Doorgaan naar hoofdcontent

Meer verhuurhypotheken afgesloten

Toen ik vanmorgen naar mijn werk reed hoorde ik op de radio een bericht dat er steeds meer verhuurhypotheken worden afgesloten.

Een verhuurhypotheek is, zoals de naam al zegt, een hypotheek voor een woning die je wilt verhuren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een huis dat je koopt voor kinderen die op kamers gaan, of een huis dat je wilt verhuren voor de extra inkomsten.

Aan een verhuurhypotheek zitten wel strengere voorwaarden dan aan een gewone hypotheek. De rente is hoger, al snel meer dan 1%, en ook dien je meer eigen geld te investeren. Ook wordt niet gekeken naar de martkwaarde van het huis, maar naar de verhuurwaarde. Die is lager dan de martkwaarde.

Van de, vooral Amerikaanse, blogs die ik volg over financiële onafhankelijkheid, zijn er veel schrijvers die ook huizen voor de verhuur hebben. In Nederland is dat volgens mij voor particulieren (nog) minder in trek. Toch lijken nu toch meer mensen van plan om met hun spaargeld meer rendement te maken.

Voor ons is die (nog) een ver van mijn bed show. Wij zijn niet van plan om "in het vastgoed te stappen". Wel hebben wij in het verleden ons oude onverkochte appartement een jaar verhuurd gehad, en ondanks dat de ervaringen niet heel slecht waren, zouden we dat nu niet nog een keer zo snel doen... Zouden jullie het aandurven om een huis te verhuren?

Reacties

 1. Ja en nee. Toen wij in 2010 ons huis niet verkocht kregen, hebben we het een tijdje verhuurd. Dat ging heel goed. Helaas liep de renteperiode af, en gaf de bank er niet langer toestemming voor. We moesten het vervolgens met spoed verkopen, omdat ze het risico van verhuur te groot vonden. Ik baalde daar goed van, omdat de huur meer opbracht dan de hypotheek ons kostte. Ik vond het wel een mooie belegging. En aangezien de huizenprijzen op dat moment nog nauwelijks gestegen waren, liepen we ook nog een grote kans op een restschuld (dat liep gelukkig precies goed, doordat we al wat hadden opgebouwd, maar toch).

  Ik vind dit dus eigenlijk een hele goede ontwikkeling. Het had mij heel wat waard geweest als we het destijds nog een tijdje hadden kunnen verhuren, om het vervolgens op ons eigen moment te verkopen. Of te houden als echte belegging.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij dachten voor onze vakantie kennis te maken met nieuwe buren, van een paar huizen verderop. Zij waren hard aan het klussen. Bleek het om een stel te gaan dat het huis had gekocht en klaar aan het maken was voor de particuliere verhuur. Het is al verhuurd voor € 1.000,00 per maand. Ondanks de kosten, en de manier hoe het gefinancierd is, lijkt mij dat toch wel rendabel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik denk ook wel dat het rendabel kan zijn, maar ik zou het nog niet aandurven. Je moet toch een bepaalde bezettingsgraad halen om het er echt uit te halen..

   Verwijderen
 3. Ik zou het doen voor mijn kinderen. Aan vreemden verhuren zou ik niet snel doen, en als ik het doe zou ik het goed in de gaten houden. Ik heb geen zin in een illegale wietkwekerij in mijn huis met alle risico en schade van dien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het ook nog niet zo snel durven, maar zie het in mijn omgeving ook wel. Het lijkt wel een van de weinige manieren om met relatief weinig risico tóch rendement op je spaargeld te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij willen het in de toekomst gaan doen. Maar eerst daar voldoende financiële ruimte voor creëren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben sinds 21 augustus bezig geweest met garageboxen. De woningstichting had er enkele in de verkoop. Maar helaas ik moet wachten tot de belastingdienst mijn definitieve aanslag 2014 van de BV heeft goedgekeurd, ondertussen tikt de tijd verder. Om uit mijn vel te springen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …