Doorgaan naar hoofdcontent

Lage rente komt door de pil

Althans, dat zegt Coen Teulings in een presentatie die hij maandag gaf. Teuling zegt daarin dat de rente voorlopig nog wel laag blijft en dat dat niet komt door het beleid van de centrale banken.

Kort gezegd komt het er op neer dat doordat de bevolkingsgroei in het Westen sinds de jaren 60 is afgenomen, de groep mensen met de grootste spaarpotjes ook demografisch de grootste groep is. Pas als deze groep met pensioen is en hun pensioenvermogen weer gaan uitgeven zal de economie weer groeien, de inflatie toenemen en daardoor ook de spaarrentes weer gaan stijgen.

Als je het zo bekijkt is zou je zelfs de rente als een pyramidespel kunnen zien. Zolang er niet genoeg mensen bijkomen die geld uitgeven, worden de opbrengsten minder en kan een hoge rente niet meer betaald worden.

Volgens Teulings heeft de anticonceptiepil ervoor gezorgd dat de bevolkingsgroei in één keer sterk daalde en dat zorgt ervoor dat de groep die net daarvoor geboren is relatief groot is. En pas als deze groep met pensioen is en weer geld gaat uitgeven (en de pensioenpotten dus kleiner worden) zal er weer forsere groei en inflatie komen. Daardoor zal ook de rente weer toenemen.

We zitten dus voorlopig nog wel even aan de lage rente vast volgens hem. En nu nog wat langer ook...

Reacties

 1. Interessante zienswijze!
  Ik mis een beetje jouw eigen visie op kinderen/familieplanning en uitgaves ;)

  Het is in elk geval wel een feit dat je meer uitgeeft met meer kinderen. Dus goed voor de economie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja idd.. snap t ook niet zo.. we geven tegenwoordig véééél meer uit dan onze ouders vroeger volgens mij ? meer uitstapjes, hotelovernachtingen, uit eten, luxe dingen, vaker een nieuwe auto, meubels, verbouwen enz...

   Verwijderen
  2. We hebben één dochter en misschien komt/komen er nog meer kinderen, maar we gaan niet voor een heel elftal hoor ;)

   Verwijderen
  3. En natuurlijk geef je meer uit met kinderen. En ook meer aan andere zaken, in absolute getallen. Maar is dat ook nog zo als je de inflatie verrekend?
   De woonlasten zijn volgens mij ook hoger dan in die tijd in verhouding tot de inkomens. Dat kun je dan al niet aan echte consumptie uitgeven

   Verwijderen
  4. Geen idee of de woonlasten hoger zijn dan toen.
   Weet wel dat mijn ouders in de jaren '80 een hypotheekrente hadden van 12% en later 8% en dat dat enorm veel van hun inkomen afsnoepte. Daar zitten wij natuurlijk lang niet aan.

   Verwijderen
  5. wij deden vroeger echt niet zoveel als nu.. 1x per jaar naar een pretpark, tegenover nu een dierentuin abonnement, efteling bezoek (eigen eten mee en kortingskaartjes van ah dat dan weer wel :p), drievliet, vaak naar t zwembad, plopsaland tijdens vakantie, een x betaalde speeltuin etc.. verschilt per gezin, dat snap ik, maar wij doen zoveel meer met onze kinderen dan mijn ouders vroeger (maar ja mn man ging wel regelmatig ergens heen :p ) maar ook 3x zoveel kleding als ik vroeger had bijv, huis vol speelgoed/spullen (tablet, meer tv's in huis, jong een mobiel etc.. ) niet erg.. maar kost handen vol geld ? oftewel.. volgens mij geven we meer dan zat uit.. vind t een behoorlijk materialistische tijd

   Verwijderen
 2. Maar is die groep dan nu niet zo'n beetje met pensioen aan het gaan?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…