Doorgaan naar hoofdcontent

Tweeverdieners mogen meer lenen

Deze week was op diverse sites te lezen dat volgend jaar tweeverdieners mee mogen lenen voor een hypotheek. Althans, dat voorstel is gedaan door het ministerie van Financiën. Het voorstel is dat volgend jaar het 2e inkomen voor 60% mag worden meegeteld, tegenover 50% nu.

Dit past in het regeringsbeleid om tweeverdieners te bevoordelen. Ook diverse fiscale maatregelen geven meer voordeel aan tweeverdieners ten opzichte van een kostwinnersgezin.
Al kun je je natuurlijk afvragen of de mogelijkheid om je dieper in de schulden dan een andere een voordeel zou moeten noemen. Maar dat is wel de ondertoon in de berichtgeving.

Zelf hebben wij gekozen om een huis te kopen dat paste met een hypotheek op alleen het hoogste inkomen. Op die manier wilden we wat extra ruimte houden, ook gezien de wisselvalligheid van het inkomen van V. En ook omdat we toen het oude appartement nog niet verkocht hadden. Nu dat appertement verkocht is, lukt het ons door deze keuze goed om extra af te lossen, eerst op de restschuld en daarna op de hypotheek.

Hebben jullie het tweede inkomen laten meetellen voor de hypotheek?

Reacties

  1. Bij het afsluiten wel. Tophypotheek. Maar inmiddels zouden we het op 1 salaris af kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, want die is er niet en komt er ook niet vanwege mijn gezondheidsproblemen.
    Toen we ons eerste huis kochten wilden we wel een deel van het tweede inkomen laten meetellen. Ik had een vaste voltijdsbaan. Destijds in de jaren tachtig werd heel voorzichtig een deel van het tweede inkomen meegeteld. Bij ons ging die vlieger niet op want ik was twintig jaar en toen was je pas meerderjarig op je eenentwintigste. We hebben toen geld van onze ouders geleend en dit binnen een jaar aan hen terug betaald. Ongelooflijk dat je in de jaren tachtig een gezinswoning met tuin kon kopen op het salaris van een administratief medewerker. De voorwaarden van de hoogte van de hypotheek waren strenger. Ik weet niet meer precies hoe dat zat. Het had te maken met een percentage van de executiewaarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, we hebben geen hypotheek. Maar als we die zouden nemen, zouden we niet meer kwijt willen zijn dan in ons huidige huurappartement. Dat is € 715,- en kunnen we prima op zowel alleen mijn, als op alleen het inkomen van mijn vriendin dragen. Dit om risico's te beperken en omdat we zoveel geld uitgeven aan een woning iedere maand eigenlijk wel voldoende vinden. Het zal alleen wel lastig worden om iets te vinden dat aan onze eisen voldoet met dit maandbedrag. Hopen dat de rentes nog verder dalen dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor een gedeelte. Door een stijging van voornamelijk mijn inkomen en de extra aflossingen sinds 2012 kunnen wij het nu zelfs op het inkomen van X. dragen, zij het dat het roer dan nog verder om moet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ja, wij hebben de hypotheek volgens mij op 100% van mij en zeker 75% van mijn partner gesloten. Daarom hebben we nu zo'n belachelijk hoge hypotheek waar we vanaf willen... Ik vind het geen goede ontwikkeling dus (maar goed, als het destijds niet had gekund, had ik nu niet in dit mooie huis gewoond. Het is zo dubbel he.)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Snel geld nodig, maar kunt u nergens terecht?
    Wij helpen u verder. Wij lenen u geld zonder zeuren. Iedereen verdiend een 2e kans op een goed leven en heeft recht op een lening.
    Geen lastige vragen, geen krediet toetsing, maar geld voor u.
    Neem snel contact met ons op en u hoort van ons.
    Laat deze kans op een nieuw begin niet schieten.
    contact met mij op nicolashelp279@outlook.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Are you having a very low FICO score, and are desperate for a perfect and urgent fix? I confidently recommend CYBER CREDIT GURU. They cleared all negatives, late payments and collections from my credit report and boosted my FICO score from 505 to 800 excellent score, across all three bureaus within four days. CYBER CREDIT GURU does a very neat and perfect job without leaving any form of trace behind. You can give them a trial today and I bet you will never regret it. Contact: CYBERCREDITGURU (AT) GMAIL DOT COM or phone/text: +1 (650) 239 7249

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....