Doorgaan naar hoofdcontent

Huishoudens profiteren steeds meer van de oplevende economie?

Dat was de titel van dit artikel op nu.nl.

In het artikel wordt gesteld dat tot 2012 vooral bedrijven hun inkomsten zagen toenemen, maar dat sindsdien de huishoudens juist meer overhouden. Nu lijkt dit voor in ieder geval een groot deel een sigaar uit eigen doos te zijn. Een groot deel van de stijging wordt veroorzaakt doordat we minder pensioenpremies zijn gaan betalen.

De winsten van bedrijven dalen juist wat sinds 2012. Dat komt voor een groot deel door de daling van de olieprijs, maar ook omdat bedrijven meer dividend zijn gaan uitkeren. Dat is gunstig voor  beleggers, maar als de winsten verder blijven dalen zal dat dividend op een gegeven moment ook in gevaar komen.

De hypotheekschulden nemen wel weer toe. Dat komt door de oplevende huizenmarkt. Daar kunnen wij aflossers niet tegenop :).

Verder vraag ik me wel af in hoeverre huishoudens nu echt wat merken van deze opleving. Natuurlijk, als je je baan tijdens de crisis verloren hebt en nu weer een baan gevonden hebt, zul je het zeker merken. Maar als ik naar onszelf kijk heb ik niet het idee dat wij heel veel van de crisis gemerkt hebben, en nu van de opleving ook niet.

Het enige dat wij gemerkt hebben is dat we ons vorige huis met verlies verkocht hebben, maar daartegenover staat ook dat we ons huidige huis ook voor minder hebben gekocht dan voor de crisis had gekund. Voor de rest zijn onze inkomsten en ook onze koopkracht redelijk stabiel, tot licht stijgend geweest.
Gemiddeld zal het best kloppen, maar ik denk dat de verschillen op individuele basis heel groot zijn.

Merken jullie iets van de oplevende economie?

Reacties

  1. Het geldt in ieder geval niet voor de gezinnen, met door omstandigheden, 1 kostwinnaar. Deze vallen vaak net buiten de boot wat betreft toeslagen, subsidies, studiebeurzen etc en betalen anno 2017 tot 6X meer belasting dan gezinnen met tweeverdieners met hetzelfde jaarinkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb je zeker een punt te pakken. Dat vind ik persoonlijk zeer onrechtvaardig. Het zou wat mij betreft geen financiële gevolgen mogen hebben of je 2x20.000 of 1x40.000 euro aan inkomsten heeft. En dat is nu wel het geval...

      Verwijderen
  2. Om eerlijk te zijn merken wij er helemaal niets van. Natuurlijk, het leven is duurder geworden, maar onze koopkracht is ook (fors) gestegen. Dat komt voornamelijk omdat ik in een sector werk waar altijd al goed wordt betaald en er steeds meer krapte is.
    Ik ben er elke dag dankbaar voor dat wij het zo goed hebben. Om mij heen ken ik genoeg voorbeelden van mensen die hard getroffen zijn tijdens de crisis.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....