Doorgaan naar hoofdcontent

Teruggaaf komt er (eindelijk) aan

Waar we in juli bij veel collega-bloggers al konden lezen dat zij hun belastingteruggave al binnen hadden, zijn wij nu eindelijk ook aan de beurt.
Nadat we begin oktober onze aangiften voor de inkomstenbelasting hadden ingediend krijgen we deze maand ook daadwerkelijk onze teruggaven uitbetaald. En we mogen niet klagen dit jaar.

Doordat we in 2015 een groot deel van het jaar de hypotheekrente van twee huizen mochten aftrekken (en de rest van het jaar de rente van de restschuld) krijgen we een stuk meer terug dan de vorige jaren. Ongeveer 3.000 euro meer dan de afgelopen jaren.

De uitbetaling van de teruggaaf komt waarschijnlijk precies op tijd zodat we de eindaflossing van de restschuld hiervan kunnen betalen. Het geld daarvoor hebben we weliswaar op een spaarrekening staan, maar die kunnen we dan lekker laten staan en rente laten trekken. En wat over blijft, gaat naar de buffer.

Reacties

 1. Dus jullie hebben in oktober de aangifte ingediend en krijgen begin december al snel terug. Dat is snel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 6 weken hoorde ik pasgeleden als je buiten de drukte zit. Maar inderdaad erg vlot...

   Verwijderen
  2. Toch willen we nog wel met de accountant in gesprek om het volgend jaar gewoon voor april ingediend te krijgen. Zo vlak voor de vakantie is ook wel fijn namelijk

   Verwijderen
 2. Op zich ook wel lekker zo'n groot bedrag in deze tijd van het jaar. Wij krijgen in mei al vakantiegeld dus dan heb je al wat extras.
  Oh wacht, ik bedenk me net dat mijn man ook 13e maand krijgt binnenkort, dus eigenlijk hebben we dan ook iets extras.

  Hebben jullie ook een 13e maand? (Ik niet hoor op mijn werk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, 13e maand en vakantiegeld worden bij M per maand verdeeld

   Verwijderen
 3. Waarschijnlijk volg ik je blog nog niet lang genoeg, maar waarom heb je pas in oktober de belastingaangifte gedaan?
  Desalnietemin altijd fijn om veel geld terug te krijgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vriendin is zzper en we laten de accountant daarom aangifte doen. Die vraagt eigenlijk standaard uitstel aan. Maar dit jaar duurde het wel heel erg lang..

   Verwijderen
 4. Wij moeten nog een paar jaar tot de hypotheek bij ons ook weg is en daarom hebben wij onze maandelijkse teruggaaf telefonisch stop gezet.
  Als je eind oktober, begin november belt met de belastingtelefoon dan nemen ze deze telefonische wijziging in behandeling en wordt je maandelijkse teruggaaf stopgezet. Digitaal wijzigen vind ik lastig en zo krijgen we volgend jaar ineens flink wat terug. Het jaar erop zijn we in augustus van de hypotheek af en hoeven we dat ook niet meer door te geven. Beter kunnen we het niet maken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij hebben al geen maandelijkse teruggaaf. Is dan toch een soort ongemerkt sparen. Al krijg je er geen rente meer over. Maar bij jullie schiet het ook lekker op zeg, met nog maar twee jaar te gaan.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…