Doorgaan naar hoofdcontent

Tweeverdieners mogen meer lenen

Deze week was op diverse sites te lezen dat volgend jaar tweeverdieners mee mogen lenen voor een hypotheek. Althans, dat voorstel is gedaan door het ministerie van Financiën. Het voorstel is dat volgend jaar het 2e inkomen voor 60% mag worden meegeteld, tegenover 50% nu.

Dit past in het regeringsbeleid om tweeverdieners te bevoordelen. Ook diverse fiscale maatregelen geven meer voordeel aan tweeverdieners ten opzichte van een kostwinnersgezin.
Al kun je je natuurlijk afvragen of de mogelijkheid om je dieper in de schulden dan een andere een voordeel zou moeten noemen. Maar dat is wel de ondertoon in de berichtgeving.

Zelf hebben wij gekozen om een huis te kopen dat paste met een hypotheek op alleen het hoogste inkomen. Op die manier wilden we wat extra ruimte houden, ook gezien de wisselvalligheid van het inkomen van V. En ook omdat we toen het oude appartement nog niet verkocht hadden. Nu dat appertement verkocht is, lukt het ons door deze keuze goed om extra af te lossen, eerst op de restschuld en daarna op de hypotheek.

Hebben jullie het tweede inkomen laten meetellen voor de hypotheek?

Reacties

 1. Bij het afsluiten wel. Tophypotheek. Maar inmiddels zouden we het op 1 salaris af kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, want die is er niet en komt er ook niet vanwege mijn gezondheidsproblemen.
  Toen we ons eerste huis kochten wilden we wel een deel van het tweede inkomen laten meetellen. Ik had een vaste voltijdsbaan. Destijds in de jaren tachtig werd heel voorzichtig een deel van het tweede inkomen meegeteld. Bij ons ging die vlieger niet op want ik was twintig jaar en toen was je pas meerderjarig op je eenentwintigste. We hebben toen geld van onze ouders geleend en dit binnen een jaar aan hen terug betaald. Ongelooflijk dat je in de jaren tachtig een gezinswoning met tuin kon kopen op het salaris van een administratief medewerker. De voorwaarden van de hoogte van de hypotheek waren strenger. Ik weet niet meer precies hoe dat zat. Het had te maken met een percentage van de executiewaarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, we hebben geen hypotheek. Maar als we die zouden nemen, zouden we niet meer kwijt willen zijn dan in ons huidige huurappartement. Dat is € 715,- en kunnen we prima op zowel alleen mijn, als op alleen het inkomen van mijn vriendin dragen. Dit om risico's te beperken en omdat we zoveel geld uitgeven aan een woning iedere maand eigenlijk wel voldoende vinden. Het zal alleen wel lastig worden om iets te vinden dat aan onze eisen voldoet met dit maandbedrag. Hopen dat de rentes nog verder dalen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor een gedeelte. Door een stijging van voornamelijk mijn inkomen en de extra aflossingen sinds 2012 kunnen wij het nu zelfs op het inkomen van X. dragen, zij het dat het roer dan nog verder om moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja, wij hebben de hypotheek volgens mij op 100% van mij en zeker 75% van mijn partner gesloten. Daarom hebben we nu zo'n belachelijk hoge hypotheek waar we vanaf willen... Ik vind het geen goede ontwikkeling dus (maar goed, als het destijds niet had gekund, had ik nu niet in dit mooie huis gewoond. Het is zo dubbel he.)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Snel geld nodig, maar kunt u nergens terecht?
  Wij helpen u verder. Wij lenen u geld zonder zeuren. Iedereen verdiend een 2e kans op een goed leven en heeft recht op een lening.
  Geen lastige vragen, geen krediet toetsing, maar geld voor u.
  Neem snel contact met ons op en u hoort van ons.
  Laat deze kans op een nieuw begin niet schieten.
  contact met mij op nicolashelp279@outlook.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…