Doorgaan naar hoofdcontent

WOZ-waarde stijgt

Gisteren was op diverse media te lezen dat de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland weer stijgt. Dat is niet heel raar natuurlijk, aangezien de verkoopprijzen ook alweer even het dieptepunt achter zich hebben gelaten.
Er zijn landelijk nog wel grote verschillen in de stijging, en in sommige gemeenten is nog steeds sprake van een daling.

Is de stijging van de WOZ nu positief of negatief? De telegraaf kopt (natuurlijk) groot dat de huizenbezitters nu de pineut zijn omdat een hogere WOZ-waarde ook tot hogere lasten gaat leiden. Zo zijn de Onroerend Zaak Belasting (OZB), het eigen woningforfait wordt erdoor bepaald en ook de waterschapslasten worden gebaseerd op de WOZ-waarde.

Bij ons in de gemeente is de WOZ-waarde met maar 0,6% gestegen t.o.v. een jaar eerder. Afgelopen januari schreef ik nog over de ontwikkeling van de WOZ-waarde van ons huis sinds we er wonen. Dat zegt niets over de stijging van ons huis, maar ik vind de stijging erg beperkt als ik zie hoe snel en voor welke bedragen huizen in onze buurt op dit moment over de toonbank gaan. Misschien zit het erin dat de WOZ-waarde altijd wat achterloopt op de markt.

Hier kun je kijken hoeveel de WOZ-waarde in jouw gemeente is gestegen.

Hoeveel is de WOZ-waarde in jouw gemeente gedaald of gestegen?

Reacties

  1. 0,0% ha ha. Weer wachten de WOZ wel weer af. Valt toch geen touw aan vast te knopen. Ik ben zelf niet van plan om te verhuizen dus hoe lager hoe beter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, tenzij je van een renteplafond op de hypotheek af wil

      Verwijderen
  2. De vertraging in de stijging van de WOZ waarde wordt ook mede bepaalt door de peildatum van de WOZ waarde. Die voor 2016 is bepaalt met als peildatum 1 januari 2015, dus de WOZ waarde loopt eigenlijk altijd een jaar achter.

    Wees dus voorbereid op een veel hogere aanslag OZB voor 2017!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In onze straat worden de huizen de laatste tijd boven de vraagprijs verkocht, dus ik verwacht ook wel een stijging. Ik heb de nieuwe waarde nog niet gezien eigenlijk, ik ga er eens naar kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In Noord Holland 13% omhoog, in Amsterdam meer denk ik - tenminste als ik de verkoop prijzen in de buurt zie.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....