Doorgaan naar hoofdcontent

Het kan nóg lager

De spaarrente bij onze huisbank. Per 31-12 zal onze bank de spaarrente verlagen van 0,3% naar 0,25%. Onze bank heeft daarmee de twijfelachtige eer om de eerste te zijn.
Dit houdt in dat je €2,50 aan rente krijgt als je een jaar lang €1.000 op de spaarrekening laat staan. Nog niet zo heel lang geleden kreeg je het 10-voudige daar voor terug.

Ik snap dan het bericht dat steeds meer mensen beginnen met beleggen ook wel. Die mensen zijn allemaal op zoek naar nog een beetje rendement op hun spaargeld. Wij begonnen zelf ook dit jaar met beleggen.

Proberen jullie ook meer rendement uit je spaargeld te halen? En hoe doe je dat dan?

Reacties

 1. Helaas niet. Het gaat de beleggers nu goed. Ik verlaag mijn lasten en verhoog mijn inkomen en dat is ook wat.

  De dochter van abn amro MoneYou biedt meer rente. De bonus voor heer Zalm moet ook betaald worden.

  De groeten aan de EU. ze gaan nog wat meer maanden door met geld verspillen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja daar hebben wij ook spaarrekeningen lopen..

   Verwijderen
 2. Ik spaar niet voor de rente, maar om geld achter de hans te hebben als het nodig is. Ik verlaag mijn vaste lasten door mijn hypotheek zo versneld mogelijk af te lossen. Sinds 2013 is mijn hypotheek nu 125€ p maand lager. Ik heb beleggingen (sinds 2000) maar die groeien nu alleen nog door reinvesteren dividends, en met de DOW index mee. Maar ik maak me redelijk zorgen over de effecten van Trump in 2017. Sommige financieele mensen in de VS voorspellen een 15% down turn, afwachten hoe dat verloopt, ik kan mijn investering niet opnemen (pensioen) dus.... ik heb de 40% downturn na 9/11 ook overleefd. We zien wel. M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik spaar niet voor de rente maar probeer wel rendement uit mijn spaargeld te halen, om uiteindelijk van te kunnen leven.

   Verwijderen
  2. Financieel onafhankelijk blog heeft daar vandaag een paar interessante links over, O.a. Hoeveel geld is nodig om onafhankelijk te zijn en bij welk spaar percentage kan je stoppen met werken. Ik vond het interessant om te lezen.

   Verwijderen
 3. Ik heb alleen buffer op spaarrekening bij Moneyou (iets minder lage rente dan huisbank). De rest beleg ik tegen gemiddeld 6-7% rendement

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helaas zeer weinig rente en als de ban op cash op dit tempo doorgaat hebben we straks negatieve rente. Wij lossen onze hypotheek af. Als dit gedaan is dan doen we andere investeringen aan ons huis die geld opbrengen. We hebben al zonnepanelen, maar denken bv ook aan rolluiken, andere keuken en dan koken op inductie (we hebben restcapaciteit van onze panelen, de keuken is al meer dan twintig jaar oud).
  Wij kopen geen aandelen. Ik ben bang dat er een flinke bubbel aan het ontstaan is op de aandelenmarkt vanwege de lage rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hypotheek vervroegd aflossen, boete betalen ivm lagere rente met lange looptijd, crowd funden en wat lijfrentestortingen doen. Spaarsaldo laag houden ivm box3 heffing en weinig rendement.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…