dinsdag 30 augustus 2016

Waarom zou je nog sparen?

Dat was de titel van een artikel in het AD van gisteren. Het gaf er alleen niet echt een antwoord op. Dat was dan wel weer jammer. Meer werden er redenen aangedragen waarom je niet of minder zou sparen en hoe je van je vermogen af zou kunnen komen.
Een artikel van een paar dagen ouder in dezelfde krant paste ook al in dat gedachtengoed. Tenminste, dat doet de kop vermoeden, maar eigenlijk ging dit stuk over de lage spaarrentes en dat dat nog meer verlagingen in te verwachten zijn.

En, voilà, de ING verlaagt zijn rente per 1 september weer tot 0,3%. Waarschijnlijk volgt er de komende dagen/weken wel weer een golf van spaarrenteverlagingen.

Hierboven staat een aantal inleidende beschietingen voor het stuk hieronder. Gisteren schreef ik al waarom wij beleggen. Maar waarom sparen wij eigenlijk (nog)?

Wij sparen voor een aantal zaken, die waarschijnlijk de meeste lezers wel bekend voorkomt.

1: Onverwachte zaken
Hiervoor hebben wij een aparte bufferrekening. Voor dit jaar hebben we als doel om die tot €6.000 te vullen. Dat vinden we echter nog niet genoeg voor vast, dus de komende jaren zullen we de buffer beetje bij beetje verder vullen. Uiteindelijk willen we de buffer op €12.000-€15.000, maar daar nemen we dus wel een beetje de tijd voor. Daarnaast zien we ons belegde geld als "reservebuffer" zoals ik gisteren al schreef.

2: De auto
Onderhoud, wegenbelasting, verzekering, dus zeg maar de continue kosten aan de auto betalen we gewoon van de lopende rekening. Maar de auto wordt steeds een beetje ouder en zal uiteindelijk een keer vervangen moeten gaan worden. De laatste twee auto's die we gekocht hebben kostten beide ca. €11.000. We hebben de auto verzekerd dat in de eerste drie jaar na aankoop we het aankoopbedrag terugkrijgen in geval van een total loss, maar daarna zullen we eigenlijk de vervangingswaarde zelf bij elkaar gespaard moeten hebben. We hebben daar nu nog anderhalf jaar voor.
Sommige mensen noemen dit niet sparen maar reserveren.

3: Zonnepanelen
Iets waar we nog niet zo veel over geblogd hebben, of misschien zelfs wel helemaal niet nog, maar we willen binnen nu en twee jaar zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Dat allemaal in ons streven om de maandlasten steeds verder naar beneden te krijgen (en voor het milieu natuurlijk :)). We schatten hier €5.000 voor nodig te hebben.

4: Dochter
Wij sparen ook ieder jaar voor onze dochter. Zodat zij als ze volwassen is al met een leuk startkapitaal kan beginnen aan zelfstandige leven. Ze zal dan wel helemaal vrij zijn om te doen met het geld dat we dan voor haar gespaard hebben, het is dus aan ons om haar zo op te voeden dat ze daar iets verstandigs mee doet.

5: Financiële onafhankelijkheid
Het uiteindelijke einddoel. Uiteindelijk willen we op het punt komen dat we niet meer afhankelijk zijn van wat voor instelling dan ook voor ons financiële huishouden. Denk daarbij aan de bank, maar ook de werkgever, pensioenfonds of zelfs de overheid in de vorm van uitkeringen. Daar sparen we niet alleen voor, maar beleggen we voor, lossen we onze hypotheek van af. Om zo uiteindelijk zelf alle keuzevrijheid te hebben om te doen en laten wat we willen, zonder daarvan afhankelijk van wie dan ook te zijn.

Dit zijn de grote zaken waar wij voor sparen (of reserveren dus). Zaken als uitjes, vakanties etc. betalen we meestal gewoon van de lopende rekening. Al betekent dat dan vaak dat we in die maand iets minder of niets kunnen sparen.

Waar sparen jullie voor?

6 opmerkingen:

 1. Wij sparen nauwelijks. De buffer is hoog genoeg.mdus alleen als de buffer lager komt, sparen we er pas weer bij. Zonnepanelen hebben we vorig jaar aangeschaft. Ons doel is voorlopig om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij sparen voor de buffer, en daar bovenop nog voor een andere keuken en een andere auto in de toekomst. We hopen dat de laatste twee het zo lang mogelijk uithouden zodat we genoeg tijd hebben om het bij elkaar te sparen.
  In geval van nood kan de auto van de huidige buffer, maar een nieuwe keuken niet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij sparen ook idd. niet voor de rente, maar om eigen geld beschikbaar te hebben. idd voor de kinderen. een stukje buffer, auto, huis, tuin enz. onverwachte kosten, vakantie etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met uitzondering van de zonnepanelen (ons dak is niet goed gericht daarvoor) sparen we voor dezelfde zaken ongeveer. Wij hebben 3 kindjes waar we voor sparen. Als ze 18 zijn of als wij vinden dat ze er rijp voor zijn, krijgen ze elk eenzelfde bedrag.
  Financiële onafhankelijkheid sparen we ook voor, maar wij rekenen wel op iets van pensioen of uitkering later. Tenslotte werken we er voor dus dan gaan we wel recht hebben op iets. Maar we willen binnen nu en pakweg 3 jaar allebei gestopt zijn met werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is al snel, dat gaan wij zeker niet halen..

   Verwijderen
 5. Wij sparen voor onze kinderen, voor financiële onafhankelijkheid, voor onderhoud aan ons huis, voor een nieuwe auto over een paar jaar, en laten we dat vooral niet vergeten: voor leuke dingen.

  BeantwoordenVerwijderen