Doorgaan naar hoofdcontent

Feitelijk is de hypotheekrenteaftrek al beperkt

Gisteren viel bij ons het magazine van de Vereniging Eigen Huis weer in de bus. Daar stond een interessant interview met Arnoud Boot. Die zat in een commissie die aanbevelingen gedaan heeft om de woningmarkt te hervormen. Een zeer interessant artikel waar ik zeker nog wel wat over ga schrijven. Waar ik nu bij wil stilstaan is één van de aanbevelingen die zijn commissie deed, namelijk het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.

Hij stelt dat het verstandig is om de HRA af te schaffen, en dat nu ook het juiste moment daarvoor zou zijn. Doordat de hypotheekrentes nu zo laag zijn, is de klap van het opheffen ervan veel kleiner dan bij hoge rentes. Klaas Knot zei zo ongeveer hetzelfde een aantal maanden geleden.
Ik durf echter te stellen dat bij de huidige rentes het helemaal geen verschil maakt of er nu wel of geen HRA meer is.

Dat heeft te maken met de Wet Hillen. Kort door de bocht komt die wet er op neer dat als je minder hypotheekrenteaftrek hebt dan je aan eigenwoningforfait moet bijtellen, het verschil je wordt gecompenseerd. Zie deze link voor 2 rekenvoorbeelden. Deze wet is ooit bedoeld voor mensen die hun hypotheekschuld (bijna) hadden afbetaald. Maar met de lage rentes op dit moment kan dit ook gelden voor mensen die nu net een huis gekocht hebben, de hypotheek hebben overgesloten of net een nieuwe rentevaste periode zijn ingegaan. Hieronder geef ik twee rekenvoorbeelden waaruit dit blijkt.

Stel je koopt een huis met een WOZ-waarde van €200.000 en je neemt een hypotheek van precies dat bedrag. Dan moet je 0,75%*200.000= €1.500 per jaar aan eigenwoningforfait bij je inkomen optellen.
Hoeveel moet je hypotheekrente dan minimaal zijn om nog netto hypotheekrenteaftrek te hebben?

Als je nu in het hoogste tarief valt mag je nog 50% van de betaalde hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Bij een rentepercentage van 0,75% betaal je dan €1.500 hypotheekrente (bij een aflossingsvrije hypotheek)  die je mag aftrekken. Die wordt dan gecompenseerd door het eigenwoningforfait. Netto heb je dan dus geen hypotheekrenteaftrek meer.
Als je dezelfde berekening maakt voor wanneer je in het 40,2% belastingtarief zit dan kom je uit op een rentetarief uit op hetzelfde rentetarief, je krijgt alleen daadwerkelijk wat minder terug van de belasting.

Bij alle rentepercentages de 0,75% heb je netto dus geen hypotheekrenteaftrek meer. En als je gaat kijken dat je bij nieuwe hypotheken verplicht moet aflossen, liggen de percentages zelfs nog wat hoger. Hoeveel hoger heb ik overigens niet berekend.
Maar met de hoogte van de tegenwoordig aangeboden hypotheekrentes is de kans zeer reëel dat je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt.

Dat is ook de reden waarom je bij de berekeningen van het Nibud minder kan lenen bij een rente lager dan 2%; het nut van de HRA wordt steeds wat minder.

Dat maakt in mijn ogen dit ook een ideaal moment om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen.

Toch zie je dit soort geluiden nog heel weinig in de politiek. En ook de mensen die pleiten voor de afschaffing van de HRA laten deze berekeningen niet zien.

Wat vinden jullie? Nu de goede tijd om de hypotheekrenteaftrek (stapsgewijs) af te schaffen?

Opmerking: Na opmerkingen van Rentenier en Anoniem heb ik de titel en de berekening aangepast. Ik had een denkfout gemaakt. Ik hoop dat ik alles nu goed heb aangepast...

