zondag 28 augustus 2016

Warmte in huis

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week zien wij ook langzaam maar zeker de temperaturen in huis oplopen. Was het na de eerste warme dag nog comfortabel 23 graden aan het eind van de dag, werd dat in de dagen erna steeds een graadje warmer. Gisteravond was het 26,5 graden binnen volgens de thermostaat.

De voorkant van ons huis staat pal op het zuiden, dus daar kan de zon haar meeste warmte kwijt. We hebben beneden een zonnescherm, maar boven hebben we alleen de gordijnen die de warmte moeten tegenhouden. De warmste plek van het huis is echter onze slaapkamer, op zolder. De hele dag staat de zon te stralen op de dakpannen, en die geven s nachts die warmte lekker door aan ons.

En dus lopen de temperaturen langzaam op. Zodra het wat begint af te koelen in de avond zetten wij de ramen tegen elkaar open, we hopen dan dat het lekker door tocht, maar met het gebrek aan wind valt dat dus behoorlijk tegen. En als we naar bed gaan durven we de ramen beneden toch niet allemaal helemaal open te laten.
Gevolg is dus dat ik nu vanmorgen toen ik beneden kwam nog steeds 25 graden zag op de thermostaat. Dat schiet dus niet echt op.

Hoe proberen jullie de warmte uit huis te houden? En lukt dat ook een beetje? Alle tips zijn welkom..

10 opmerkingen:

 1. Wij hebben screens, gevoerde overgordijnen maar het wordt toch warm boven.
  In de ochtend zet ik de boel tegen elkaar open. Wij hebben onze woonkamer op het westen. Eem grote schuifpui en nog een raam. De zon komt onder de schuifpui door als de zon verder zakt, de gordijnen heb ik dicht maar het wordt ook hier steeds warmer. Ik denk erover om luxaflex aan te schaffen voor de woonkamerkant. Scheelt in de warmte ein in de winter in de kou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een tip (gehoord op de radio): zet een bevroren fles water voor je ventilator.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat bij ons goed helpt zijn rolluiken, ze zijn niet mooi maar erg effectief. Helaas op de zolder werken ze minder.
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Investeer in een goede airco. Het kost wel wat energie, maar een goede nachtrust is ook erg belangrijk. Wij kochten een Daikin in en gebruiken hem indien nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als het langer warm blijft trekt de warmte ook naar binnen, bij ons ws het gisteravond ook 26.5.
  Net nog alle ramen open gehad en de temperatuur zat naar 25.5gr, vanavond weer alles open.
  Verder rustig blijven we kunnen het niet veranderen.
  Over enkele maanden zeggen wij weet je nog dat we afgelopen zomer het zo warm hadden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bij ons ook zo bloedheet. wij slapen ook op zolder. we hebben ook een kelder. dat is mijn opvangruimte (ik ben gastouder) daar is het 21 graden. voor volgend jaar misschien kijken of we er ipv een gewone bank een slaapbank kwijt kunnen en dan met de extreem warme dagen daar slapen (maar dan dus dagelijks beddengoed opruimen enz als ik moet werken). airco op een open zolder gaat niet werken denk ik nl :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee dat denk ik ook niet. Waar ik nog aan denk is zonnepanelen op het dak. Dan komt de warmt in ieder geval niet in de dakpannen te zitten..

   Verwijderen
 7. Bij ons wordt het niet warmer dan 24 graden binnen. Dus heel acceptabel. Tuin op ZO, dus zonnescherm staat wel de hele dag op max. Heb ook nog een grote parasol voor een ander deel van de tuin.
  Aan de voorkant maakt de zon het voor ons niet heel heet gelukkig, er staat een soort parkje met hoge bomen voor. Op zolder wel een beetje, maar ramen tegen elkaar open helpt voldoende.
  Succes met de hitte.

  Ik heb gehoord dat natte lakens voor je raam hangen aan de buitenkant ook helpt, dan blijft je raam koel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mooie tip die laatste. Ramen tegen elkaar open doen wij ook, maar bij geen wind hielp dat niet veel. Vanavond koelde het met de wind wel heerlijk snel af.. (net even gevoeld)

   Verwijderen