woensdag 5 oktober 2016

Steeds groter deel aan woonlasten

Op nu.nl stond gisteren een artikel over woonlasten. Hierin werd gesteld dat mensen een steeds groter deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn. Gemiddeld zijn Nederlanders 37% van hun netto inkomen kwijt aan woonlasten. Dat is twee procent meer dan in 2013.

Ik heb niet kunnen achterhalen wat er volgens het onderzoek allemaal onder woonlasten valt, daarom ga ik uit van het volgende. Woonlasten staan voor mij uit huur, hypotheeklasten en/of bijdrage aan de vereninging van eigenaren (VVE).

In Nederland zijn huurders het grootste deel van hun netto inkomen kwijt aan die woonlasten, namelijk 42%. Van huiseigenaren kon ik dat zo snel niet vinden in het rapport, maar moet het een stuk lager liggen, aangezien het gemiddelde in Nederland op 37% uitkomt. Als er net zoveel huurders als huiseigenaren zijn, zou een gemiddelde eigenaar 32% van zijn netto inkomen aan woonlasten kwijt zijn.

Hoe zit dat dan bij ons? Of eigenlijk bij M?

2013
Het appartement waar wij woonden heeft M gekocht toen wij nog niet samen waren. Hij had toen rentelasten voor de hypotheek van €408 en daar kwam nog €152 aan inleg voor de spaarhypotheek bij. In totaal waren de hypotheeklasten toen €560. Daarbij kwam nog €75 aan bijdrage voor de VVE om tot een totaal van €635.
Zijn netto inkomen was toen (2013) €2.300 per maand. De woonlasten waren toen 27,6% van zijn netto inkomen.

2016
Onze huidige woning zorgt op dit moment voor €630 aan rentelasten en een annuïtaire aflossing. Daar komt nog €162 aan inleg op de spaarhypotheek bij. In totaal €792. Zijn netto-inkomen is nu €3000. De woonlasten voor de woning bedragen nu 26,4%. Dat is iets lager dan in 2013. Dat gaat dus tegen de trend in.
We hebben nu eigenlijk nog meer woonlasten die we voor de zuiverheid zouden moeten meetellen. Als de de 89 euro meetellen die we nu nog kwijt zijn aan de restschuldlening komen we uit op 29,3%. Dat is dan bijna 2% hoger dan in 2013. En dat is in lijn met de trend uit het onderzoek.

Maar uiteindelijk zitten wij nog een stukje onder de percentages die in het onderzoek genoemd worden. Het alleen mogelijk niet helemaal te vergelijken omdat mij uit het rapport niet duidelijk wordt wat allemaal wordt geschaard onder de woonlasten. Tellen bijvoorbeeld gemeentelijke lasten, water, gas en licht mee bij de woonlasten, dan komen wij ook opeens in de buurt van de gemiddelden van Nederland. Al is het verschil tussen 2013 en 2016 wel kleiner dan. We hebben nu een veel lagere energierekening dan toen.

En eigenlijk zijn de percentages nog veel lager als we het inkomen van V meenemen. Dan gaat het inkomen maal 1,5 en de percentages komen dan onder de 20%.


Hoe doet jullie percentage woonlasten het ten opzichte van het Nederlands gemiddelde?

7 opmerkingen:

 1. Ik begon in 2013 met 39% incl VVE kosten. Ik los ieder jaar10% af, heb een annuitaire hypotheek. Nu zit ik op 24% Inc VVE kosten en in 2017 is dat 22%. Mijn maandlasten gaan steeds naar beneden, de hypotheek verstrekker zei dat dat niet anders kon, ik wilde het originele bedrag eigenlijk behouden, maar op deze manier ben ik ook over 5 jaarhypktheek vrij. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een van die huurders. Huur € 715 + water € 15 + energie € 50 + inboedel € 10 + gemeentelijke lasten € 30 = € 825. Netto inkomen van mijzelf is € 2650. Maakt 31,1% aan woonlasten. Gelukkig betaalt m'n vriendin de helft mee, moet er niet aan denken om in m'n eentje zulke hoge woonlasten te hebben, dan kun je bijna niet meer sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom voor mijn hypotheek, die ik nu sinds een jaar heb, op 28% woonlasten uit. Dan heb ik nog niet eens extra afgelost, en dat ga ik wel doen in de toekomst, dus dat wordt alleen maar minder. Ik ga de komende 3 jaar ook nog meer verdienen, daarna zit ik aan mijn maximale loonschaal en zal ik dus meer gaan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. huur 577,- (en dat is tegenwoordig niet eens hoog), inkomen 1325,- netto. gelukkig huurtoeslag van 270 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet het eigenlijk niet op dit moment. Het ligt er ook behoorlijk aan wat je meetelt als kosten idd. Woonverzekeringen en ozb lijkt mij wel logisch om mee te nemen.
  In ons geval is het 29% als je naar nettoloon en bruto hypotheek kijkt. Maar is dat fair?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik zou het niet zo één-twee-drie weten. Wel het maandelijkse hypotheekbedrag, maar niet mijn inkomen. Dat maakt het rekenen lastig.

   Ik ben het Mom4Life eens wat de definitie is van welke kosten je rekent onder woonlasten. Huur, hypotheeklasten of een bijdrage aan de VVE vind ik de lading niet dekken. Wat te denken van een eventueel aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering, maar meer nog Onroerend Zaak Belasting, riool- en afvalstoffenheffing? En zo zijn er nog wel een paar categorieën te bedenken. Ik denk dat het plaatje er dan wel heel anders uit ziet :-)

   Verwijderen
 6. Ik heb dat eigenlijk nog nooit echt goed berekend. Ik ga dat ook zeker even doen. Ben heel erg benieuwd wat er bij ons uitkomt. Ik heb een koopappartement. Dus hypotheek, VVE kosten. Maar voor mijn gevoel vallen daar ook de verzekeringen, gas water en licht onder. Dit zijn ook gewoon echte vaste kosten die altijd terugkomen en noodzakelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen