woensdag 30 november 2016

OZB-stijging binnen de norm

Het lijkt erop dat de stijging van de Onroeren Zaak Belasting dit jaar voor het eerst binnen de afgesproken norm van 1,97% blijft. Dat bericht RTLZ op basis van onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. De VEH deed volgens RTLZ een eigen steekproef onder ruim 100 gemeenten om dit te onderzoeken, maar ik kan een persbericht van de VEH niet vinden op hun site.

Uit de steekproef kwam een gemiddelde stijging van 1,3%. Dat is minder dan de toegestane 1,97% gemiddeld. Vorige jaren was de stijging van de OZB steeds groter dan dat afgesproken percentage, zie daar bijvoorbeeld dit persbericht voor.

De OZB is een belasting die gebaseerd is op de WOZ-waarde van je woning. Het kan dus betekenen dat het uiteindelijk te betalen bedrag aan OZB wel harder stijgt dan die 1,3%, als de WOZ-waarde ook gestegen is. In deze tijden van stijgende huizenprijzen zou dat best wel eens kunnen natuurlijk.

Zelf hebben wij nog geen bericht gehad over de WOZ-waarde voor komend jaar. En ook is op de site van onze gemeente het OZB-tarief nog niet te zien te zien voor 2017.


6 opmerkingen:

 1. Goed dat je het aangeeft! Ik ben erg benieuwd. Helaas is mijn gemeente nog niet aangesloten bij het openbare register. Dat komt pas op 8 december. Dus nog even afwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze gemeente is wel aangesloten, maar daar staat alleen nog maar peildatum 1-1-2015 in

   Verwijderen
 2. Het zal tijd worden dat de hoogte van de stijging beperkt en binnen de gestelde grenzen ligt. Ook (lokale) overheden moeten zich aan de wet houden.
  Het zou mij niets verbazen dat de gemiddelde verhoging bewust nu laag gehouden wordt, omdat je kan verwachten dat de WOZ-waarde zal stijgen. Per saldo zullen de inkomsten van de gemeente meer stijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanmorgen op het nieuws dat onze gemeente Ommen de ozb laat stijgen met maar liefst 11%.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. pff ik zag ze erbij staan in het rijtje met grootste stijgers.. Heel vervelend.

   Verwijderen
 4. IB: Tariefsaanpassing eigenwoningrente geldt ook bij Hillen-aftrek

  BeantwoordenVerwijderen