Doorgaan naar hoofdcontent

Aflosdoel 2017

In sommige blogposts heb ik er al wel op gehint, en ook in reacties bij collega=bloggers heb ik al wel een tipje van de sluier opgelicht, maar het echte aflosdoel voor 2017 heb ik nog niet opgenoteerd zoals dat zo mooi verkeerd wordt gezegd.

Eigenlijk kan ik er heel kort over zijn. We willen komend jaar 10% van ons originele hypotheekbedrag aflossen. Dat is in totaal zo'n €20.500. En dat is een stuk meer dan de ruim €14.500 die we dit jaar hebben afgelost.

Onder normale omstandigheden zou het voor ons een brug te ver zijn om zoveel extra af te lossen. We verwachten echter in 2017 een schenking waardoor het wel mogelijk is om, in ieder geval in 2017, dit bedrag te kunnen aflossen.

De volgorde waarin we gaan aflossen is afhankelijk van wanneer we de schenking krijgen. Met de schenking lossen we af op de spaarhypotheek. Wat overblijft lossen we af op het deel wat dan nog open staat met de hoogste rente.

Voor wat betreft de maandelijkse extra aflossingen beginnen we met de annuïtaire hypotheek en als laatste volgt dan de aflossingsvrije hypotheek.Reacties

 1. Mooi doel en heel veel succes met aflossen!
  Wij hebben hetzelfde doel als jullie qua bedrag. Al kan het zijn dat we nog meer aflossen omdat onze maandelijkse lasten een paar honderd euro lager liggen dan vorig jaat. Maar je weet natuurlijk nooit zeker of er geen financiele tegenvallers komen zoals een andere auto. En die zit in principe niet in onze planning voor volgend jaar.
  Onze annuiteitenhypotheek bestaat uit twee delen. Een rentevaste (3.8%) en een variabele rente die veel lager is. Het is financieel aantrekkelijker om vooral de rentevaste hypotheek eerst af te lossen. Daar lossen we ook het meeste op af, maar op de andere lossen we ook af. Ik heb zo mijn twijfels bij de economie en de rente zou ook best eens flink kunnen stijgen. Of niet. Maar om dat goed op te kunnen vangen, spreiden we het risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi bedrag! Enorm fijn van de schenking ook. Daar hebben jullie wel mazzel mee, financieel gezien dan.
  Mag ik vragen waarom je eerst op de annuïteiten aflost en pas daarna op de aflossingsvrije?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor dat mag. De annuïteiten hypotheek heeft een hogere rente en dus daar dalen de maandlasten sneller van dan bij de aflossingsvrije hypotheek. En omdat ook het aflossingsverplichting van de annuïteiten hypotheek daalt, krijg je daar eens nog iets sterkere daling van.
   En dat extra bespaarde maandbedrag kunnen we de maand erop weer gebruiken.
   De sneeuwbal wordt zo sneller groot dan wanneer we met het aflossingsvrijedeel gebeuren.

   Verwijderen
  2. Oh ja, de schenking is overigens eigenlijk een erfenis, die zo fiscaal gunstiger bij ons terecht komt. Dat blijft geld dat je eigenlijk liever niet krijgt.

   Verwijderen
  3. Zeker is een erfenis niet waar je op zit te wachten. Behalve als het van een onbekend familielid uit Verweggistan is en je er nooit van gehoord had.
   Maarja, die zijn zeldzaam!

   Ik snap het wel van de annuïteiten ja, maar dat is wel een grotere onzekerheid in die aflossen.

   Verwijderen
  4. Dat is waar. Elke keer als we op dat deel niet 10% aflossing halen duurt het langer voordat we van dat deel af zijn.

   Verwijderen
 3. ...uhm... ik hoop dat je weet dat bijstorten in een spaarhypotheek veel gunstiger is dan aflossen....?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Dat weet ik. Maar dat mag niet in onze spaarhypotheek volgens de voorwaarden, zie deze blogpost: http://hypotheekweg.blogspot.nl/2016/04/spaarhypotheek-meer-mogelijk-dan-gedacht.html

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom.

Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden.
Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen. 
Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000Hypotheekrente: 2%Looptijd 30 jaarDe basis
We beginnen met deze gegevens in te vullen.

Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit komt verderop van nog van pas.
Vervolg…