Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekupdate november

Met het afschrijven van de hypotheeklasten afgelopen donderdag is onze hypotheek weer wat verder gedaald.
Op het annuïtaire gedeelte losten we, regulier, ruim 115 euro af. Hiermee hebben we nu meer dan €5.000 afgelost op dit deel van de hypotheek. Daarvan is het grootste deel reguliere aflossing. Op dit deel hebben we in totaal €1.100 aan extra aflossingen gedaan.
In totaal hebben we op de hypotheek nu €10.000 afgelost. Dat is een mooi mijlpaaltje. De andere €5.000 hebben we afgelost op de aflossingsvrije hypotheek. Dat zijn alleen maar extra aflossingen natuurlijk. In het plaatje hiernaast is nu de gehele onderste rij groengekleurd, oftewel afgelost.

Onze totale hypotheekschuld is met de annuïtaire aflossing nu onder de €196.000 gekomen. Daarmee ligt de hypotheek nog steeds bijna €5.000 boven de WOZ-waarde en staan we dus officieel nog steeds onder water. Mogelijk dat dat per 1 januari anders is, als de WOZ-waarde weer wordt aangepast.

Daarnaast nam werd het potje in de spaarhypotheek ook weer met 210 euro toe. Hiervan is €155 storting en 55 euro rentevergoeding. Daar merken we nu natuurlijk weinig van, maar maandelijks krijgen we steeds weer een beetje meer rentevergoeding in ons depot. Na nu bijna 11 jaar zijn we net het kwart van het eindbedrag voorbij.

Wij verwachten dit jaar geen extra aflossingen op de hypotheek meer te doen. We lossen namelijk over twee weken het laatste gedeelte van de restschuld af.

Verwachten jullie nog een extra aflossing te doen in december?

De hypotheekpagina heb ik trouwens ook weer geupdate.

Reacties

 1. Wij hebben dit jaar al 17.000 euro extra afgelost. Vanwege een erfenis gaan we volgende week een nog groter bedrag extra aflossen. In plaats van over zes jaar, zijn we waarschijnlijk over vier jaar hypotheekvrij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi bedrag nu al en wat een fijn vooruitzicht om over 4 jaar al hypotheekvrij te zijn

   Verwijderen
  2. Het was een hele investering, maar het rendement is ook hoog. Mijn man rekende uit dat dit ons bijna 11.000 euro scheelt aan rente. We hebben nauwelijks rente aftrek meer vanwege het huurwaardeforfait.

   Verwijderen
  3. Het is zeker een investering dat extra aflossen, maar het levert ook heel veel op zoals jij laat zien..

   Verwijderen
 2. Mooie cijfers weer! Ik ga geen extra aflossing meer doen in dec. We hebben al 7000 Euro extra afgelost dit jaar, ruim 3000 meer dan verwacht. Dus nu weer even sparen. We willen hard sparen voor het potje 'keuken/auto'. Volgend jaar gaan we wel weer aflossen, maar hoeveel is nog niet duidelijk.
  Maarja, het geld kriebelt wel op de rekening...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankjewel. Ik begrijp je helemaal. Maar een goed gevuld potje voor auto/keuken is ook heel verstandig..

   Verwijderen
  2. Ja helaas wel ;)
   Hebben jullie eigenlijk een soort lange termijndoel met je hypotheek. Is het 'boven water komen' of 'in x jaar de hypotheek afgelost' of ?

   Verwijderen
 3. Mooie aflos mijlpaal. Goed gedaan! Straks weer een mijpaal als de restschuld weg is. Op naar de volgende extra aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankje. En zeker komt er alweer snel een mooie mijlpaal aan..

   Verwijderen
 4. Nog een klein stapje en jullie komen boven water! Mooi om te zien hoever jullie al zijn met aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik los in januari weer het maximale extra af, 10%. Nog 5 jaar te gaan. Ik weet niet hoe het nu zit met eigen woning forfeit. Even aan de belasting meneer vragen in 2017. M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh fijn, ook bij jou is het einde al in zicht....

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…