Doorgaan naar hoofdcontent

Nivelleert dit kabinet? Volgens mij niet!

Gisteren was het Prinsjesdag. Traditioneel de dag waarop het kabinet de plannen bekend maakt voor het volgende jaar. En traditioneel lekken die plannen vantevoren al uit. Maar daar wil ik niet over schrijven. 

Ik ergerde me gisteren aan dit artikel op de site van de Telegraaf. En het ging me dan vooral om het woord nivelleren. Dat wordt in dat artikel, en wel heel veel vaker in mijn ogen, geheel verkeerd gebruikt. 

Wat is nivelleren?
Volgens de Dikke van Dale betekent nivelleren: Verschillen kleiner maken, gelijkmaken.

De vraag is dan: doet het kabinet dit ook. Ik denk van niet en zal dat aan de hand van de in het hierboven genoemde artikel proberen uit te leggen. 

Ik neem de percentages die in het artikel genoemd worden:
Bijstandsgerechtigde, alleenstaand zonder kinderen
 • Een alleenstaande in de bijstand krijgt netto €972,70 per maand inclusief vakantiegeld
 • Die gaat er 1% op vooruit, ofwel €9,73 per maand
 • Volgend jaar zou dat dus netto €982,43 per maand netto

Vervolgens een alleenverdiener die €60.000 per jaar verdient. Ik kan uit het artikel niet opmaken of dit om bruto of netto gaat, maar ik ga uit van het meest ongunstige voor mijn berekening, dus een bruto bedrag. Ook ga ik er even vanuit dat er over dat hele bedrag 52% belasting wordt betaald, wat natuurlijk niet zo is.

 • €60.000 bruto per jaar is €5.000 bruto per maand
 • Netto is dat €2.400 per maand
 • Deze groep gaat er 0,5% op vooruit, ofwel €12 per maand.
 • Dit is dan €2.412 per maand netto.
Het verschil per maand is in 2016 €1.427.30 per maand en wordt in 2017 €1.429,57. Het verschil neemt dus met €2,27 toe, ondanks dat procentueel er wel meer stijging is voor de uitkeringsgerechtigde. Maar genivelleerd wordt er niet volgens de definitie van de Van Dale.

Wat mij verder opvalt is dat inkomens in de buurt van 2x modaal er dit keer beter vanaf komen dan inkomens rond de 1x modaal, zowel procentueel als ook in harde euro's.

Er zijn trouwens ook nog groepen die erop achteruitgaan. Die groepen zitten vooral bij de gepensioneerden met hoge aanvullende pensioenen. Wat me daar niet duidelijk bij werd of dat komt door kortingen/geen indexatie van de pensioenen of door belastingmaatregelen.

Viel jullie nog iets op uit de miljoenennota?


Reacties

 1. Ze zeggen kinderopvangtoeslag gaat omhoog, dus die gezinnen gaan er honderden euro's per jaar op vooruit. Leuk bedacht, maar ik vermoed dat de opvangkosten minstens zo hard stijgen. Want die kdv's en bso's denken waarschijnlijk: nu kunnen we weer wat meer gaan vragen. Toch?

  Dus netto gaat een gezin met kinderen er dan toch niet op vooruit vermoed ik. En zo zullen er nog wel meer voorbeelden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is afwachten inderdaad. Zo is het wel vaak gegaan...

   Verwijderen
 2. Laat beginnen met zeggen dat dit kabinet wat mij betreft meer zou mogen nivelleren.
  Maar wat betreft je definitie ben ik het niet eens. Het gaat niet om absolute getallen, maar om het nivelleren van de koopkracht.
  Als de inflatie in 2016 ongeveer 0.5% is, dan gaan de bijstandsgerechtigden er dus eigenlijk slechts 0.5% op vooruit. De alleenverdiener gaat er in dit geval niets op vooruit.

  Ook moet je bedenken dat een "kleinverdiener" relatief een groter deel van zijn of haar inkomen kwijt is aan vaste lasten. Een kleine toename van inkomen is relatief een groot verschil voor het geld dat over is.
  Voor een grootverdiener, die een kleiner deel aan vaste lasten kwijt is, is deze toename relatief veel kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De procenten die genoemd werden gingen niet over inkomen maar over koopkracht. Ik heb dat voor de eenvoud aan het inkomen gekoppeld, omdat het eigenlijk om gaat hoeveel je overhoudt.
   Maar met jouw redenatie zou je dus kunnen stellen dat meer nivelleren beter is voor de economie: De kleinverdiener geeft alles wat extra overblijft uit, en bij de grootverdiener komt het op de grote vermogenshoop. Dan gebeurt er niets mee.

   En die definitie heb ik uit het woordenboek, dus dat is "de definitie". De politiek geeft er alleen een andere betekenis aan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor bezuinigingen. Terwijl men dan eigenlijk lastenverzwaringen bedoelt.

   Verwijderen
  2. Ik denk inderdaad dat nivelleren goed isvoor de economie. Iemand in de bijstand besteedt extra geld eerder aan noodzakelijke dingen, iemand die geld zat heeft pot het geld gewoon op

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…