Doorgaan naar hoofdcontent

Economie groeit, welvaart niet

De laatste tijd vallen er weer vele jubelende berichten te lezen over de steeds meer aantrekkende economie. Het BBP groeit en zit weer op he niveau van de crisis. Maar zit de welvaart van mensen ook alweer op het niveau van voor de crisis? Nee is daatop het antwoord.

De universiteit Utrecht heeft samen met de Rqbobank de brede welvaartsindicator (BWI) ontwikkeld. Daarin worden meer zaken meegenomen als de grootte van de economie. Want die grootte van de economie zegt zeker niet alles over hoeveel inkomen of koopkracht de mensen in Nederland hebben.

Hoe wordt die BWI dan berekend? Niet alles wordt duidelijk uit het artikel uit het AD, maar zaken als woonsituatie, zicht op een vaste baan, veiligheid, gezondheid en millieu tellen mee. En die zaken waren niet allemaal zo positief als de stijging van het BBP.

Op de woningmarkt zijn nog steeds mensen met een koophuis die onder water staan, terwijl voor veel andere mensen de huren veel gestegen zijn. En er zijn mensen die überhaupt maar moeilijk een passende woning kunnen vinden omdat ze te veel verdienen voor sociale huur, te weinig om een woning te kunnen kopen en geen geschikt huurwoning uit de private huursector kunnen vinden.

Ook blijkt dat de stijging van de economie voorlopig vooral gunstig is voor werkgevers en de overheid en dat de werknemers nog maar weinig hebben geprofiteerd in de vorm van loonsverhoging.

Almetal is er voor wat betreft de welvaart nog voldoende te winnen om weer op het niveau van 10 jaar geleden te komen.

Met 10 jaar geleden kan ik mijn welvaart(sgevoel) niet meer vergelijken, aangezien ik echt niet meer weethoe ik dat toen ervoer. Wel ervaar ik voor ons gezin wel de hoogste welvaart sinds dat we dit huis kochten. Twee jaar met twee huizen en bijbehorende kosten, daarna de verkoop van het oude huis met ruim 10% restschuld hebben vooral financiële onzekerheid opgeleverd. Door dit jaar heel erg stevig die restschuld af te lossen hebben we die onzekerheid weg kunnen nemen. Dat geeft veel meer rust en leidt voor ons tot extra welvaart.

Hoe ervaren jullie je eigen brede welvaart ten opzichte van een aantal jaar geleden?

Reacties

  1. Mijn grote winst in gevoel van welvaart is gekomen sinds ik consuminder. Voel me daardoor veel rijker en onafhankelijker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik een hele goede opmerking. Nu ik druk bezig net met hypotheek aflossen en consuminder voel ik veel minder financieele druk en daardoor meer rust.

      Verwijderen
  2. Als ik naar de financiele kant kijk, hebben wij het een stuk beter dan voor de crisis. Dat komt omdat mijn man een universitaire studie heeft gedaan en daardoor een beter betaalde baan heeft gekregen.
    Als ik kijk naar andere dingen zoals milieu, de toekomst, veiligheid, inperking van onze vrijheid dan maak ik me grote zorgen en is de situatie duidelijk slechter geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor ons is het nu beter. Want man heeft een paar carrière stappen gezet in de afgelopen jaren met salarisverhoging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar we zijn eigenlijk altijd vrij zuinig blijven leven, ook sinds ik student af ben. Dat heeft veel geld gescheeld ;)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....