maandag 26 september 2016

adempauze voor mensen met schulden

Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel tot het invoeren van een adempauze voor mensen met problematische schulden.
Mensen die er niet meer met hulp van anderen uitkomen, krijgen een maximaal een half jaar de tijd om samen met de schuldhulpverlening om orde op zaken te stellen. Deurwaarders, overheden en incassobureaus mogen dan geen beslag leggen op spullen of inkomen.

Op zich vind ik dat een sympathiek plan. Om nog erger te voorkomen krijgen mensen even de tijd om alles op een rijtje te zetten en een plan te maken. Alleen ben ik bang dat deze adempauze te laat komt.
Uit het artikel blijkt niet na hoe lang betalingsproblemen je "recht krijgt" op deze adempauze, maar waarschijnlijk pas na een langere periode, met de daarbij behorende stress en onzekerheid. Het lijkt mij een veel beter idee om een dergelijke pauze direct bij de eerste betalingsproblemen te geven, zodat die stress beperkt blijft en ook de achterstanden daardoor overzichtelijk blijven.

Wat denken jullie? Een goed plan, of een stapje in de goed richting?

1 opmerking:

  1. Ik weet niet zo goed hoe het nu gaat. Ik dacht eigenlijk dat als je in de schuldhulpverlening terecht kwam (na alles stress die daarbij komt kijken) je geldzaken sowieso overgenomen werden. Ik weet niet precies wat de adempauze dan oplevert. Als je in de schuldhulpverlening zit, kunnen ze toch ook geen beslag leggen?
    Los daarvan: Het is sowieso lastig om een startpunt te bepalen denk ik. Want wat is het moment dat het begint? Bij 1 niet betaalde rekening? Of als het er meer dan 1 is? Na 3 maanden achterstand? Of na 6? Lastige keuze lijkt mij!

    BeantwoordenVerwijderen