Reacties

 1. Wat fijn weer dat je het zo duidelijk uitlegt! Ik wist niet dat dit zo werkte. En in dit geval: ja zeker! Tenminste, zolang het stapsgewijs is.
  Wel vreemd dat dit in de argumentatie nooit mee wordt genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke berekening!
  Er wordt al op veel fronten aan de stoelpoten van de HRA gezaagd: het percentage daalt langzaam, iedereen moet verplicht aflossen, en bovendien is de EWF al enkele malen verhoogd.
  Zodra deze al deze maatregelen hun volle werking hebben al er ooit een moment komen om de hele HRA af te schaffen.
  Mocht je de HRA nu verder willen beperken, dan zou dit extra nadelig kunnen zijn voor mensen die enkele jaren terug hun rente lang vast hebben gezet, en dat kan niet de bedoeling izjn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Behalve als je rente nog 9 jaar vast staat en je de boete voor middelen of oversluiten niet in 1 keer op kunt hoesten.. heb je best een leuk plan.

  Toen wij kochten was dat netto 190 euro duurder in de maand dan het huurhuis. Inmiddels door de dalende renteaftrek en het stijgen van de wozaanslag, en het stijgende eigen woning forfait is ditzelfde huis 450 euro duurder in de maand. ons salaris steeg echter slechts 90 euro in de maand. die 300 euro hra is hier bijzonder welkom. dat is namelijk het bedrag dat wij sparen voor de buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn misschien veel hypotheken gesloten in dit 'lage rente tijdperk' maar ook nog genoeg mensen die met lange rentevastperiodes vast zitten aan hogere percentages. Dan gaat deze som niet op. Oversluiten is voor zeer veel mensen geen optie.

  En dan komt die klap toch vrij hard aan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat realiseer ik. Daarom zou stapsgewijs goed zijn. Bijvoorbeeld wanneer je opnieuw je rente vastzet, vervalt de HRA. Ik snap ook dat er nog mensen zijn die nog 4-5% rente betalen, of nog meer..

   Verwijderen
 5. bij nader inzien: de berekening klopt niet: in jou voorbeeld moet je 1500 bijtellen, en 3000 aftrekken. Je krijgt nog steeds 50% van 1500 aan HRA. Pas bij pakweg 0.8% ontvang je helemaal geen HRA

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk. In de inkomstenbelastingaangifte vul je inderdaad de gehele hypotheekrente in. Ik ga het aanpassen.

   Verwijderen
  2. Heb je het belastingtarief wel nodig voor deze berekening?

   Als de hypotheekrente op jaarbasis hoger is dan je EWF krijg je teruggave.
   Als je EWF hoger is dan je betaalde hypotheekrente van dat jaar, krijg je geen teruggave (en hoef je dankzij Hillen ook niet te betalen).

   Het is alleen een kleiner dan, groter dan sommetje.
   Toch?

   Hanna

   Verwijderen
 6. Je berekening klopt niet, als je ew forfait 1500 is (hypotheek van 200.000) en rente 1,5% dan mag je die volle 3.000 in aftrek brengen, van die rente krijg je dan een saldo met je ew forfait, dus 3000 a 1500 is 1500 euro aftrek en van die 1500 euro aftrek krijg je dan afhankelijk van je schijf een bedrag 'terug'. Dus bij t hoogste tarief is dat 750

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je hebt gelijk, ik heb het aangepast. conclusie klopt dan ook niet meer helemaal

   Verwijderen
 7. Dit stond er bij mij vorig jaar op de inkomstenbelasting aangifte

  http://opnieuwbegonnen.blogspot.nl/search?q=forfait

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad zoals eerdee opgemerkt klopt je artikel niet helemaal. Daarnaast kloppen je velastingpercentages niet helemaal. Voor de middeninkomens is de hypotheekaftek de laatste 2 jaar juist verhoogt. Dit komt door de afbouw algemene heffingskorting en afbouw arbeidskorting. Hierdoor kan een midden inkomen nu ook bijna 50% aftrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ben blij met de hra, vooral dit eerste jaar dat we bepaalde kosten ook mochten aftrekken zodat we dit jaar 350 per maand kregen, volgend jaar zal dat rond de 100 liggen. kan er niet wakker van liggen als we dat niet meer krijgen ook al is t veel geld.. we kunnen het dan alsnog gewoon betalen...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…