dit toch! Ik denk dat dit wel de gouden tips zijn. En ik gok dat je gelijk hebt dat deze mensen zonder schulden begonnen zijn (want als ze zo zuinig kunnen leven, dat ze miljonair werden door goedkoop te leven, wilden ze die vast niet).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De ene schuld is de andere niet. Een lening om te investeren in je onderneming is heel wat anders dan een consumptieve lening. Misschien dat ze daarom minder de focus leggen op aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, van het aantal millionairs in Nederland (zo'n +100.000), zijn vrijwel de meeste ondernemer. Er is natuulijk ook wat oud geld aanwezig, maar de meeste zijn selfmade. kortom, het beginnen van een eigen zaak geeft je de grootste kans op het worden van een millionaire. Doen wij toch wat verkeerd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar lijkt het wel op :) Als dat je doel is tenminste. Een dekkend passief inkomen vind ik overigens ook prima hoor, en daar hebben we waarschijnlijk geen miljoen voor nodig..

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…