Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggingsupdate oktober

De maand komt alweer langzaam ten einde en op het beleggingsvlak zal er voor ons niets meer gebeuren.
Deze maand hebben we onze porteeuille weer een klein beetje uitgebreid, met €450 om precies te zijn.
Vijfitg euro werd in één van onze beleggingsfondsen geïnvesteerd en van de overige €400 kochten we aandelen Unilever. Dat is één van de weinige Nederlandse bedrijven, en ook Europese bedrijven trouwens, die elk kwartaal dividend uitkeert en ook jaar op jaar, in ieder geval sinds 2006, het dividend verhoogt. Waar Unilever in 2006 nog 20 cent per kwartaal betaalde is dit nu 32 cent. Dat is een stijging van ruim 50% in 10 jaar, of 4,4% per jaar als je verhoging-op-verhoging meerekent.

Ook deze aankoop zal weer geen gouden bergen aan dividend per jaar opleveren, maar het helpt weer een klein beetje. Op jaarbasis zal deze aankoop €12 opleveren. Maar als Unilever doorgaat met het jaarlijks verhogen van het dividend zal dit steeds verder toenemen.

Op 12 maanden gebaseerd is ons dividendinkomen nu ongeveer €230. Dat is een mooi begin...

Verder ontvingen we deze maand van twee bedrijven dividend. In totaal was dit €8,66. Hiermee komen de dividendinkomsten van 2016 op €54,58 uit. In november en december verwachten we dit bedrag nog te verdubbelen.

Hoe verloopt het met jullie investeringen?

Reacties

 1. Waar lopen jouw beleggingen?

  Ik heb net, toen ik de kop van jouw blog zag, weer even ingelogd. Wij beleggen in beleggingsfondsen van de ASN. Het stond nu op 212 euro minder dan de vorige keer dat ik inlogde. Het jaarrendement is 0,83%, dus dat houdt niet over. Ach ja. Vorig jaar hadden we 6% winst, en het jaar daarvoor iets van 8% zelfs. Het blijft beleggen he. Je weet het nooit. Zolang we het niet verzilveren is het ook niet heel erg.

  Dit dividendbeleggen vind ik wel heel interessant. Ik ga er de komende weken echt eens in duiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De beleggingsfondsen lopen bij onze huisbrand, abn. De aandelen beleggen we bij DEGIRO. Dat heeft vooral te maken met de transactiekosten. Die zijn een factor 5 lager voor Nederlandse aandelen en een factor 20 lager voor Amerikaanse aandelen...
   Omdat we per keer een paar honderd euro beleggen zouden de transactiekosten anders veel te hoog worden... nu is dat goed te overzien...

   Als je trouwens ook daar zou willen beleggen, heb ik een link waarmee je de eerste 20 euro transactiekosten terugkrijgt. En ik ook.... ik zal die vanavond eens op de beleggingspagina plaatsten....

   Verwijderen
 2. Ben je al uit de aan- en verkoopkosten gekomen van de beleggingen? Goed dat je hebt uitgezocht of inde crisisjaren er ook werd uitgekeerd, ik heb het ooit eens uitgerekend met mijn aandelen maar het rendement was mager,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gemiddeld genomen wel, maar daar beleg ik wel pas heel kort voor. Als je per bedrijf kijkt is er nu eigenlijk maar één waarbij ik echt op koerswinst staat, los van de dividenden.
   Maar op zich is dat niet heel erg, aangezien het de bedoeling is om de aandelen heel lang te houden....

   Verwijderen
 3. In 2006 kostte één aandeel Unilever ongeveer de helft van wat het nu kost. Dus eigenlijk heb je nu per ingelegde euro minder dividend dan toen.

  Je huidige dividendrendement lijkt ongeveer 3% te zijn (12 euro op 400 ingelegde euro's). Dat was dan in 2006 ongeveer 4%...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geloof ik meteen. De crisis zal zeker invloed hebben gehad op het uitgekeerde dividend. Blijft dat een heleboel bedrijven hun dividend moesten minderen of helemaal moesten stoppen ermee en dat Unilever het wel kon laten stijgen.
   Daarnaast was de inflatie in 2006 ook 1% hoger dan nu trouwens, dus netto is het nagenoeg gelijk gebleven....

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…