Doorgaan naar hoofdcontent

Onderhoud aan de auto

In september schreef ik al dat onze auto door de APK was gekomen. Wel waren er 2 aandachtspunten die bijna vervangen moesten worden. De voorbanden en de remblokken voor.

Dat zijn beide toch wel belangrijke zaken voor de veiligheid op de weg. En zeker nu het herfstweer echt is begonnen.
Voor gisteren hadden we daarom een afspraak bij de garage gemaakt vlak bij het werk van M. Hij bracht de auto weg, liep verder naar werk en ging de auto in de lunchpauze weer ophalen.

We hadden besloten om de banden achter niet gelijk te laten vervangen om de kosten nog een beetje te kunnen spreiden.

In een post in september schatte ik de kosten voor remblokken en 4 nieuwe banden in op €600. Dat vond een aantal lezers aan de dure kant. Voor 2 banden en 2 remblokken waren we nu bijna €400 kwijt, dus dat ligt in lijn met de schatting van toen.

De banden zelf kostten net geen €100 per stuk, maar dan komt er nog van alles bij: een ventiel, balanceren, uitlijnen, oude banden afvoeren... En dan nog de remblokken...

Maar goed, we kunnen nu weer veilig en met een gerust hard de weg op, en dat is ook wel wat waard...


Reacties

 1. Een veilige auto geeft je ook veel vrijheid, dus dan is het geld het zeker waard. Bij ons is het arbeidsloon altijd hetgeen de prijs bij de garage omhoog brengt, maar ja, bij die lui moet ook brood op de plank komen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een veilige auto geeft je ook veel vrijheid, dus dan is het geld het zeker waard. Bij ons is het arbeidsloon altijd hetgeen de prijs bij de garage omhoog brengt, maar ja, bij die lui moet ook brood op de plank komen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Banden kun je zelf zo duur maken als je wilt, en achter ook slecht? Voorwiel slip is wel te corrigeren maar achter !!!

  Weten veel mensen niet maar de achterste banden zijn het belangrijkste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee achter waren ze nog heel goed zeiden ze. Dus die komen in het voorjaar aan de beurt...

   Verwijderen
 4. Wij hebben vorig jaar ook onze achterbanden vervangen, en dat was inderdaad ook rond de 100 euro per band. Het kon wel goedkoper, maar ik vind veiligheid toch net wat belangrijker dan goedkoop, net als jij. Onze garage adviseerde deze, dus ik heb ook niet veel verder gezocht. We gaan naar een garage hier om de hoek, ik gun die jongens ook hun brood.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prijs van de band zegt niks over de veiligheid zijn genoeg mensen die doordat ze te weinig rijden 10 jaar met set banden doen en dat is ook niet veilig, en zelfde geld voor banden die 50 euro kosten kunnen veiliger zijn dan banden van over de 100 euro. Bv mijn goedkope bandjes zijn de hele winter veiliger dan wie dan ook op winterbanden rijd :)

   Verwijderen
 5. Ik heb deze maand toevallig 4 nieuwe winterbanden van Continental gekocht. Totaal 208 Euro + 20 Euro montage en balanceren. Kan allemaal dus een stuk goedkoper. Je moet hiervoor echter wel ingangen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ga je naar de dealer voor onderhoud of ken je iemand die een brug heeft en zelf thuis klust? Dat zijn al twee variabelen die in kosten aanzienlijk kunnen schelen. Zolang het maar goed gebeurt, plus je kunt het kostenplaatje kwijt, dan geen problemen toch? En het kan indd altijd goedkoper, maar soms is goedkoop ook duurkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ken niemand. Soms gaan we naar de dealer, want die zit naast mijn kantoor en mis ik hem niet. En soms naar een algemene garare, maar dat scheelt niet zo heel veel aan kosten is mijn ervaring.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …