Doorgaan naar hoofdcontent

Lagere woonlasten

Vrijdag schreef ik al dat we de laatste aflossing op de restschuld hadden gedaan. En ook al is het nog maar twee dagen geleden, het voelt echt heerlijk. Veel meer dan ik eigenlijk verwacht. Uiteindelijk scheelt het dan ook een slok op een borrel in de maandlasten.

Vanmorgen heb ik eens de tijd genomen om alle zaken eens goed op een rij te zetten. En dat levert dan toch wel mooie cijfers op.

Rond de afgelopen jaarwisseling betaalden wij, bruto, 818,94 aan de hypotheek. Dat is inclusief de inleg voor de spaarhypotheek. Komende betalingstermijn (31 december) zullen wij €792,13 aan dezelfde hypotheek betalen. Dat is een besparing van €26,81 per maand. Dat is een mooie besparing, maar valt in het niets bij de besparing op de restschuldlening.

Daar betaalden we vorig jaar €249,40 voor. Dat is nu natuurlijk 0 geworden door de totale aflossing. Maar dat is nog niet alles. Vanaf maart zijn we extra gaan aflossen. Na een eerste grote extra aflossing, gingen we daarna elke maand €350 extra aflossen. Daardoor werden de maandlasten steeds lager. De laatste maand waren de lasten van de restschuld €350 extra aflossing en €81,28 aan reguliere betaling. Samen dus een bedrag van €431,28. 

Als we dat bedrag nu eens aanhouden, kunnen we vanaf volgend jaar een kleine €460 per maand gaan aflossen, zonder dat dat dus van invloed zal zijn op onze andere uitgaven, besparingen of investeringen. Dat is een bedrag van €5.520 op jaarbasis en ruim een kwart van het doel dat we onszelf voor 2017 aan extra aflossingen willen stellen. Dit is dan alvast een mooi beginnetje.

Hebben jullie je doelen voor 2017 al een beetje voor ogen?


Reacties

 1. Door persoonlijke omstandigheden zijn de pijlen nu wat meer op persoonlijke zaken gericht dan op financiën. Gelukkig kan dit ook, omdat de focus al langere tijd op aflossen lag en we nu bijna klaar zijn met aflossen en dus ook een hele lage maandlast hebben. Dat geeft iets meer ruimte voor een bredere dekking van ziekenfonds, nu dat nodig is. En ook voor iets vaker het gemak kiezen boven de prijs van bijv. eten. Voor dit soort situaties deden we wat we vonden dat ons vrijheid zou geven. Blij met de keuzes die we maakten. In gezondheid heb je nl geen keuze, wel in hoe je ermee omgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zeker. En fijn dat jullie nu door het aflossen de ruimte hebben om de keuzes te maken die jullie moeten maken.
  Sterkte met de gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd met de aflossing van de restschuld. Mooi bedrag en dat zonder dat je het eigenlijk merkt. En na elke extra aflossing ga je waarschijnlijk het verschil in rente ook weer sparen en bereik je een mooi sneeuwbal effect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn echt mooie sprongen die jullie gemaakt hebben, gefeliciteerd! Ik heb inderdaad wat doelen opgesteld inmiddels, eigenlijk een lijst met potjes en wat ik daar nu in heb en aan het einde van het jaar in wil hebben. Ik weet eigenlijk alleen nog niet in hoeverre ik dat helemaal ga uitspecificeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We zijn er nog niet voor gaan zitten, maar in principe willen we doorgaan op dezelfde voet en dat is komend jaar weer 20.000 euro aflossen op de hypotheek. Daar zit de gewone aflossing van de annuiteitenhypotheek bij in. Hopelijk wordt het meer. We hebben verder geen grote uitgaven gepland.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. WoW mooie besparing zeg.
  Is jullie doel voor 2017: 20.000€ ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja we gaan voor 10% van de originele hypotheek. Dat is 20.500 euro.

   Verwijderen
  2. Op elk hypotheekdeel 10% aflossen? Of mag je 10% op 1 deel aflossen?
   (Wij mochten dat dit jaar, maar dat was een actie)

   Verwijderen
 7. In January los ik weer 10% van de hypotheek af, dan gaat in maart mijn hypotheek (annuitaire) naar 240€ p maand. Nog 5 jaar te gaan, en dan ben ik hypotheek vrij!! Ik verheug me er al op.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. nee. voor mij is t niet bekend wat mn inkomsten zullen zijn. (schat wel een bepaald bedrag maar ja is nooit zeker) maar zolang we t geld uitgeven aan de dingen die we graag willen en daarnaast sparen is t prima ;) dus als doel.. leven zoals we dat zelf willen, overzicht houden op t geld en hierdoor ook nog sparen :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…