Doorgaan naar hoofdcontent

Tweeverdieners mogen meer lenen

Deze week was op diverse sites te lezen dat volgend jaar tweeverdieners mee mogen lenen voor een hypotheek. Althans, dat voorstel is gedaan door het ministerie van Financiën. Het voorstel is dat volgend jaar het 2e inkomen voor 60% mag worden meegeteld, tegenover 50% nu.

Dit past in het regeringsbeleid om tweeverdieners te bevoordelen. Ook diverse fiscale maatregelen geven meer voordeel aan tweeverdieners ten opzichte van een kostwinnersgezin.
Al kun je je natuurlijk afvragen of de mogelijkheid om je dieper in de schulden dan een andere een voordeel zou moeten noemen. Maar dat is wel de ondertoon in de berichtgeving.

Zelf hebben wij gekozen om een huis te kopen dat paste met een hypotheek op alleen het hoogste inkomen. Op die manier wilden we wat extra ruimte houden, ook gezien de wisselvalligheid van het inkomen van V. En ook omdat we toen het oude appartement nog niet verkocht hadden. Nu dat appertement verkocht is, lukt het ons door deze keuze goed om extra af te lossen, eerst op de restschuld en daarna op de hypotheek.

Hebben jullie het tweede inkomen laten meetellen voor de hypotheek?

Reacties

 1. Bij het afsluiten wel. Tophypotheek. Maar inmiddels zouden we het op 1 salaris af kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, want die is er niet en komt er ook niet vanwege mijn gezondheidsproblemen.
  Toen we ons eerste huis kochten wilden we wel een deel van het tweede inkomen laten meetellen. Ik had een vaste voltijdsbaan. Destijds in de jaren tachtig werd heel voorzichtig een deel van het tweede inkomen meegeteld. Bij ons ging die vlieger niet op want ik was twintig jaar en toen was je pas meerderjarig op je eenentwintigste. We hebben toen geld van onze ouders geleend en dit binnen een jaar aan hen terug betaald. Ongelooflijk dat je in de jaren tachtig een gezinswoning met tuin kon kopen op het salaris van een administratief medewerker. De voorwaarden van de hoogte van de hypotheek waren strenger. Ik weet niet meer precies hoe dat zat. Het had te maken met een percentage van de executiewaarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, we hebben geen hypotheek. Maar als we die zouden nemen, zouden we niet meer kwijt willen zijn dan in ons huidige huurappartement. Dat is € 715,- en kunnen we prima op zowel alleen mijn, als op alleen het inkomen van mijn vriendin dragen. Dit om risico's te beperken en omdat we zoveel geld uitgeven aan een woning iedere maand eigenlijk wel voldoende vinden. Het zal alleen wel lastig worden om iets te vinden dat aan onze eisen voldoet met dit maandbedrag. Hopen dat de rentes nog verder dalen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor een gedeelte. Door een stijging van voornamelijk mijn inkomen en de extra aflossingen sinds 2012 kunnen wij het nu zelfs op het inkomen van X. dragen, zij het dat het roer dan nog verder om moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja, wij hebben de hypotheek volgens mij op 100% van mij en zeker 75% van mijn partner gesloten. Daarom hebben we nu zo'n belachelijk hoge hypotheek waar we vanaf willen... Ik vind het geen goede ontwikkeling dus (maar goed, als het destijds niet had gekund, had ik nu niet in dit mooie huis gewoond. Het is zo dubbel he.)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Snel geld nodig, maar kunt u nergens terecht?
  Wij helpen u verder. Wij lenen u geld zonder zeuren. Iedereen verdiend een 2e kans op een goed leven en heeft recht op een lening.
  Geen lastige vragen, geen krediet toetsing, maar geld voor u.
  Neem snel contact met ons op en u hoort van ons.
  Laat deze kans op een nieuw begin niet schieten.
  contact met mij op nicolashelp279@outlook.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…