Doorgaan naar hoofdcontent

Onderhoud aan de auto

In september schreef ik al dat onze auto door de APK was gekomen. Wel waren er 2 aandachtspunten die bijna vervangen moesten worden. De voorbanden en de remblokken voor.

Dat zijn beide toch wel belangrijke zaken voor de veiligheid op de weg. En zeker nu het herfstweer echt is begonnen.
Voor gisteren hadden we daarom een afspraak bij de garage gemaakt vlak bij het werk van M. Hij bracht de auto weg, liep verder naar werk en ging de auto in de lunchpauze weer ophalen.

We hadden besloten om de banden achter niet gelijk te laten vervangen om de kosten nog een beetje te kunnen spreiden.

In een post in september schatte ik de kosten voor remblokken en 4 nieuwe banden in op €600. Dat vond een aantal lezers aan de dure kant. Voor 2 banden en 2 remblokken waren we nu bijna €400 kwijt, dus dat ligt in lijn met de schatting van toen.

De banden zelf kostten net geen €100 per stuk, maar dan komt er nog van alles bij: een ventiel, balanceren, uitlijnen, oude banden afvoeren... En dan nog de remblokken...

Maar goed, we kunnen nu weer veilig en met een gerust hard de weg op, en dat is ook wel wat waard...


Reacties

 1. Een veilige auto geeft je ook veel vrijheid, dus dan is het geld het zeker waard. Bij ons is het arbeidsloon altijd hetgeen de prijs bij de garage omhoog brengt, maar ja, bij die lui moet ook brood op de plank komen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een veilige auto geeft je ook veel vrijheid, dus dan is het geld het zeker waard. Bij ons is het arbeidsloon altijd hetgeen de prijs bij de garage omhoog brengt, maar ja, bij die lui moet ook brood op de plank komen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Banden kun je zelf zo duur maken als je wilt, en achter ook slecht? Voorwiel slip is wel te corrigeren maar achter !!!

  Weten veel mensen niet maar de achterste banden zijn het belangrijkste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee achter waren ze nog heel goed zeiden ze. Dus die komen in het voorjaar aan de beurt...

   Verwijderen
 4. Wij hebben vorig jaar ook onze achterbanden vervangen, en dat was inderdaad ook rond de 100 euro per band. Het kon wel goedkoper, maar ik vind veiligheid toch net wat belangrijker dan goedkoop, net als jij. Onze garage adviseerde deze, dus ik heb ook niet veel verder gezocht. We gaan naar een garage hier om de hoek, ik gun die jongens ook hun brood.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prijs van de band zegt niks over de veiligheid zijn genoeg mensen die doordat ze te weinig rijden 10 jaar met set banden doen en dat is ook niet veilig, en zelfde geld voor banden die 50 euro kosten kunnen veiliger zijn dan banden van over de 100 euro. Bv mijn goedkope bandjes zijn de hele winter veiliger dan wie dan ook op winterbanden rijd :)

   Verwijderen
 5. Ik heb deze maand toevallig 4 nieuwe winterbanden van Continental gekocht. Totaal 208 Euro + 20 Euro montage en balanceren. Kan allemaal dus een stuk goedkoper. Je moet hiervoor echter wel ingangen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ga je naar de dealer voor onderhoud of ken je iemand die een brug heeft en zelf thuis klust? Dat zijn al twee variabelen die in kosten aanzienlijk kunnen schelen. Zolang het maar goed gebeurt, plus je kunt het kostenplaatje kwijt, dan geen problemen toch? En het kan indd altijd goedkoper, maar soms is goedkoop ook duurkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ken niemand. Soms gaan we naar de dealer, want die zit naast mijn kantoor en mis ik hem niet. En soms naar een algemene garare, maar dat scheelt niet zo heel veel aan kosten is mijn ervaring.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…