Doorgaan naar hoofdcontent

Jaardoelen 2016 behaald?

Het is de tijd van het jaar om terug te kijken en te bezien wat er van onze doelen terecht is gekomen. Trouwe volgers van ons blog weten dat we best een eind gekomen zijn, maar het is goed om alles nog eens op een rijtje te zetten. Onze doelen voor 2016 kun je terugvinden op deze pagina, maar hieronder hebben we ze ook nog een keer opgeschreven:
 • Buffer aanvullen van €2.500 naar €6.000
 • €2.500 aflossen op de aflossingsvrije hypotheek
 • €1.000 extra aflossen op de annuïteitenhypotheek of restschuld
 • Totale vermindering van de (hypotheek)schuld van €7.300
 • Voor- en achtertuin vernieuwen
 • Nieuwe fiets voor M.
We gaan de doelen stuk voor stuk af:

Buffer aanvullen
Dit is gelijk het doel waar wat discussie over is. De buffer op de spaarrekening is eigenlijk helemaal niet gegroeid. Op een gegeven moment waren we er bijna, maar het kapot gaan van een aantal spullen dat vervangen moest worden, het aanschaffen van nieuwe meubels en investeren in aandelen heeft ervoor gezorgd dat we nu nog steeds maar €2.500 op de spaarrekening hebben staan.
Wel hebben we ook een belegd vermogen van ca. €6.000 opgebouwd, die we, mocht het nodig zijn, ook kunnen aanspreken. Dat zou je dus ook als buffer kunnen zien.
Doe je dat, dan is onze totale buffer uitgekomen op €8.500.
Neemt niet weg dat we volgend jaar de buffer op de spaarrekening alleen op €10.000 willen brengen, zoals we al eerder hier schreven.

€2.500 euro aflossen op de aflossingsvrije hypotheek
Aan het begin van het jaar hadden we het plan opgevat om in de resterende looptijd (20 jaar) van de aflossingsvrije hypotheek ieder jaar even veel af te lossen, zodat aan het eind van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek die geheel afgelost zou zijn.
In maart besloten we echter om heel fanatiek de restschuldlening binnen het jaar af te gaan lossen, wat uiteindelijk deze maand ook gelukt is. We schreven toen dat daarmee het doel voor de hypotheekaflossing kwam te vervallen voor dit jaar.
Doordat we een deel van de erfenis van de tante van M kregen, konden we uiteindelijk in juni toch deze aflossing doen.

€1.000 extra aflossen op annuïteitenhypotheek of restschuld
Dit is toch wel het doel waar we het meeste gerealiseerd hebben. We hebben dit jaar niet duizend, maar ruim €12.000 extra afgelost op de restschuld en annuïtaire hypotheek. We losten op de annuïtaire hypotheek slechts honder euro af in februari, de rest van de extra aflossingen van 2016 werden gedaan op de restschuldlening. In totaal deden we aan extra aflossingen op deze twee leningdelen €12.066,34 af.
De restschuld is in december geheel afgelost.

Totale vermindering van de (hypotheek)schuld van €7.300
Dit is het resultaat van de bovenstaande twee doelen plus de reguliere aflossingen. Ook dit doel hebben we gehaald. Onze schuld is in totaal verminderd met €17.300, dus precies tienduizend euro meer dan het doel was.
De totale vermindering van de restschuld was €13.500. Op de annuïteitenhypotheek was de totale vermindering €1.300 (laatste annuïteit moet nog geïnd worden, maar heb ik wel kunnen berekenen). Op de aflossingsvrije hypotheek hebben we dus €2.500 afgelost. Dat maakt samen dus €17.300.

Voor- en achtertuin vernieuwen
In het voorjaar deden we zelf de tuinen. Zowel voor als achter hebben we alles verwijderd, opgehoogd en opnieuw bestraat en beplant. Ook bouwden we achter nog een extra houten schuurtje voor de fietsen.

Nieuwe fietst voor M
Uit de erfenis van de tante van M, heeft M zijn nieuwe fiets gekregen. Dit ging dus zonder kosten, ook al hadden we liever gewoon zelf een nieuwe fiets gekocht en dat de tante van M nog geleefd had.

Overig
Naast deze doelen hebben we ook nog de meubels in de woonkamer vervangen. En hebben we dus een aantal apparaten moeten vervangen of laten repareren. We gingen ook nog lekker twee en halve week op zomervakantie en een aantal weekendjes weg. We hebben dus niet krom hoeven te liggen om deze doelen te bereiken, al hebben we wel veel bewuster geleefd op financieel gebied dan we ooit tevoren gedaan hadden.
Ondanks dat ons vermogen op de spaarrekening niet gegroeid is het afgelopen jaar, voelen we ons wel een stuk rustiger/veiliger over onze financiële positie.

Uiteindelijk kunnen we zeggen dat dit financieel een heel goed jaar is geweest. Morgen volgt een blog over wat dit jaar ons gebracht heeft voor wat betreft onze netto waarde.

Reacties

 1. Goed gedaan. Ik deed gister ook een blog over het behalen van doelen. Maakt het vooral voor jezelf zo inzichtelijk he!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om jullie zo bewust bezig te zien. Doen wij ook graag. Mooi resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is heerlijk om zoveel financiële vrijheid te hebben. Het gaat harder met zijn tweeen. Een beetje jaloers ben ik daar op.
  Ik hou me maar voor ogen dat ik veel persoonlijke vrijheid heb.
  Succes met volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed gedaan, mooie cijfers en top dat je dit allemaal kan doen van jullie inkomen (en de erfenis natuurlijk).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…