dinsdag 6 september 2016

Eigen risico blijft gelijk

Voor het eerst in jaren stijgt volgend jaar het verplichte eigen risico voor de zorg niet. Dat las ik zojuist op de website van De Telegraaf. Dat klinkt als een goed bericht. Maar is dat ook zo?

Volgens mij kun je daar pas wat zinnigs over zeggen als je weet wat er volgend jaar allemaal in het basispakket blijft en wat de daarbij behorende premie wordt. En dan ligt het er ook nog aan of je wel of geen zorg gebruikt.

De combinatie hoog eigen risico en lage premie is erg gunstig voor mensen die eigenlijk nooit gebruik hoeven te maken, terwijl het andersom wellicht gunstiger kan zijn voor mensen die veel zorg nodig hebben.

Maar het meest gunstige is natuurlijk de combinatie van een lage premie zonder eigen risico. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren, zelfs als de partijen die dat nu roepen aan de macht komen na de verkiezingen.....

Zelf heb ik dit jaar voor het eerst voor het maximale eigen risico gekozen om zo de premie wat te drukken. Nu nog maar hopen dat ik de laatste maanden van het jaar ook de zorg niet nodig heb....

Hoe gaan jullie om met het eigen risico van de zorg?

7 opmerkingen:

 1. Wij hebben uitgerekend dat het werkelijke risico om ongeveer 300 euro gaat. Als je de korting op een spaarrekening zet, heb je alleen nog dat risico. Met een laag inkomen zou ik dat mogelijk niet aandurven.
  Wij betalen voor vier volwassenen en hebben allevier het hoogste eigen risico. Voor jongste zoon was dat achteraf niet handig want voor hem maken we dit jaar meer zorgkosten. Voor de overige drie is het waarschijnlijk wel de voordeligste keuze geweest en per saldo voor ons gezin dus ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoort jongste zoon bij die 4 volwassenen? Dan heeft hij toch meer zorgkosten en niet jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij heeft geen inkomen, oudste zoon ook niet.

   Verwijderen
 3. En zelfs al heb je alleen een basispakket, dan nog kan de uitvoering daarvan heel erg verschillen per verzekeringsmaatschappij. Onze huidige verzekeraar doet erg moeilijk over een paar noodzakelijke voorzieningen uit dat basispakket.

  We zijn dit jaar dan wel voor de verzekeraar met de laagste premie gegaan, volgend jaar doen we dat waarschijnlijk toch anders.

  We hebben op dit moment naast alleen het basispakket (geen aanvullende verzekeringen) ook tweemaal het hoogste eigen risico, maar toch knijp ik hem wel als ik er aan denk hoeveel we moeten betalen als we pech hebben. Dus ook dat is het heroverwegen en herberekenen waard.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben dit jaar alleen het verplichte eigen risico. Er is altijd genoeg geld geweest om het te betalen. Ik heb dit jaar wel aardig wat zorgkosten dus ben blij dat het niet hoger is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben het maximale eigen risico, al jaren (sinds we uit de baby's zijn). En tot nu toe hebben we het geluk dat we nauwelijks zorgkosten hebben (tot nu toe dan - hopelijk blijft dat zo). Vorig jaar hadden we wel onverwachts een EHBO-bezoekje, en daar kregen we pas de rekening van. Gelukkig hadden we ervoor gespaard...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de afgelopen 3 jaar het maximale eigen risico, en dit jaar ook tandarts verzekering. Dit jaar was mijn premie 980€. 3% korting door het in eenmaal betalen. De tandarts verzekering heb ik afgesloten imdat je voor orthodontie een jaar verzekerd moet zijn voor ze betalen,en ik dacht dat ik naar een endodontoloog moest. Gelukkig was dit niet het geval. Controles betaalt de verzekering 100% de rest 80/20 zonder maximum.
  Ik ben van plan dezelfde verzekering volgend jaar af te sluiten. Ik ben alleen een keer naar de HA geweest voor een bevolkingsonderzoek (gratis). Ik ga alleen naar de Dr als het absoluut niet anders kan of preventief. Ik werk zelf in de zorg. ��

  BeantwoordenVerwijderen