Doorgaan naar hoofdcontent

Eigen risico blijft gelijk

Voor het eerst in jaren stijgt volgend jaar het verplichte eigen risico voor de zorg niet. Dat las ik zojuist op de website van De Telegraaf. Dat klinkt als een goed bericht. Maar is dat ook zo?

Volgens mij kun je daar pas wat zinnigs over zeggen als je weet wat er volgend jaar allemaal in het basispakket blijft en wat de daarbij behorende premie wordt. En dan ligt het er ook nog aan of je wel of geen zorg gebruikt.

De combinatie hoog eigen risico en lage premie is erg gunstig voor mensen die eigenlijk nooit gebruik hoeven te maken, terwijl het andersom wellicht gunstiger kan zijn voor mensen die veel zorg nodig hebben.

Maar het meest gunstige is natuurlijk de combinatie van een lage premie zonder eigen risico. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren, zelfs als de partijen die dat nu roepen aan de macht komen na de verkiezingen.....

Zelf heb ik dit jaar voor het eerst voor het maximale eigen risico gekozen om zo de premie wat te drukken. Nu nog maar hopen dat ik de laatste maanden van het jaar ook de zorg niet nodig heb....

Hoe gaan jullie om met het eigen risico van de zorg?

Reacties

 1. Wij hebben uitgerekend dat het werkelijke risico om ongeveer 300 euro gaat. Als je de korting op een spaarrekening zet, heb je alleen nog dat risico. Met een laag inkomen zou ik dat mogelijk niet aandurven.
  Wij betalen voor vier volwassenen en hebben allevier het hoogste eigen risico. Voor jongste zoon was dat achteraf niet handig want voor hem maken we dit jaar meer zorgkosten. Voor de overige drie is het waarschijnlijk wel de voordeligste keuze geweest en per saldo voor ons gezin dus ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoort jongste zoon bij die 4 volwassenen? Dan heeft hij toch meer zorgkosten en niet jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En zelfs al heb je alleen een basispakket, dan nog kan de uitvoering daarvan heel erg verschillen per verzekeringsmaatschappij. Onze huidige verzekeraar doet erg moeilijk over een paar noodzakelijke voorzieningen uit dat basispakket.

  We zijn dit jaar dan wel voor de verzekeraar met de laagste premie gegaan, volgend jaar doen we dat waarschijnlijk toch anders.

  We hebben op dit moment naast alleen het basispakket (geen aanvullende verzekeringen) ook tweemaal het hoogste eigen risico, maar toch knijp ik hem wel als ik er aan denk hoeveel we moeten betalen als we pech hebben. Dus ook dat is het heroverwegen en herberekenen waard.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben dit jaar alleen het verplichte eigen risico. Er is altijd genoeg geld geweest om het te betalen. Ik heb dit jaar wel aardig wat zorgkosten dus ben blij dat het niet hoger is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben het maximale eigen risico, al jaren (sinds we uit de baby's zijn). En tot nu toe hebben we het geluk dat we nauwelijks zorgkosten hebben (tot nu toe dan - hopelijk blijft dat zo). Vorig jaar hadden we wel onverwachts een EHBO-bezoekje, en daar kregen we pas de rekening van. Gelukkig hadden we ervoor gespaard...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de afgelopen 3 jaar het maximale eigen risico, en dit jaar ook tandarts verzekering. Dit jaar was mijn premie 980€. 3% korting door het in eenmaal betalen. De tandarts verzekering heb ik afgesloten imdat je voor orthodontie een jaar verzekerd moet zijn voor ze betalen,en ik dacht dat ik naar een endodontoloog moest. Gelukkig was dit niet het geval. Controles betaalt de verzekering 100% de rest 80/20 zonder maximum.
  Ik ben van plan dezelfde verzekering volgend jaar af te sluiten. Ik ben alleen een keer naar de HA geweest voor een bevolkingsonderzoek (gratis). Ik ga alleen naar de Dr als het absoluut niet anders kan of preventief. Ik werk zelf in de zorg. ��

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…