Doorgaan naar hoofdcontent

Ons goud gaat verhuizen

Deze week las ik een artikel dat De Nederlandsche Bank hun (of eigenlijk ons) goud gaat verhuizen van Amsterdam naar Zeist. Dit moet in 2022  gaan gebeuren.

De DNB heeft op dit moment in haar kluis in Amsterdam iets meer dan 600 ton aan goudbaren liggen. Een goudbaar weegt 12,4 kilo. Dus er moeten over 6 jaar bijna 5.000 "broodjes" gaan verhuizen. Deze voorraad  is overigens niet al het goud van Nederland. In New York ligt nog een even grote hoeveelheid goud en ook in Canada en Engeland hebben we nog wat opgeslagen. Eerder ;ag er nog meer goud in New York, maar in 2014 heeft Nederland een deel daarvan teruggehaald naar Amsterdam.
Persoonlijk zou ik nog meer goud uit New York weghalen met de mogelijkheid dat Trump president wordt. Je weet maar nooit wat hij dan allemaal gaat uithalen....

De reden dat de DNB het goud gaat verhuizen heeft te maken met steeds strenger wordende beveiligingseisen en de transporten die door de binnenstad van Amsterdam moeten.
Ondanks dat het betalingsverkeer al lang geen gouden standaard meer heeft, zie de DNB deze voorraad nog steeds als de laatste buffer om stabiliteit in het financiële systeem te houden.


Goud kan ook een investering zijn. In het boek "Deflatie in aantocht" wordt het zelfs aangeraden om te investeren in fysiek goud, naast het aflossen van je schulden, om de volgens de schrijvers aankomende crisis door te komen. Bespaarbalans schreef er hier al eens over.

Het is geen investering waar je geen rente op krijgt of dividend op krijgt uitgekeerd, maar dat wel een bepaalde (vaste) waarde vertegenwoordigt. Eventuele winst moet dan komen van koerswinsten. De prijs van goud is dit jaar al gestegen van ongeveer $1.000 per troy ounce (ca 32 gram) naar op dit moment bijna $1.260. Dat zou dus in 9 maanden een winst van 26% zijn geweest mocht je in januari een hoeveelheid goud gekocht hebben.
De afgelopen maanden was de goudprijs nog hoger, maar heeft met een mogelijke verhoging van de rente in de VS weer wat ingeleverd. Een grote Amerikaanse bank denkt al aan weer opkopen van goud als de prijs onder de $1.250 per ounce zakt.

Zelf hebben wij naar aanleiding van Deflatie in aantocht wel eens nagedacht over het investeren in een voorraad(je) fysiek goud. Maar andere financiële doelen hebben tot nu toe voorrang gekregen. Daarnaast zullen er bij het investeren in fysiek goud meer kosten bijkomen. Ofwel moeten we een kluisje huren (jaarlijkse kosten) om het te bewaren, ofwel een kluisje kopen (eenmalige kosten) voor in huis. En wanneer je het in huis zou bewaren, moet je nadenken of je de waarde op wilt geven aan de verzekering of niet.

Hebben jullie wel eens nagedacht over investeren in goud?

Reacties

  1. Het lijkt mij een lucratieve manier van investeren, want goud blijft - bijna - altijd zijn waarde behouden, maar toch vind ik het een groot risico.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is geen investering waar je geen rente op krijgt of dividend op krijgt uitgekeerd

    Volgens mij zit daar onbedoeld een dubbele ontkenning :)

    En wat betreft investeren in goud. Gewoon wat cadeautjes kopen :P dan voel het niet als investeren .. hihi

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....