Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekupdate november

Met het afschrijven van de hypotheeklasten afgelopen donderdag is onze hypotheek weer wat verder gedaald.
Op het annuïtaire gedeelte losten we, regulier, ruim 115 euro af. Hiermee hebben we nu meer dan €5.000 afgelost op dit deel van de hypotheek. Daarvan is het grootste deel reguliere aflossing. Op dit deel hebben we in totaal €1.100 aan extra aflossingen gedaan.
In totaal hebben we op de hypotheek nu €10.000 afgelost. Dat is een mooi mijlpaaltje. De andere €5.000 hebben we afgelost op de aflossingsvrije hypotheek. Dat zijn alleen maar extra aflossingen natuurlijk. In het plaatje hiernaast is nu de gehele onderste rij groengekleurd, oftewel afgelost.

Onze totale hypotheekschuld is met de annuïtaire aflossing nu onder de €196.000 gekomen. Daarmee ligt de hypotheek nog steeds bijna €5.000 boven de WOZ-waarde en staan we dus officieel nog steeds onder water. Mogelijk dat dat per 1 januari anders is, als de WOZ-waarde weer wordt aangepast.

Daarnaast nam werd het potje in de spaarhypotheek ook weer met 210 euro toe. Hiervan is €155 storting en 55 euro rentevergoeding. Daar merken we nu natuurlijk weinig van, maar maandelijks krijgen we steeds weer een beetje meer rentevergoeding in ons depot. Na nu bijna 11 jaar zijn we net het kwart van het eindbedrag voorbij.

Wij verwachten dit jaar geen extra aflossingen op de hypotheek meer te doen. We lossen namelijk over twee weken het laatste gedeelte van de restschuld af.

Verwachten jullie nog een extra aflossing te doen in december?

De hypotheekpagina heb ik trouwens ook weer geupdate.

Reacties

 1. Wij hebben dit jaar al 17.000 euro extra afgelost. Vanwege een erfenis gaan we volgende week een nog groter bedrag extra aflossen. In plaats van over zes jaar, zijn we waarschijnlijk over vier jaar hypotheekvrij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi bedrag nu al en wat een fijn vooruitzicht om over 4 jaar al hypotheekvrij te zijn

   Verwijderen
  2. Het was een hele investering, maar het rendement is ook hoog. Mijn man rekende uit dat dit ons bijna 11.000 euro scheelt aan rente. We hebben nauwelijks rente aftrek meer vanwege het huurwaardeforfait.

   Verwijderen
  3. Het is zeker een investering dat extra aflossen, maar het levert ook heel veel op zoals jij laat zien..

   Verwijderen
 2. Mooie cijfers weer! Ik ga geen extra aflossing meer doen in dec. We hebben al 7000 Euro extra afgelost dit jaar, ruim 3000 meer dan verwacht. Dus nu weer even sparen. We willen hard sparen voor het potje 'keuken/auto'. Volgend jaar gaan we wel weer aflossen, maar hoeveel is nog niet duidelijk.
  Maarja, het geld kriebelt wel op de rekening...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankjewel. Ik begrijp je helemaal. Maar een goed gevuld potje voor auto/keuken is ook heel verstandig..

   Verwijderen
  2. Ja helaas wel ;)
   Hebben jullie eigenlijk een soort lange termijndoel met je hypotheek. Is het 'boven water komen' of 'in x jaar de hypotheek afgelost' of ?

   Verwijderen
 3. Mooie aflos mijlpaal. Goed gedaan! Straks weer een mijpaal als de restschuld weg is. Op naar de volgende extra aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankje. En zeker komt er alweer snel een mooie mijlpaal aan..

   Verwijderen
 4. Nog een klein stapje en jullie komen boven water! Mooi om te zien hoever jullie al zijn met aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik los in januari weer het maximale extra af, 10%. Nog 5 jaar te gaan. Ik weet niet hoe het nu zit met eigen woning forfeit. Even aan de belasting meneer vragen in 2017. M

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…