maandag 9 januari 2017

Eerste belegging van 2017 een feit

In onze doelen voor het beleggen stelden we dat we aan het eind van het jaar een belegd vermogen willen hebben van €10.000. Rond de jaarwisseling hadden we een belegd vermogen van €6.000. Dat betekent dat we dit jaar €4.000 moeten investeren. Dat is 333 euro per maand.

Afgelopen woensdag deden we een eerste kleine aankoop in het bedrijf AbbVie. Dat is een pharmaceutisch bedrijf dat vooral bekend is van het middel Humira. Dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld reumatische aandoeningen binnen de perken te houden, maar bijvoorbeeld ook voor de ziekte van Crohn.

Aangezien de maand december/januari (M krijgt salaris op de 15e) een dure maand was met veel eenmalige afschrijvingen voor bijvoorbeeld de ziektenkostenverzekering, de ANWB en het onderhoudscontract voor de CV-ketel, hadden we niet heel veel budget om een aankoop te doen.

We kochten daarom maar 3 aandelen voor in totaal iets meer dan €180. Met deze drie aandelen gaat ons te verwachten jaarlijkse dividendinkomen met ongeveer €6,50 en brengt dat in totaal op ca. €280.

Halverwege de maand zullen we nog onze maandelijkse investering  van in totaal €100 doen in twee beleggingsfondsen zodat het totaal voor deze maand op €280 zal uitkomen.

4 opmerkingen:

 1. Wat zijn de kosten van deze aankoop ? Is het niet verstandiger om in 1 keer een groter bedrag te investeren dan 12 keer een klein bedrag ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 51 cent, dus dat valt alles mee. maar inderdaad, grotere bedragen in 1x is voordeliger.
   Alleen door dit nu te kopen pakken we in februari al 3x 64 cent dividend mee. Als we langer gewacht hadden om een groter bedrag in 1x te investeren was het in dit geval niet (veel) voordeliger geweest.

   Verwijderen
 2. Op moment dat fonds ex dividend gaat corrigeert de koers met het uitgekeerde dividend. Het maakt dus niet zo veel uit wanneer je een aankoop doet. Ben wel benieuwd waarom je Abbvie gekocht hebt. De verhouding schuld/eigen vermogen is bijzonder hoog. Heb je dat risico afgewogen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat risico afgewogen inderdaad. Ik denk dat dat bijna inherent is aan pharmaceutische bedrijven die eerst heel veel moeten investeren in de ontwikkeling voordat ze kunnen "cashen". En die cash steken ze dan weer in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
   Daarnaast gebruiken ze maar net iets meer dan de helft van de winst voor de uitbetaling van dividend, de rest kunnen ze gebruiken voor aflossing van de schuld.

   En wat betreft de koers, die zakt inderdaad met ongeveer het uit te keren dividend, dat klopt. Maar dat geld heb je dan vast in het handje zullen we maar zeggen...

   Verwijderen