Doorgaan naar hoofdcontent

WOZ waarde loket

Sinds 1 oktober is het WOZ-waardeloket online. Daarop kun je online inzien wat de WOZ-waarde van je woning is.
Ik heb het afgelopen weekend gelijk even gekeken of de waarde per 1 januari 2016 er al in stond, maar voor ons huis is dat niet het geval. Voor ons huis stond de waarde van 2015 nog in het systeem, dus ik kan nog niet kijken hoeveel de WOZ-waarde, en daarmee wellicht wat gemeentelijke lasten, volgend jaar veranderen.

Wel kon ik zo ook eens het één en ander vergelijken met mijn buren. En dan komen er nog wat grappige dingen naar boven.

Wij hebben ons huis in oktober 2013 gekocht voor €191.000. De WOZ-waarde per 1-1-2015 was precies dat bedrag. Daar kan ik nog wel inkomen, want pas rond die periode gingen de huizenprijzen weer langzaam wat stijgen.

Onze directe buren hebben echter beide een hogere WOZ-waarde, van 10.000 en 11.000 euro meer dan wij. Van één van de buren kan ik dat nog voorstellen, die hebben een iets grotere zolder doordat de dakopbouw van dat huis anders is, maar aan de andere kant (en dat zijn die met de hoogste WOZ-waarde), is het huis precies hetzelfde als van ons.

Het huis daarnaast heeft weer een WOZ-waarde die maar 1.000 euro hoger is dan die van ons. Ik dacht altijd dat de huizen in een rijtje dezelfde WOZ-waarde hadden omdat gekeken werd naar categoriën vergelijkbare huizen, maar het lijkt er op, in ieder geval in ons rijtje, dat ieder huis een andere waarde heeft gekregen.
Zou dit willekeur zijn, of wordt juist de verkoopprijs meegenomen met een soort indexatie erop? Dan is het te verklaren dat niet alle woningen dezelfde waarde hebben.

Hebben jullie al gekeken op het WOZ-waardeloket?

Reacties

  1. Ik heb gekeken maar ook hier alleen nog maar die van 1-1-2015. Ik schrik er wel van wat bepaalde andere woningen aan WOZ-waarde hebben. Bekenden die dit jaar voor 260.000 euro een huis hebben gekocht waar de WOZ-waarde 190.000 van is. Ik vraag me af waar dat enorme verschil vandaan komt! Gelukkig staat mijn huis, een jaar na aankoop, al niet meer onder water. WOZ is even hoog als het aankoopbedrag en zal in de toekomst alleen nog maar stijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gebruik je voor de belastingaangifte van 2016 niet sowieso de WOZ-waarde van januari 2015?

    Ik heb ook even zitten kijken. Bij mij zijn de verschillen tussen mijn buren en mijzelf enorm. Exact dezelfde huizen, soms wel 30.000 euro verschil. Verder kan er best een verschil zitten tussen WOZ-waarde en marktwaarde hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En zo kom je erachter dat volgens deze site het huis van je buren jouw huisnummer heeft. Ik heb al gebeld en ze gaan het uitzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn gemeente is blijkbaar nog niet aangesloten of er is iets anders aan de hand, want het is nog niet in te zien. Jammer :-) Nou ja, op zich is de WOZ-waarde bij ons wel redelijk in lijn met wat ik zou verwachten. Dat scheelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij mij doet 'ie het ook niet. Helaas.
    Ik keek wel afgelopen jaar op de website van onze gemeente en kon toen al wel de woz van 2 vergelijkbare huizen zien, en hun aankoopprijs. Ik kwam er gunstig vanaf toen. Lagere aankoopprijs, groter huis en lagere woz. Maar nu we sinds 2015 een dakkapel met vergunning hebben, verwacht in dat de gemeente dit wel meeneemt in zijn berekening. Helaas ;) ook zijn de huizenprijzen in de wijk explosief gestegen, dus we zullen zien wat het wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja leuk, ik moet er nog naar kijken, ga ik meteen doen. Wel apart dat inderdaad er zoveel verschil zit in 1 rijtje. Wat vind je prettiger een hogere of lagere WOZ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. een lagere. Dat heeft meerdere voordelen. 1 ik mag meer boetevrij aflossen op de hypotheek en 2 de gemeentelijke lasten zijn lager

      Verwijderen
    2. ja zo bekijk ik dat ook inderdaad.

      Verwijderen
  7. Grappig wij wonen in ons blok boven een winkel en daar hebben we meteen de laagste WOZ waarde te pakken 127k terwijl de buren en andere blok op 135k zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Komt dat door geluidsoverlast of wordt daar niet naar gekeken? Bij ons ook grote verschillen in de straat, wat zijn eigenlijk de criteria?

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....