Doorgaan naar hoofdcontent

Aflosdoel 2017

In sommige blogposts heb ik er al wel op gehint, en ook in reacties bij collega=bloggers heb ik al wel een tipje van de sluier opgelicht, maar het echte aflosdoel voor 2017 heb ik nog niet opgenoteerd zoals dat zo mooi verkeerd wordt gezegd.

Eigenlijk kan ik er heel kort over zijn. We willen komend jaar 10% van ons originele hypotheekbedrag aflossen. Dat is in totaal zo'n €20.500. En dat is een stuk meer dan de ruim €14.500 die we dit jaar hebben afgelost.

Onder normale omstandigheden zou het voor ons een brug te ver zijn om zoveel extra af te lossen. We verwachten echter in 2017 een schenking waardoor het wel mogelijk is om, in ieder geval in 2017, dit bedrag te kunnen aflossen.

De volgorde waarin we gaan aflossen is afhankelijk van wanneer we de schenking krijgen. Met de schenking lossen we af op de spaarhypotheek. Wat overblijft lossen we af op het deel wat dan nog open staat met de hoogste rente.

Voor wat betreft de maandelijkse extra aflossingen beginnen we met de annuïtaire hypotheek en als laatste volgt dan de aflossingsvrije hypotheek.Reacties

 1. Mooi doel en heel veel succes met aflossen!
  Wij hebben hetzelfde doel als jullie qua bedrag. Al kan het zijn dat we nog meer aflossen omdat onze maandelijkse lasten een paar honderd euro lager liggen dan vorig jaat. Maar je weet natuurlijk nooit zeker of er geen financiele tegenvallers komen zoals een andere auto. En die zit in principe niet in onze planning voor volgend jaar.
  Onze annuiteitenhypotheek bestaat uit twee delen. Een rentevaste (3.8%) en een variabele rente die veel lager is. Het is financieel aantrekkelijker om vooral de rentevaste hypotheek eerst af te lossen. Daar lossen we ook het meeste op af, maar op de andere lossen we ook af. Ik heb zo mijn twijfels bij de economie en de rente zou ook best eens flink kunnen stijgen. Of niet. Maar om dat goed op te kunnen vangen, spreiden we het risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi bedrag! Enorm fijn van de schenking ook. Daar hebben jullie wel mazzel mee, financieel gezien dan.
  Mag ik vragen waarom je eerst op de annuïteiten aflost en pas daarna op de aflossingsvrije?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor dat mag. De annuïteiten hypotheek heeft een hogere rente en dus daar dalen de maandlasten sneller van dan bij de aflossingsvrije hypotheek. En omdat ook het aflossingsverplichting van de annuïteiten hypotheek daalt, krijg je daar eens nog iets sterkere daling van.
   En dat extra bespaarde maandbedrag kunnen we de maand erop weer gebruiken.
   De sneeuwbal wordt zo sneller groot dan wanneer we met het aflossingsvrijedeel gebeuren.

   Verwijderen
  2. Oh ja, de schenking is overigens eigenlijk een erfenis, die zo fiscaal gunstiger bij ons terecht komt. Dat blijft geld dat je eigenlijk liever niet krijgt.

   Verwijderen
  3. Zeker is een erfenis niet waar je op zit te wachten. Behalve als het van een onbekend familielid uit Verweggistan is en je er nooit van gehoord had.
   Maarja, die zijn zeldzaam!

   Ik snap het wel van de annuïteiten ja, maar dat is wel een grotere onzekerheid in die aflossen.

   Verwijderen
  4. Dat is waar. Elke keer als we op dat deel niet 10% aflossing halen duurt het langer voordat we van dat deel af zijn.

   Verwijderen
 3. ...uhm... ik hoop dat je weet dat bijstorten in een spaarhypotheek veel gunstiger is dan aflossen....?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Dat weet ik. Maar dat mag niet in onze spaarhypotheek volgens de voorwaarden, zie deze blogpost: http://hypotheekweg.blogspot.nl/2016/04/spaarhypotheek-meer-mogelijk-dan-gedacht.html

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…