Doorgaan naar hoofdcontent

Warmte in huis

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week zien wij ook langzaam maar zeker de temperaturen in huis oplopen. Was het na de eerste warme dag nog comfortabel 23 graden aan het eind van de dag, werd dat in de dagen erna steeds een graadje warmer. Gisteravond was het 26,5 graden binnen volgens de thermostaat.

De voorkant van ons huis staat pal op het zuiden, dus daar kan de zon haar meeste warmte kwijt. We hebben beneden een zonnescherm, maar boven hebben we alleen de gordijnen die de warmte moeten tegenhouden. De warmste plek van het huis is echter onze slaapkamer, op zolder. De hele dag staat de zon te stralen op de dakpannen, en die geven s nachts die warmte lekker door aan ons.

En dus lopen de temperaturen langzaam op. Zodra het wat begint af te koelen in de avond zetten wij de ramen tegen elkaar open, we hopen dan dat het lekker door tocht, maar met het gebrek aan wind valt dat dus behoorlijk tegen. En als we naar bed gaan durven we de ramen beneden toch niet allemaal helemaal open te laten.
Gevolg is dus dat ik nu vanmorgen toen ik beneden kwam nog steeds 25 graden zag op de thermostaat. Dat schiet dus niet echt op.

Hoe proberen jullie de warmte uit huis te houden? En lukt dat ook een beetje? Alle tips zijn welkom..

Reacties

 1. Wij hebben screens, gevoerde overgordijnen maar het wordt toch warm boven.
  In de ochtend zet ik de boel tegen elkaar open. Wij hebben onze woonkamer op het westen. Eem grote schuifpui en nog een raam. De zon komt onder de schuifpui door als de zon verder zakt, de gordijnen heb ik dicht maar het wordt ook hier steeds warmer. Ik denk erover om luxaflex aan te schaffen voor de woonkamerkant. Scheelt in de warmte ein in de winter in de kou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een tip (gehoord op de radio): zet een bevroren fles water voor je ventilator.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat bij ons goed helpt zijn rolluiken, ze zijn niet mooi maar erg effectief. Helaas op de zolder werken ze minder.
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Investeer in een goede airco. Het kost wel wat energie, maar een goede nachtrust is ook erg belangrijk. Wij kochten een Daikin in en gebruiken hem indien nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als het langer warm blijft trekt de warmte ook naar binnen, bij ons ws het gisteravond ook 26.5.
  Net nog alle ramen open gehad en de temperatuur zat naar 25.5gr, vanavond weer alles open.
  Verder rustig blijven we kunnen het niet veranderen.
  Over enkele maanden zeggen wij weet je nog dat we afgelopen zomer het zo warm hadden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bij ons ook zo bloedheet. wij slapen ook op zolder. we hebben ook een kelder. dat is mijn opvangruimte (ik ben gastouder) daar is het 21 graden. voor volgend jaar misschien kijken of we er ipv een gewone bank een slaapbank kwijt kunnen en dan met de extreem warme dagen daar slapen (maar dan dus dagelijks beddengoed opruimen enz als ik moet werken). airco op een open zolder gaat niet werken denk ik nl :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee dat denk ik ook niet. Waar ik nog aan denk is zonnepanelen op het dak. Dan komt de warmt in ieder geval niet in de dakpannen te zitten..

   Verwijderen
 7. Bij ons wordt het niet warmer dan 24 graden binnen. Dus heel acceptabel. Tuin op ZO, dus zonnescherm staat wel de hele dag op max. Heb ook nog een grote parasol voor een ander deel van de tuin.
  Aan de voorkant maakt de zon het voor ons niet heel heet gelukkig, er staat een soort parkje met hoge bomen voor. Op zolder wel een beetje, maar ramen tegen elkaar open helpt voldoende.
  Succes met de hitte.

  Ik heb gehoord dat natte lakens voor je raam hangen aan de buitenkant ook helpt, dan blijft je raam koel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mooie tip die laatste. Ramen tegen elkaar open doen wij ook, maar bij geen wind hielp dat niet veel. Vanavond koelde het met de wind wel heerlijk snel af.. (net even gevoeld)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…