Doorgaan naar hoofdcontent

Check, plan, spaar (1): Saldo checken

Vandaag verschillende berichten die te maken hebben met het goed rondkomen van je inkomen in de media.
Op BNR hoorde ik op weg naar werk een item over dat er toch nog veel huishoudens zijn die niet goed rondkomen. Toen ik het artikel op de site nalas viel me op dat er stond dat de hoogte van je inkomen eigenlijk weinig uitmaakt of je betalingsproblemen kan krijgen.

In het AD stond hier ook een artikel over. Hierin werd gezegd dat de meeste mensen die in de problemen komen als standaard minder dan €1.000 op de spaarrekening hebben staan. Ook werd ingegaan op hoe je jezelf weerbaar kunt maken om te voorkomen dat je in de problemen komt. Het Nibud geeft 3 tips:
  1. Check wekelijks je saldo
  2. Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven
  3. Spaar 10% van je inkomen
De komende dagen zal ik per punt schrijven hoe wij dit doen. Vandaag dus nummer 1: Check wekelijks je saldo.


Eigenlijk checken wij wel dagelijks ons saldo. Dat is een soort 2e natuur geworden. Vooral in de periode van de maand dat wij grote afschrijvingen verwachten houden wij de boel goed in de gaten. Denk dan aan de tijd dat de hypotheek wordt afgeschreven of energie, verzekeringen etc.
Waarom kijken wij dan dagelijks? We proberen altijd maar een minimum aan geld op de betaalrekening te houden. Bij binnenkomst van het salaris van M wordt het deel dat we sparen, beleggen en aflossen op de restschuld direct overgeboekt naar de betreffende (spaar)rekekeningen. Ook maken we dan geld over naar onze boodschappenrekening. Deze spaarrekeningen zijn bij andere banken dan onze huisbank, dus als we van het geld gebruik willen maken moeten we het op tijd overmaken naar de betaalrekening.
Vervolgens maken we het bedrag dat we voor die maand verwachten aan vaste lasten kwijt te zijn over naar de spaarrekening van onze huisbank. En laten we een klein bedrag op de betaalrekening staan voor onverwachte dingen.

We weten in welke periodes alle vaste afschrijvingen worden gedaan. In die periode kijken wij dus dagelijks naar ons saldo. Ook kunnen we met internetbankieren heel handig zien op welke dag precies een automatische incasso wordt afgeschreven, zodra die is aangemeld bij de bank. Zo kunnen we zorgen dat er altijd voldoende saldo op de betaalrekening staat om alle betalingen te kunnen doen.

Waarom doen we het op die manier? De paar cent extra rente per maand die we ermee verdienen, daar hoeven we het niet voor te doen. Het is meer een kwestie van zelfbescherming. Wanneer er een hoger bedrag op de betaalrekening staat, geef vooral ik (M) het makkelijker uit dan wanneer datzelfde bedrag geparkeerd staat op de spaarrekening. Ook al kunnen we er dan nog gelijk bij, het voelt toch anders om in de winkel eerst je bankieren app te openen om geld over te maken naar je betaalrekening voordat je kunt pinnen. Die drempel is voor mij hoog genoeg om daarom maar niet aan zaken te besteden die we niet nodig hebben.

Hoe vaak checken jullie je saldo?

Reacties

  1. Klinkt bijna net als hoe wij het doen. Behalve dat wij een aparte betaalrekening voor vaste lasten hebben ipv dat we het naar de spaarrekening doen. Dat betaalpasje ligt thuis ergens, maar daardoor hoeven we die rekening niet als een havik in de gaten te houden.

    Kleine opmerking op je laatste alinea ;) :
    Wanneer er een hoger bedrag op de betaalrekening staat, geef vooral ik (M) het makkelijker uit dan wanneer datzelfde bedrag geparkeerd staat op de ***betaalrekening***?.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat doen wij ook precies zo (en inderdaad dagelijks ons saldo checken). Het voelt toch een stuk beter om je geld goed onder controle te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik las het artikel ook, en wist dat jij mij weer voor zou zijn :-P

    Nu moet ik toch bekennen dat ik meerdere keren per dag ons banksaldo controleer :-) Met name om te controleren of de vaste lasten juist worden afgeschreven.
    Net als jullie maken wij na ontvangst van de salarissen de reserveringen en/of spaarbedragen over naar diverse spaarrekening. Ook de maandelijkse extra aflossing wordt dan meteen verwerkt.
    De vaste lasten worden niet eerst apart gezet, maar gewoon van de betaalrekening afgeschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. sorry :) soms kijk ik ook meerder keren hoor, maar meestal blijft het bij 1x en heel af en toe een dagje niet...

      Verwijderen
  4. Ik zelf iedere dag en soms wel meerdere keren. De rekening van mijn man is niet via een app toegankelijk en hierdoor kijk ik er beduidend minder op. Maar alle afschrijvingen gaan via mijn rekening, dus op de rekening van man gebeurt ook niet heel veel.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....