donderdag 20 oktober 2016

BKR verscherpt registratie "rood staan"

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) verscherpt de regels voor regristratie van de mogelijkheid om rood te kunnen staan op je betaalrekening. Wanneer je de mogelijkheid hebt om meer dan €250 rood te staan wordt je al opgenomen. Of je er nu gebruik van maakt of niet. En wanneer geregistreerd maakt dit ook uit op hoogte van een maximaal aan te vragen hypotheek.

Het idee hierachter is dat men zo sneller inzicht krijgt of een stapeling van allemaal kleine kredieten tot problemen kan leiden.

Alle nieuwe regels op een rijtje:

 • Registratie van alle kredieten/leningen boven de €250 (was €500)
 • Registratie van kredieten/leningen langer dan 1 maand (was 3 maanden)
In het onderstaande plaatje vind je een overzicht van de BKR waarin alle mogelijk geregistreerde leningen/kredieten.De volgende leningen worden geregistreerd:

 • Roodstaan
 • Creditcard
 • Postorderkredieten
 • Private autolease
 • Doorlopende kredieten
 • Persoonlijke leningen
 • Autoleningen
 • Achterstand op hypotheekbetalingen (de hypotheek zelf dus nog niet)
Wat ik me afvraag bij de achterstand op hypotheekbetalingen nu ook al na 1 maand geregistreerd gaat worden. Dat was altijd na 3 maanden, maar als ik de infographic heel letterlijk neem zou dat wel het geval zijn.

Wij hebben de mogelijkheid om rood te staan allebei niet. In het verleden hebben we dat wel gehad, maar toen we dit huis gingen kopen adviseerde de hypotheekadviseur al om die mogelijkheid te stoppen. Niet dat we het nodig hadden om voldoende hypotheek te krijgen, maar wel om de doorlooptijd te versnellen. Met drie drukken op de knop wa het via internetbankieren trouwens zo geregeld.

Hebben jullie de mogelijkheid om rood te staan? En zou dit voor jullie een reden zijn om die mogelijkheid op te heffen?

2 opmerkingen:

 1. Tja, júist omdat we een huis kochten (en tegelijk nog een huurwoning hadden, en allerlei bijkomende verhuiskosten) had ik de mogelijkheid om rood te staan tot wel 1000euro aangezet.

  Want alle betalingen/incasso's moesten zonder problemen kunnen, zonder dat ik continue hoge bedragen op de betaalrekening had staan. Gewoon even elke avond snel saldo checken en vanaf spaarrekening overzetten naar betaal.

  Ik begrijp dat de maatregel bedoeld is om mensen te beschermen maar voor mij was het rood staan nou juist een manier om niet in de problemen te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo heb ik het in het verleden ook wel eens gebruikt. Maar intussen kunnen wij al 3 jaar niet meer rood staan en mis ik het niet.
   Ik kijk nog steeds regelmatig of er genoeg op de betaalrekening staat alleen maak ik het nu vantevoren over in plaats van nadat het is afgeschreven

   Verwijderen