Doorgaan naar hoofdcontent

Grootbanken weer groter

In februari schreef ik dat de grootbanken terrein aan het verliezen waren op de hypotheekmarkt. Toen werd het aandeel van verzekeraars, pensioenfondsen en buitenlandse banken in het aantal verstrekte hypotheken steeds een stukje groter. Intussen is die trend weer omgekeerd.

Vanmorgen hoorde ik, op weg naar werk, op de radio dat de grootbanken weer aandeel hebben terugveroverd. Samen hebben ING, Rabobank, ABNAMRO ruim 53% van de markt in handen.
Het rapport waarop dit artikel is gebaseerd kon ik online nog niet vinden, wel hetzelfde rapport over het 2e kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal hadden de drie grote banken een aandeel van 51,5% en uit de tekst haal ik dat ze toen samen voor het eerst weer boven de 50% uitkwamen. Dat rapport kun je hier nalezen als je er in geïnteresseerd bent.

Reden dat de banken weer een groter aandeel hebben is dat de rentetarieven van "de grote drie" dichter bij die van andere aanbieders zijn komen te liggen in de afgelopen periode. Waar veel mensen eerder kozen voor een aanbieder met een significant lagere rente, zijn de verschillen nu blijkbaar verwaarloosbaar. En dat lijkt ook wel te kloppen.
Voor een 10 jaar vaste annuïteitenhypotheek met NHG betaal je bij de goedkoopste aanbieder 1,57% rente. De drie grootbanken rekenen (bron: independer.nl) voor hun goedkoopste hypotheken 1,64%, 1,69% en 1,8%. Vooral die eerste twee tarieven liggen wel heel erg dicht bij de goedkoopste aanbieder aan.

Het lijkt er wel op dat de concurrentie op de hypotheekmarkt begint te werken. De grootbanken hebben hun tarieven meer concurrerend ten opzichte van de andere aanbieders gemaakt.

Als wij nu een nieuwe hypotheek zouden moeten afsluiten zou overigens rentetarief niet het enige punt zijn in onze overweging om een aanbieder te kiezen. Met de kennis van nu zouden we bijvoorbeeld ook de voorwaarden rondom extra aflossen zwaar laten meewegen. Nu mogen wij 10% per jaar boetevrij aflossen, maar we zouden kijken naar aanbieders met hogere percentages, zelfs tot onbeperkt.
Niet dat we nu gehinderd worden in hoeveel we kunnen aflossen met deze 10%, maar dat zou bij het steeds lager maken van onze hypotheeklasten op een gegeven moment wel kunnen. En ik denk dat we een volgende keer ook niet zo'n hoge hypotheek zouden afsluiten als we nu gedaan hebben.

Wat zouden jullie afwegingen zijn als je een nieuwe hypotheek zou moeten afsluiten?

Reacties

  1. Precies hetzelfde als jullie inderdaad: aflosvoorwaarden en we zouden ook niet zo'n hoog bedrag meer willen. Maar dan hadden we ook niet in dit huis kunnen wonen... Gelukkig hoeven we nu niet opnieuw te kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hetzelfde inderdaad. En daarbij nog verschillende rentevaste periodes kiezen. Spaarhypo lang en hoge rente, andere twee delen een verschillende lengte om risico te spreiden. Tenzij je natuurlijk 20 jaar vast voor 2% hebt, dan kijken we niet verder ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik zou denk ik nu geen spaarhypotheek meer nemen. Ik zou bij een volgende verhuizing dit deel in ieder geval helemaal aflossen...

      Verwijderen
    2. Ja als dat een optie is zou ik dat ook doen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....